Αποκλ - η γυναικολόγος Όλγα Τριανταφυλλίδου απαντά στο καυτό ερώτημα: Να καταψύξω τα ωάριά μου πριν τα 35; Οι άντρες να «φυλάξουν» το σπέρμα τους; (φωτό & βίντεο)
Είναι ταμπού πια μία γυναίκα που πλησιάζει τα 35 να καταψύξει τα ωάρια της;
Η Όλγα Τριανταφυλλίδου, μαιευτήρας γυναικολόγος, εξειδικευμένη στην εξωσωματική γονιμοποίηση και εξέχον στέλεχος του μαιευτηρίου Λητώ μιλάει στο Eirinika για ένα πολύ καυτό θέμα της εποχής μας: Είναι ταμπού πια μία γυναίκα που πλησιάζει τα 35 να καταψύξει τα ωάρια της εάν δεν είναι έτοιμη, να φέρει στον κόσμου τα παιδιά της, είτε γιατί δεν είναι σε μόνιμη σχέση είτε γιατί οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις δεν το επιτρέπουν;
Μετά τα 35 όμως μειώνονται οι πιθανότητες για σύλληψη και δεν είναι το ίδιο ποιοτικά τα ωάρια, όσο με μιας γυναίκας κάτω των 30.
Summer interviews στο eirinika -Eirinika - 11 Years on air
Συναντήσαμε την Δρα Όλγα Τριανταφυλλίδου στο υπέροχο νέο ξενοδοχείο Athens Capital και η συνέντευξη έγινε στην σουίτα «Μάνος Χατζιδάκις» στον 8o όροφο.
Σημαντικά αποσπάσματα από αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση μπορείτε να διαβάσετε εδώ και στη συνέχεια να δείτε όλο το βίντεο αλλά και ολόκληρη την συνέντευξη που απομαγνητοφώνησαμε.
-Πιστεύω ότι η γυναικολογία είναι καθαρά γυναικεία ειδικότητα
-Ένα 50% της υπογονιμότητας οφείλεται σε έναν ανδρικό παράγοντα
-H μαμά φύση λέει ότι η γυναίκα μετά τα 35 δυσκολεύεται να αποκτήσει παιδί
-Kαταψύξτε τα ωάρια και ακόμα καλύτερα αν το κάνεις πριν από τα 35
-Η ιατρική απάντηση είναι όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα
-Η κατάψυξη ωαρίων πάρα πολύ ασφαλής μέθοδος, σαν να κάνουμε μισή εξωσωματική
-Kαι οι άντρες αν έχουν καθυστερήσει την τεκνοποίηση, μπορούν να σκεφτούν για κατάψυξη του σπέρματος
Όλη η συνέντευξη στο Eirinika και στην Ειρήνη Νικολοπούλου
Είστε στέλεχος του Λητώ και για να σας ξεχωρίζουν οι άντρες συνάδελφοι σας κάτι σημαίνει αυτό, γιατί όπως ξέρετε περάσαμε μία εποχή που δύσκολα οι άντρες αναγνώριζαν τις συναδέλφους τους. Ευτυχώς έχουμε περάσει σε μία άλλη εποχή.
Γενικότερα η γυναικολογία είναι ανδροκρατούμενη ειδικότητα, τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει να φαινόμαστε εμείς οι γυναίκες. Εγώ βέβαια έχω τελείως αντίθετη άποψη, πιστεύω ότι είναι καθαρά γυναικεία ειδικότητα αλλά πραγματικά παλαιότερα μόνο οι άντρες υπήρχαν σε αυτή την ειδικότητα. Άρχισαν όμως και οι γυναίκες να επιλέγουν γυναίκες για γιατρούς τους και χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό.
Πιστεύω ότι η γυναικολογία είναι καθαρά γυναικεία ειδικότητα
Τον τελευταίο καιρό, στις ημέρες μας, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας.
Περίπου 10% - 12% του γενικού πληθυσμού πάσχουν από υπογονιμότητα. Αυτό αφορά και τις γυναίκες και τους άντρες, περίπου ένα 50% της υπογονιμότητας οφείλεται σε έναν ανδρικό παράγοντα. Οπότε ο μύθος ότι αυτό ήταν μόνο γυναικεία πάθηση έχει καταρριφθεί εδώ και πολλά χρόνια. Η υπογονιμότητα στον πληθυσμό αλλάζει, όπως αλλάζει και η ηλικία της γυναίκας.
Για παράδειγμα στην ηλικία άνω των 35 ετών, σχεδόν κάθε έκτο ζευγάρι, και μιλάμε πάντοτε για ηλικία της γυναίκας, πάσχει από υπογονιμότητα, μετά τα 40 κάθε τέταρτο ζευγάρι θα αντιμετωπίσει υπογονιμότητα. Οπότε το μήνυμα είναι ότι η ηλικία της γυναίκας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στη μείωση αυτής της πάθησης. Όσο νεότερη είναι μία γυναίκα τόσο καλύτερα.
Ένα 50% της υπογονιμότητας οφείλεται σε έναν ανδρικό παράγοντα
Αυτό όμως είναι μία αντίφαση με ένα άλλο γεγονός της εποχής μας, με κάτι το οποίο πραγματικά συμβαίνει, δηλαδή ότι οι γυναίκες θέλουν όλο και αργότερα να γίνουν μητέρες γιατί θέλουν να σπουδάσουν, θέλουν να δουλέψουν, θέλουν να είναι ανεξάρτητες προσωπικότητες και το ίδιο συμβαίνει και με τους άντρες, οι άντρες αργούν να θέλουν να κάνουν οικογένεια.
Για τις γυναίκες το καταλαβαίνω απόλυτα. Βγήκαμε στην αγορά, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο, και από τη στιγμή που βγήκαμε στην αγορά δουλεύουμε, εργαζόμαστε, διεκδικούμε και εμείς αυτό που μπορούμε να διεκδικήσουμε και οφείλουμε να το πάρουμε ως προσωπικότητες. Οπότε πάνω σε αυτό το κομμάτι καλά κάνανε οι γυναίκες.
Ωστόσο η μαμά φύση έχει άλλους κανόνες, η μαμά φύση λέει ότι η γυναίκα μετά τα 35 δυσκολεύεται να αποκτήσει παιδί. Στη σημερινή εποχή μπορεί να βλέπουμε μία γυναίκα 35 χρονών και να φαίνεται σαν εικοσάρα και πριν 30-40 χρόνια μία γυναίκα 40 χρονών θεωρούσαμε εμείς ότι είναι πολύ μεγάλη γυναίκα. Πλέον αυτό δεν ισχύει και σωματικά και ψυχικά οι γυναίκες είναι πολύ πιό νέες. Δυστυχώς όμως το ρολόι της μητρότητας είναι ανελέητο. Δεν έχει αλλάξει.
H μαμά φύση λέει ότι η γυναίκα μετά τα 35 δυσκολεύεται να αποκτήσει παιδί
Εσείς σε ότι αφορά την παραγωγή των ωραρίων, ποια πιστεύετε ότι είναι η καλύτερη ηλικία;
Εγώ θα μιλήσω μόνο με ιατρικούς κανόνες, πριν τα 35 είναι η καλύτερη ηλικία και πριν από τα 30 ακόμα καλύτερα. Να φανταστείτε ότι τα ποσοστά επιτυχίας για να συλλάβει ένα παιδί η γυναίκα μειώνονται από την ηλικία των 25 σχεδόν 1% με 3% κάθε χρόνο, οπότε όταν η γυναίκα φτάσει στα 38 - 39, μπορεί και να είναι και η πρώτη φορά που να έχει συναντήσει έναν σοβαρό σύντροφο, που μπορεί πρώτη φορά να έχει σκεφτεί να αποκτήσει οικογένεια, πλέον το ρολόι μετράει αντίστροφα για αυτήν.
Υπάρχουν όμως κάποια άλλα κοινωνικά δεδομένα σήμερα που και οι γυναίκες και οι άντρες αργούν να γίνουν γονείς. Τι πιστεύετε για την φύλαξη των ωαρίων της γυναίκας ; Βλέπουμε πως ενώ παλιότερα ήταν κάτι που δεν το λέγανε, το κρατούσαν και μυστικό ,τώρα βλέπω ότι αρχίζουν και το ξεπερνούν.
Είναι ένα πάρα πολύ ωραίο θέμα αυτό, το οποίο προσπαθούμε να το προωθήσουμε στην κοινωνία. Πολύ σωστά κάνουν και δεν ντρέπονται, σωστά κάνουν και το κάνουνε. Αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας ένα όπλο που μπορούμε πραγματικά να καταψύξουμε γενετικό μας υλικό για το μέλλον και από τη στιγμή που η γυναίκα δεν έχει αποφασίσει πριν τα 35 άμεσα να αποκτήσει παιδιά, η συμβουλή μας είναι βεβαίως καταψύξτε τα ωάρια και ακόμα καλύτερα αν το κάνεις πριν από τα 35 γιατί εκεί αλλάζουν τα ποσοστά επιτυχίας στη χρήση αυτών των ωαρίων.
Αυτό είναι κάτι που το συζητάμε τώρα και δεν το συζητούσαμε πριν 10 χρόνια γιατί έχει αλλάξει η μέθοδος της κατάψυξης. Παλιότερα καταψύχαμε τα ωάρια όπως καταψύχαμε και άλλα γενετικά υλικά με μία μέθοδο αργής κατάψυξης, slow freezing, όπου τα ποσοστά επιτυχίας μετά την απόψυξη αυτών των ωαρίων ήταν απογοητευτικά. Τα τελευταία χρόνια, συγκεκριμένα από το 2013 που αμερικανική εταιρεία αναπαραγωγικής ιατρικής πλέον θεωρεί ότι μέθοδος εκλογής κατάψυξης γενετικού υλικού είναι η κατάψυξη ωαρίων με μέθοδο υαλοποίησης ή διαφορετικά vitrification.
Τι ακριβώς κάνουμε; Πιάνουμε τα ωάρια όταν τα συλλέξουμε και τα βουτάμε μέσα στο υγρό άζωτο, τα παγώνουμε κατευθείαν και είδαμε ότι τα ποσοστά επιτυχίας είναι συγκρίσιμα όχι μόνο με την κατάψυξη των εμβρύων ακόμα και με το φυσικό κύκλο. Είναι ακριβώς τα ίδια ποσοστά. Εάν γίνει σωστή κατάψυξη των ωαρίων με την μέθοδο της υαλοποίησης τότε έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ποιοτικό ωάριο και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες για να πετύχουμε μετά εγκυμοσύνη όταν χρειαστεί. Η μέθοδος υλοποίησης είναι αυτή μέθοδος που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Kαταψύξτε τα ωάρια και ακόμα καλύτερα αν το κάνεις πριν από τα 35
Πότε πιστεύετε ότι είναι καλύτερο μία γυναίκα να καταψύξει τα ωάριά της; Σε ποια ηλικία είναι καλύτερα;
Η ιατρική απάντηση είναι όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα, αλλά αν βάλουμε μέσα και τους κοινωνικούς παράγοντες, όταν είναι μία κοπέλα η οποία θέλει να ακολουθήσει την καριέρα της, που είναι αφοσιωμένη στη δουλειά της ,δεν έχει κάποια σταθερή σοβαρή σχέση δίπλα της, θα μπορούσε να το κάνει ανά πάσα στιγμή. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα
Η ιατρική απάντηση είναι όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα
Αυτή η μέθοδος έχει κάποιες επιπτώσεις στην υγεία της κοπέλας; Είναι μία απλή διαδικασία;
Στην Ιατρική καταρχάς δεν υπάρχει 100% ούτε 0% όσον αφορά τα ποσοστά επιτυχίας, την ασφάλεια. Όλα έχουν τα συν και τα πλην. Ωστόσο είναι μία πάρα πολύ ασφαλής μέθοδος, είναι σαν να κάνουμε μισή εξωσωματική, η δοσολογία των φαρμάκων που χρησιμοποιούμε πλέον, και στην εξωσωματική αλλά και στην κατάψυξη ωαρίων, είναι πάρα πολύ φιλικές προς τον οργανισμό της γυναίκας.
Όλη η διαδικασία κρατάει μάξιμουμ δύο εβδομάδες, με μία μικρή μέθη, και ξαφνικά η γυναίκα μπορεί ας το πούμε να χαλαρώσει, με την έννοια ότι δεν χτυπάει και δεν τη βαράει από πίσω το βιολογικό ρολόι. Μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και για δεύτερο παιδί.
Γιατί θα μπορούσε σε ένα χρόνο να βρει το σύντροφό της, να αποκτήσουν ένα παιδί, να περάσουν 3-4 χρόνια και να έχει φτάσει στην ηλικία των 42- 43 που τα πράγματα τότε γίνονται όλο και πιο δύσκολα και να θυμηθεί ότι έχει κατεψυγμένα τα ωάρια της, που είναι της ηλικίας 35 ή 30 ετών, και να τα χρησιμοποιήσει.
Οπότε τα ποσοστά επιτυχίας και τα ποσοστά ανωμαλίας των εμβρύων θα αντιστοιχούν σε αυτή την ηλικία και όχι στην ηλικία των 42- 43, οπότε μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ανά πάσα στιγμή και ώρα και αν αποφασίσει ότι δεν τα θέλει, με μία απόφαση καταστρέφονται σε οποιοδήποτε εργαστήριο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Η κατάψυξη ωαρίων πάρα πολύ ασφαλής μέθοδος, σαν να κάνουμε μισή εξωσωματική
Με τους άντρες τι γίνεται;
Για τους άντρες η μαμά φύση είχε πιο ευνοϊκούς όρους. Από τον άντρα θέλουμε ένα καλό σπέρμα. Η ποιότητα του σπέρματος στον άνδρα αλλάζει κυρίως μετά τα 50. Μετά τα 55, αν δει κανείς τις καμπύλες, έχουμε μία πιο ραγδαία πτώση. Ωστόσο για να γονιμοποιήσει ένας άντρας ωάριο χρειαζόμαστε ένα με δύο σπερματοζωάρια, είναι πιο εύκολα για τους άντρες.
Ωστόσο αλλάζει και η ποιότητα, οπότε και οι άντρες αν έχουν καθυστερήσει την τεκνοποίηση, μπορούν να σκεφτούν για κατάψυξη του σπέρματος, πού για αυτούς βέβαια είναι πολύ πιο εύκολη η διαδικασία, δεν χρειάζεται ούτε διέγερση ούτε μέθη.
Έρχονται πολλοί άντρες, και στη μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης στο ΛΗΤΩ που εργάζομαι έχουμε όλα τα σύγχρονα, όλα τα απαραίτητα μέσα για να προσφέρουμε και στους άντρες αλλά και στις γυναίκες, υψηλής ποιότητας παροχής υπηρεσιών. Μπορεί οι άντρες να μπορούν να τεκνοποιούν μέχρι τα 50 – 60, έχουμε δει και στα 70, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στη γυναίκα, το προνόμιο όμως να φτιάξουμε έναν άλλο άνθρωπο το έχουμε μόνο εμείς οι γυναίκες, μόνο εμείς μπορούμε να φτιάξουμε πληθυσμό στον πλανήτη, μόνο εμείς μπορούμε να γεννάμε άλλους ανθρώπους.
Kαι οι άντρες αν έχουν καθυστερήσει την τεκνοποίηση, μπορούν να σκεφτούν για κατάψυξη του σπέρματος
Δείτε επίσης:
- Ο δημοφιλέστατος Έλληνας life coach Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης στην Ειρήνη Νικολοπούλου: «Βοηθάω τους ανθρώπους να αλλάξουν συμπεριφορά & να βλέπουν τον κόσμο καλύτερα» (βίντεο)
- Νίκη Λυμπεράκη μόνο στο Eirinika: «Το παιδί μου - η ευτυχία που δεν ήξερα ότι υπάρχει - είμαι γραφική μαμά & περήφανη» (φωτό & βίντεο)
- Η Dr Άλκηστις Πρίνου αποκλειστικά στο Eirinika: Γερνούν οι άνθρωποι που δεν παίρνουν πρωτεΐνη - με βιοδιεγέρτη, ο ίδιος ο οργανισμός μας θα παράξει κολλαγόνο (φωτό & βίντεο)
- Η Ειρήνη Νικολοπούλου με την Βέφα στην Χαλκιδική: 12 μίνι συνεντεύξεις για μια ζωή τόσο νόστιμη & τόσο δραματική - η αυτοβιογραφία της (φωτό & βίντεο)
- Ο Dr Ζήσης Μπουκουβάλας στο Eirinika για την αυξητική στήθους: Τα νέα ενθέματα νανοτεχνολογίας έχουν φυσική ρευστότητα - μεγάλη τάση η λιπομεταφορά (φωτό & βίντεο)
Παραγωγή: Earthview
Ρούχα Ειρήνης Νικολοπούλου: @marinavparis
Γυαλιά:Jimmy Choo
*Ευχαριστούμε πολύ το ξενοδοχείο Athens Capital για την ευγενική διάθεση της σουίτας Μάνος Χατζιδάκις, για τα γυρίσματα των summer interviews του Eirinika
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr