Φυσικό αέριο: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα - Το καλό και το κακό σενάριο
Πως θα επηρεαστεί η οικονομία της χώρας μας από το κλείσιμο του αγωγού;
H ανάσα όλης της Ευρώπης σταμάτησε στις 7 το πρωί της Δευτέρας όταν και ο αγωγός Nordstream 1 έκλεισε για τις επόμενες 10 ημέρες και την προγραμματισμένη ετήσια συντήρηση του.
Ένας από τους ανθρώπους που θα περιμένουν με αγωνία να δουν αν την 21η Ιουλίου η Ρωσία θα επιτρέψει ή όχι την επαναλειτουργία του αγωγού είναι και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Στην κυριολεξία το on ή το off του αγωγού θα καθορίσει την εικόνα του προϋπολογισμού στο τέλος του έτους.
Γράφει ο Χρυσόστομος Τσούφης στο skai.gr.*
Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος θα είναι στη χειρότερη περίπτωση στο ίδιο ύψος με το 2019. Μια λογική εκτίμηση είναι να είναι αυξημένα κατά 10%, γεγονός που σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό οικονομικών θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 5δισ. ευρώ και θα ...μεταγγίσει στα δημόσια ταμεία επιπλέον έσοδα έως και 1,75 δισ ευρώ.
Υπό κανονικές συνθήκες, με 1,75 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα μόνο από τον τουρισμό – γιατί στο ίδιο διάστημα μειώνεται η ανεργία, αυξάνονται κατανάλωση κι επενδύσεις άρα αυξάνονται και τα έσοδα – η κυβέρνηση θα είχε την ευχέρεια να επιταχύνει τις μόνιμες μειώσεις φόρων όπως π.χ. την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ήδη από το β' μισό του έτους. Θα μπορούσε ακόμη και να ικανοποιήσει το σύνολο των συνταξιούχων με τα αναδρομικά τους.
Εν πολλοίς οι επόμενες 10 ημέρες θα καθορίσουν αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να κεφαλαιοποιήσει την εξαιρετική πορεία των εσόδων. Αν οι Ρώσοι επιτρέψουν την ομαλή επαναλειτουργία του nordstream 1, οι τιμές του φυσικού αερίου θα υποχωρήσουν κι άρα δεν θα απαιτηθούν επιπλέον κονδύλια από τον προϋπολογισμό για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το ...μαγικό νούμερο είναι τα 100 ευρώ/Mwh. Όσο μένουν σε αυτήν την περιοχή, η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να βάζει το χέρι στην τσέπη βαθύτερα από ότι έχει υπολογίσει.
Τώρα όμως το φυσικό αέριο και μόνο υπό τον φόβο της κλειστής στρόφιγγας βρίσκεται στα 170 ευρώ. Και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει που θα εκτοξευθεί αν τα εφιαλτικά σενάρια γίνουν πραγματικότητα.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα απαιτηθούν για τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων πολλά περισσότερα από τα 1,1 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση. Κι άρα ό,τι βάλει στη μια τσέπη ο τουρισμός θα το βγάλει από την άλλη το φυσικό αέριο.
*Ο Χρυσόστομος Τσούφης είναι δημοσιογράφος και οικονομικός συντάκτης του ΣΚΑΙ.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr