Πορτοκαλόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, πεντανόστιμη & μοναδική - Συνοδεύστε την με παγωτό!
Με όποια γεύση παγωτού και αν την συνοδεύσετε θα είναι ακαταμάχητη, αυτή η πορτοκαλόπιτα!
Υλικά
Για την πορτοκαλόπιτα
-
450 γρ. φύλλο κρούστας
-
250 γρ. ηλιέλαιο
-
250 γρ. ζάχαρη
-
2 βανίλιες
-
2 πορτοκάλια (ξύσμα)
-
150 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια
-
5 αυγά χτυπημένα
-
500 γρ. γιαούρτι
-
200 γρ. κρέμα γάλακτος (ή ξινόγαλα ή γάλα με 2 κ.σ λεμόνι)
-
20 γρ. baking powder
Για το σιρόπι
-
600 γρ. ζάχαρη
-
500 γρ. νερό
-
1 ξύλο κανέλα
-
1 πορτοκάλι χυμό και ξύσμα
-
100 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πριν ξεκινήσω
- Όλα τα υλικά για την πορτοκαλόπιτα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Τα πορτοκάλια που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ακέρωτα. Η προσθήκη της μαρμελάδας στο μείγμα της πορτοκαλόπιτας απογειώνει τη γεύση της. Πρώτα θα φτιάξουμε το σιρόπι ώστε να κρυώσει μέχρι να ψηθεί το γλυκό.
- Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα φύλλα κρούστας θα πρέπει προηγουμένως να τα έχετε αποψύξει.
- Θα την ψήσουμε σε βουτυρωμένο ρηχό ταψί ιδανικά 32×22εκ.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα ή στους 180ºC στις αντιστάσεις.
Για το σιρόπι
- Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 4 λεπτά.
- Από την ώρα που παίρνει βράση το σιρόπι, δεν ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα από τα πορτοκάλια και τη μαρμελάδα, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.
-
Για την πορτοκαλόπιτα
- Σε ένα μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα από τα πορτοκάλια, τη μαρμελάδα πορτοκάλι, τα αυγά, την κρέμα και το γιαούρτι.
- Ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα και να γίνει μια αφράτη κρέμα που δεν θα ξεχωρίζουν τα υλικά.
- Τέλος, προσθέτουμε το baking powder και ανακατεύουμε.
- Αν έχετε χρόνο αφήστε τη ζάχαρη για λίγη ώρα μέσα στα υγρά. Έτσι θα λιώσει πιο σωστά και θα γίνει σωστά το καραμέλωμα στο ψήσιμο της πορτοκαλόπιτας.
Για τα φύλλα
- Τυλίγουμε τα φύλλα κρούστας σε ρολό και τα κόβουμε με ένα μαχαίρι σε λεπτές φέτες.
- Ανοίγουμε, χωρίζουμε και απλώνουμε τα κομμένα φύλλα προκειμένου να ξεραθούν τα κομμάτια περισσότερο. Τώρα τα φύλλα μοιάζουν με κορδέλες. Πρέπει να διαχωριστούν μεταξύ τους σωστά ώστε να βραχούν σωστά ένα – ένα όταν θα τα προσθέσουμε μέσα στην κρέμα της πορτοκαλόπιτας.
- Ρίχνουμε τα στεγνά κομμάτια από τα κομμένα φύλλα λίγα λίγα κάθε φορά στην κρέμα. Πιέζοντας τα φύλλα μέσα στα υγρά, φροντίζουμε να βραχούν καλά όλα τα κομμάτια φύλλων.
- Το να ρίχνουμε τα κομμένα φύλλα λίγα λίγα είναι απαραίτητο βήμα. Αλλιώς κολλάνε μεταξύ τους, σχηματίζοντας μια συμπαγή μπάλα, με αποτέλεσμα να μην ψήνονται και να μην σιροπιάζονται καλά.
- Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγα-λίγα τα κομματιασμένα φύλλα κρούστας, μέχρι όλα μαζί να γίνουν μια μάζα, χωρίς να σχηματίζονται μπάλες κολλημένων φύλλων. Αν όμως συμβεί αυτό, τις διαλύουμε με δύο πηρούνια, διαχωρίζοντάς τα φύλλα.
- Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για 10 λεπτά. Περιμένουμε μέχρι να ποτίσουν τα φύλλα.
- Αδειάζουμε το μίγμα στο βουτυρωμένο ταψί, σε μία στρώση και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι, να είναι παντού ισόπαχη.
- Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια, κάνοντας μια ελαφριά κρούστα.
- Όπως την βγάζουμε καυτή από το φούρνο, την περιχύνουμε σιγά-σιγά με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και να ρουφήξει το σιρόπι.
- Η εύκολη πορτοκαλόπιτα κόβεται αφού κρυώσει και πιεί όλο το σιρόπι της, όπως κάνουμε σε όλα τα σιροπιαστά γλυκά ταψιού.
Για το σερβίρισμα
Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά την αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να ποτίσει μέχρι μέσα και μετά κόβουμε.
Σερβίρουμε σκέτη ή με μία μπάλα παγωτό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr