Ιαπωνία: Δείτε το σοκαριστικό βίντεο της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε - Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή (βίντεο/φωτό)
Δολοφονική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθπουργού της Ιαπωνίας, σε μια χώρα με μηδενική ανοχή στην οπλοκατοχή.
Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει από τα ξημερώματα της Παρασκευής 8 Iουλίου, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε μετά την πισώπλατη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε από ένοπλο άνδρα σε ανοικτή προεκλογική εκδήλωση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) στην πόλη Νάρα, κοντά στο Κιότο.
Ένας άνδρας εφοδιασμένος με «χειροποίητο», σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, τουφέκι φέρεται να άνοιξε πυρ πισώπλατα κατά του μακροβιότερου πρωθυπουργού της χώρας, την ώρα που εκείνος εκφωνούσε ομιλία.
Πρόκειται για άνδρα 42 ετών ο οποίος συνελήφθη. Το όπλο που χρησιμοποίησε κατασχέθηκε από την αστυνομία.
Το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, ότι ο δράστης, ο οποίος ονομάζεται Τετσούγια Γιαμαγκάμι και είναι μόνιμος κάτοικος στη Νάρα, ήταν δυσαρεστημένος μαζί του και αποφάσισε να τον σκοτώσει, χωρίς να είναι σαφείς ακόμη οι λόγοι της δυσαρέσκειας του άνδρα αυτού.
Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση αμέσως, είναι πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού.
«Καμία ένδειξη ζωής»
Το πυροσβεστικό σώμα της πόλης επιβεβαίωσε ότι ο Άμπε, ο οποίος υπηρέτησε στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας (2006-2007, 2012-2020) δεν είχε καμία ζωτική ένδειξη, βρισκόταν σε κατάσταση «καρδιοπνευμονικής ανακοπής», όταν ασθενοφόρο τον μετέφερε σε νοσοκομείο, χρησιμοποιώντας την ορολογία των ιαπωνικών αρχών όταν ο θάνατος κάποιου μένει απλά να διαπιστωθεί από ιατροδικαστή.
Σύμφωνα με τον νυν πρωθυπουργό της χώρας, Φούμιο Κισίντα, «οι γιατροί δίνουν μάχη» για να κρατήσουν τον Άμπε στη ζωή. «Ελπίζω και προσεύχομαι να επιζήσει», είπε ο Κισίντα, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα με ελικόπτερο στην πρωτεύουσα της χώρας, το Τόκιο, διακόπτοντας την προεκλογική του εκστρατεία.
Η αεροδιακομιδή του Σίνζο Άμπε στο νοσοκομείο
Δύο γυναίκες που υπήρξαν μάρτυρες του συμβάντος είπαν στο Ιαπωνικό δίκτυο NHK ότι ο άνδρας πλησίασε τον Άμπε πισώπλατα την ώρα που εκφωνούσε την ομιλία του. Ακούστηκε ένας πρώτος πυροβολισμός, κατά τον οποίο δεν φαίνεται να τραυματίστηκε κανείς, είπαν οι μάρτυρες. Όταν ακούστηκε ένας δεύτερος πυροβολισμός, ο Άμπε έπεσε στο έδαφος.
Το ιστορικό της δολοφονικής επίθεσης
Θύμα πυροβολισμών έπεσε τα ξημερώματα της Παρασκευής 8 Ιουλίου ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφωνούσε σε ανοικτή εκδήλωση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) στην πόλη Νάρα, κοντά στο Κιότο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕPA/JIJI PRESS
Ένας άνδρας εφοδιασμένος με «χειροποίητο», σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, τουφέκι φέρεται να άνοιξε πυρ πισώπλατα καθώς ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας εκφωνούσε προεκλογική ομιλία.
Το πυροσβεστικό σώμα της πόλης επιβεβαίωσε ότι ο Άμπε, ο οποίος υπηρέτησε στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας (2006-2007, 2012-2020) δεν είχε καμία ζωτική ένδειξη, βρισκόταν σε κατάσταση «καρδιοπνευμονικής ανακοπής», όταν ασθενοφόρο τον μετέφερε σε νοσοκομείο, χρησιμοποιώντας την ορολογία των ιαπωνικών αρχών όταν ο θάνατος κάποιου μένει απλά να διαπιστωθεί από ιατροδικαστή.
Σύμφωνα με το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, οι σφαίρες βρήκαν τον πρώην πρωθυπουργό στο στήθος και διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο.
Ο 67χρονος Άμπε, ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην Ιστορία της Ιαπωνίας πριν την παραίτησή του το 2020, βρισκόταν στην πόλη Νάρα στο πλαίσιο προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της Άνω Βουλής στη χώρα που θα διεξαχθούν την προσεχή Κυριακή.
AΠΕ-ΜΠΕ/EPA.
Εσπευσμένα στο Τόκιο επιστρέφει ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Φουμίο Κισίντα, επιστρέφει εσπευσμένα στην πρωτεύουσα της χώρας, το Τόκιο, διακόπτοντας την προεκλογική του εκστρατεία, μετά την επίθεση ενόπλου εναντίον του προκατόχου του - νυν βουλευτή του κόμματός του - Σίνζο Άμπε, όπως μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ.
Σοκαριστική επίθεση σε μια χώρα με «μηδενική ανοχή» στην οπλοκατοχή
Η Ιαπωνία έχει σχεδόν «μηδενική ανοχή» στην οπλοκατοχή – μια προσέγγιση που οι ειδικοί λένε ότι συμβάλλει στο εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 σημειώθηκαν μόλις έξι θάνατοι από όπλα στην Ιαπωνία, σύμφωνα με την Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία, και ο αριθμός σπάνια ξεπερνά τους 10, σε μια χώρα 126 εκατομμυρίων κατοίκων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA
Το 2006, μόλις δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με όπλα. Ο νόμος του 1958 για την κατοχή ξιφών και πυροβόλων όπλων ορίζει: «Κανείς δεν πρέπει να κατέχει πυροβόλο όπλο ή πυροβόλα όπλα ή ξίφος ή ξίφη».
Ανάμεσα στις λίγες εξαιρέσεις είναι τα κυνηγετικά όπλα για κυνήγι και αθλητισμό. Ακόμη και τότε, ωστόσο, οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες πρέπει να παρακολουθoύν μαθήματα και να περάσουν γραπτές και πρακτικές εξετάσεις. Στη συνέχεια πρέπει να υποβληθούν σε ψυχολογικές αξιολογήσεις για να διαπιστωθεί ότι είναι ικανοί να κατέχουν πυροβόλο όπλο. Οι έλεγχοι ιστορικού της αστυνομίας είναι εξαντλητικοί και περιλαμβάνουν ακόμη και ανάκριση συγγενών των κατόχων όπλων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΕPA
Επιπλέον, στη χώρα απαγορεύεται η μη στρατιωτική κατοχή όπλων. Οι λίγες παραβιάσεις που αναφέρονται στα μέσα ενημέρωσης συνήθως αφορούν μέλη των εγκληματικών συνδικάτων yakuza της χώρας. Σύμφωνα με την αστυνομία, έγιναν 21 συλλήψεις για χρήση πυροβόλων όπλων το 2020, εκ των οποίων οι 12 σχετίζονται με συμμορίες.
Την θλίψη και το σοκ τους εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη δολοφονική επίθεση κατά του πρώην Ιάπωνα πρωθυπουργού.
«Ο Άμπε ήταν ένας εξαιρετικός ηγέτης της Ιαπωνίας και ακλόνητος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρέσβης Ραμ Εμάνιουελ.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr