Για το πιάτο
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι, τις πιπεριές και το φινόκιο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μυρίσει, σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να συμπυκνωθεί κατά το ήμισυ.
Προσθέτουμε τον ζωμό, τον πελτέ και τη δάφνη. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειάζεται.
Στη συνέχεια αφαιρούμε τη δάφνη, βάζουμε την ντομάτα κονκασέ και τα όστρακα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και τον ξιφία και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.
Αλατίζουμε, ρίχνουμε τον βασιλικό και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σερβίρουμε συνοδεύοντας με τις φρυγανισμένες φέτες ψωμί.
Who is Who
Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet.
Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.