Άκης Πετρετζίκης: Φανταστικά ντόνατς με πατάτα!
Το μυστικό για μια υπέροχη και γευστική λιχουδιά!
ΥΛΙΚΑ
1 πατάτα , μεσαία
280 γρ. γάλα
2 κ.σ. σπορέλαιο
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
10 γρ. μαγιά ξηρή
350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 πρέζα αλάτι
500 γρ. σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
τρούφα σοκολάτας
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1-2 κ.σ. γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρυπάμε την πατάτα σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι. Τη βάζουμε σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και ψήνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 5 ½ -6 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, ξεφλουδίζουμε και βάζουμε σε ένα μπολ. Συνολικά χρειαζόμαστε 200 γρ. βρασμένης πατάτας.
Βάζουμε το γάλα σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 1 λεπτό.
Στο μπολ με την πατάτα βάζουμε το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε το ζεστό γάλα, τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Βάζουμε 2-3 κ.σ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, βάζουμε το αλεύρι σε 2-3 δόσεις, το αλάτι και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να αρχίσει να δένει το μείγμα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
Απλώνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας, βάζουμε τη ζύμη και ανοίγουμε με τον πλάστη. Κόβουμε με ένα τσέρκι 10 εκ. κομμάτια από τη ζύμη και στη μέση κόβουμε ένα μικρότερο κομμάτι με το τσέρκι των 3 εκ. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να έχουμε 8 κομμάτια.
Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι με σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά για να κάψει.
Τηγανίζουμε σε δόσεις τα donuts για 4-5 λεπτά και από τις δύο πλευρές.
Για το σερβίρισμα
Για τον πρώτο τρόπο σερβιρίσματος: Βγάζουμε τα donuts από το τηγάνι και τα βάζουμε καυτά στο μπολ με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους.
Για τον δεύτερο τρόπο σερβιρίσματος: Αφήνουμε τα donuts να κρυώσουν και τα βουτάμε από τη μία πλευρά στο μπολ με τη λιωμένη κουβερτούρα και στη συνέχεια στο μπολ με την τρούφα σοκολάτας
Για τον τρίτο τρόπο σερβιρίσματος: Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη και ρίχνουμε σταδιακά το γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ρευστό γλάσο. Βουτάμε τα donuts από τη μία πλευρά στο γλάσο και σερβίρουμε.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr