Ντίνα Νικολάου: Προφιτερόλ με σάλτσα σοκολάτας και παγωτό - Ένα διαχρονικό επιδόρπιο που παραμένει επίκαιρο όσο υπάρχουν λάτρεις της σοκολάτας

 Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε διπλή δόση για σου και να τα διατηρήσετε σε σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη.

Υλικά

Για τα σου

Για τη σάλτσα σοκολάτας

Για τη γέμιση

Για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

Για τα σου

  1.  

    Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C με αέρα. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου.

     

  2.  

    Βάζω σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, το βούτυρο και το αλάτι και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ξεκινήσει ο βρασμός. Προσθέτω μονομιάς το αλεύρι και ανακατεύω με ξύλινο κουτάλι μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή, συμπαγής ζύμη. Μεταφέρω τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και προσαρμόζω το φτερό. Ξεκινάω να δουλεύω τη ζύμη προσθέτοντας σταδιακά τα αυγά.

     

  3.  

    Αδειάζω τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη και φτιάχνω στρογγυλά σου διαμέτρου περίπου 4 εκ. και ύψους περίπου 2½ εκ. Βρέχω λίγο το δάχτυλό μου και «ισιώνω» τις κορυφές των σου.

     

  4.  

    Ψήνω τα σου για 10 λεπτά και κατόπιν χαμηλώνω τη θερμοκρασία τους 160°C και συνεχίζω το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμη. Βγάζω τα σουδάκια από το φούρνο και τα μεταφέρω σε σχάρα να κρυώσουν καλά.

     

Για τη σάλτσα

  1.  

    Βάζω τη σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος σε ένα γυάλινο μπολ και το τοποθετώ σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρί). Ανακατεύω μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και προσθέτω το μέλι και τον καφέ. Ανακατεύω καλά και αφήνω τη σάλτσα στην άκρη.

     

Για το σερβίρισμα

  1.  

    Βάζω την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη άχνη στον κάδο του μίξερ και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή σαντιγί.

     

  2.  

    Κόβω την βάση των σου και τα γεμίζω με παγωτό βανίλια. Τα τοποθετώ ανά 3 σε μπολ και μοιράζω τη σάλτσα σοκολάτας. Βάζω τη σαντιγί σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με δαντελωτή μύτη και στολίζω τα μπολ. Πασπαλίζω με ξύσμα σοκολάτας και σερβίρω.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr