Το «ύστατο χαίρε» στην βασίλισσα Ελισάβετ: Όλα όσα έγιναν στην κηδεία - Ξανά δίπλα στον αγαπημένο της σύζυγο η μονάρχης (φωτό & βίντεο)

Ύστερα από μια πολύωρη τελετή, που ξεκίνησε από το Αββαείο του Ουέστμινστερ και ολοκληρώθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη.

Ακολουθεί μια αυστηρά ιδιωτική τελετή κατά την οποία θα βγάλουν την σορό της μονάρχη από την κρύπτη, όπως και εκείνη του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου και θα ενταφιαστούν στη συνέχεια στην διπλανή βασιλική κρύπτη, όπου και αναπεύονται οι γονείς της βασίλισσας και η αδελφή της πριγκίπισσα Μαργαρίτα. 

Photo: Screenshot/YouTube: BBC News

BRITISH MINISTRY OF DEFENCE/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Είμαστε πολύ χαρούμενες που είσαι ξανά μαζί με τον παππού. Αντίο, αγαπημένη μας γιαγιά, ήταν τιμή μας που ήμασταν εγγονές σου και είμαστε πολύ υπερήφανε για σένα», είπαν οι εγγονές της, πριγκίπισσας Βεατρίκη και Ευγενία. Η Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος που έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2021 ήταν παντρεμένοι για 74 χρόνια. 

 

 

Όλα όσα έγιναν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Ηγέτες και μέλη βασιλικών οικογενειών από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Λονδίνο για να αποτίσουν το ύστατο χαίρε στη βασίλισσα Ελισάβετ, τη μακροβιότερη μονάρχη της Βρετανίας που κέρδισε τον σεβασμό όλου του κόσμου κατά την 70χρονη βασιλεία της.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα σημαίνοντα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας ακολούθησαν το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ σήμερα στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, το οποίο μετέφερε 8μελές άγημα. Ήταν η πρώτη επίσημη κηδεία με τέτοιου είδους τιμές που γίνεται στη χώρα από το 1965 και τον θάνατο του Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν παραταχθεί στους δρόμους από τους οποίους πέρασε το φέρετρο της βασίλισσας, διανύοντας τη σύντομη διαδρομή από το Ουέστμινστερ Χολ όπου εξετέθη επί τετραήμερο σε λαϊκό προσκύνημα.

Photos: Screenshot/YouTube: BBC News 

Στο γειτονικό Χάιντ Πάρκ του Λονδίνου επικράτησε απόλυτη σιωπή, καθώς χιλιάδες άνθρωποι, που βρίσκονταν εκεί για ώρες, έμειναν αμίλητοι τη στιγμή που το φέρετρο της βασίλισσας εμφανίστηκε στις οθόνες που είχαν τοποθετηθεί εκεί προκειμένου οι Βρετανοί να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την κηδεία.

Εντός του Αββαείου, απαγγέλθηκαν αποσπάσματα της Βίβλου υπό τους ήχους ύμνων που ακούγονται σε κάθε επίσημη νεκρώσιμη ακολουθία από τις αρχές του 18 αιώνα. Μεταξύ αυτών που περπάτησαν πίσω από το φέρετρο ήταν ο εγγονός της βασίλισσας και μελλοντικός βασιλιάς, ο εννιάχρονος πρίγκιπας Γεώργιος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στους 2.000 προσκεκλημένους περιλαμβάνονται περίπου 500 ηγέτες και μέλη βασιλικών οικογενειών από τον όλο τον κόσμο, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ηγέτες από τη Γαλλία, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Κίνα και το Πακιστάν.

Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας, απέτισε φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας.

 

 

«Σε γνωστή της ομιλία, την οποία εκφώνησε με την ευκαιρία των 21ων γενεθλίων της, η εκλιπούσα Αυτής Μεγαλειότητα είχε δηλώσει ότι όλη της η ζωή θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία του έθνους και της Κοινοπολιτείας. Σπάνια έχει τηρηθεί σε τέτοιο βαθμό μια υπόσχεση», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος.

Πλήθη ανθρώπων είχαν συγκεντρωθεί στο Λονδίνο από όλη τη Βρετανία και το εξωτερικό για να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα, με ορισμένους να σκαρφαλώνουν σε κολώνες φωτισμού προκειμένου να δουν τη βασιλική πομπή --μια από τις μεγαλύτερες αυτού του είδους στη σύγχρονη Ιστορία στη βρετανική πρωτεύουσα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

 

Εκατομμύρια περισσότεροι παρακολούθησαν την κηδεία της Ελισάβετ από την τηλεόραση στα σπίτια τους καθώς για σήμερα στη χώρα έχει κηρυχθεί επίσημη αργία. Είναι η πρώτη φορά που κηδεία Βρετανού μονάρχη μεταδίδεται τηλεοπτικά.

Μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας, τηρήθηκε σιγή δύο λεπτών στη μνήμη της βασίλισσας Ελισσάβετ Β' στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, όπως και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

Η σορός της βασίλισσας μεταφέρθηκε στη συνέχεια στην αψίδα του Ουέλινγκτον, διασχίζοντας το κεντρικό Λονδίνο και περνώντας από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Αφού ολοκληρώθηκε το τελετουργικό της νεκρώσιμης ακολουθίας και της πομπής στο Λονδίνο, παρουσία εκατοντάδων επίσημων προσκεκλημένων, η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ ξεκίνησε το ταξίδι προς την τελευταία κατοικία της στο Γουίνδσορ.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος της διαδρομής για να τιμήσουν τη βασίλισσα. Μια σελίδα της ιστορίας γυρίζει με το τελευταίο αντίο στην Ελισάβετ, η οποία βασίλεψε επί 70 χρόνια, επτά μήνες και δύο ημέρες, χωρίς να εκφράσει ποτέ δημοσίως τη γνώμη της, αλλά εκπλήρωσε τα καθήκοντά της με σοβαρότητα, αφοσίωση στο Στέμμα και, μερικές φορές, με ακαταμάχητο χιούμορ. 

 

 

Όταν η πομπή έφτασε στην Αψίδα του Ουέλινγκτον, πολύ κοντά στα Ανάκτορα, το φέρετρο τοποθετήθηκε στη βασιλική νεκροφόρα, υπό τα βλέμματα των μαυροντυμένων μελών της βασιλικής οικογένειας - μεταξύ αυτών ήταν και τα δισέγγονα της Ελισάβετ, ο Τζορτζ 9 ετών και η αδελφή του Σάρλοτ, 7 ετών. Ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ΄ χαιρέτισε στρατιωτικά, ο εθνικός ύμνος παιάνισε και το όχημα ξεκίνησε αργά, με αστυνομική συνοδεία, για το Γουίνδσορ, περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας.

Photos: Screenshot/YouTube: BBC News 

Στη συνέχεια η σορός έφτασε στο κάστρο του Γουίνδσορ όπου τελέστηκε μια λειτουργία στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, παρουσία των μελών της βασιλικής οικογένειας. Εκεί αφαιρέθηκαν  από το φέρετρο και τοποθετήθηκαν στην Αγία Τράπεζα το σκήπτρο, το στέμμα και η σφαίρα, τα βασιλικά εμβλήματα. Θα παραμείνουν εκεί μέχρι και την στέψη του βασιλιά Καρόλου.

 Ο Αυλάρχης, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βασιλικής αυλής, έσπασε τη ράβδο του αξιώματός του και θα την τοποθετήσει πάνω στο φέρετρο, συμβολίζοντας το τέλος της υπηρεσίας του στη μονάρχη.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας εμφανώς συγκινημένα στη διάρκεια της κηδείας της Ελισάβετ

Οι κοντινότεροι συγγενείς της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ -με πρόσωπα χλωμά και σοβαρά-- ακολούθησαν το φέρετρό της προς το Αβαείο του Ουέστμινστερ όπου πραγματοποιήθηκε η κηδεία της, με μια προσεκτικά χορογραφημένη πομπή.

Ο γιος της Ελισάβετ, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, και τα τρία μικρότερα αδέλφια του - Άννα, Άντριου και Έντουαρτ-στέκονταν πρώτοι στη σειρά πίσω από τον κιλλίβαντα πάνω στον οποίο είχε τοποθετηθεί το φέρετρο της εκλιπούσας βασίλισσας, τον οποίο έσυρε άγημα 142 ναυτών, για να μεταφερθεί από το Ουέστμινστερ Χολ στο Αβαείο.

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royal Tea? (@royalttea)

 

Πίσω τους βρίσκονταν τα παιδιά του Καρόλου, οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι, και άλλα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Ο Κάρολος και ο Ουίλιαμ έφτασαν με το ίδιο αυτοκίνητο στο Ουέστμινστερ Χολ, όπου έγιναν δεκτοί με επευφημίες και χειροκροτήματα από το συγκεντρωμένο πλήθος που είχε σπεύσει για να παρακολουθήσει την τελετή.

Δείτε επίσης:

Από τη στιγμή που εμφανίστηκε το φέρετρο της βασίλισσας, το οποίο κρατούσε οκταμελές άγημα, όλοι σιώπησαν και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας ακολούθησαν το φέρετρο υπό τον ήχο γκάιντας και πένθιμης καμπάνας.

 

 

Ο Κάρολος, η Άννα, ο Έντουαρντ και ο Ουίλιαμ, με στρατιωτικές στολές, χαιρέτισαν στρατιωτικά την ώρα που το φέρετρο σηκώθηκε από τον κιλλίβαντα μπροστά από το Αβαείο.

Ο Άντριου και ο Χάρι, ως μη εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας, φορούσαν κοστούμι και δεν χαιρέτισαν στρατιωτικά, παρά το γεγονός ότι και οι δύο έχουν υπηρετήσει σε ζώνες πολέμου στο παρελθόν, στα νησιά Φόκλαντ και τον Αφγανιστάν αντίστοιχα.

Photos: Screenshot/YouTube: BBC News 

Ο Κάρολος φαινόταν συντετριμμένος και εξαντλημένος την ώρα που το φέρετρο μεταφερόταν μέσα στο Αβαείο για να ξεκινήσει η νεκρώσιμη ακολουθία.

Στο εσωτερικό περίμενε η Καμίλα, η βασιλική σύζυγος, καθώς και η σύζυγος του Ουίλιαμ, Κέιτ, μαζί με δύο από τα παιδιά τους, τον Τζορτζ, 9 ετών, και τη Σάρλοτ, 7 ετών, όπως και η σύζυγος του Χάρι, Μέγκαν.Τα μέλη της βασιλικής οικογένεια ακολούθησαν το φέρετρο ως το βάθρο όπου τοποθετήθηκε. Ο Ουίλιαμ και η Κέιτ είχαν τα παιδιά τους ανάμεσά τους καθώς περπατούσαν και τα κρατούσαν από τον ώμο.

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mx Hern (@mxhern)

 

 

 

 Με ένα χειρόγραφο σημείωμα αποχαιρέτισε ο βασιλιάς Κάρολος τη μητέρα του

Ο βασιλιάς Κάρολος απότισε φόρο τιμής στη μητέρα του, τη βασίλισσα Ελισάβετ, με ένα χειρόγραφο σημείωμα που τοποθετήθηκε πάνω στο φέρετρό της. «Εις μνήμην, με αγάπη και αφοσίωση, Κάρολος», έγραφε το σημείωμα.

 

 

Πάνω στο φέρετρο τοποθετήθηκε επίσης ένα στεφάνι που σύμφωνα με τα Ανάκτορα ήταν φτιαγμένο, κατ’ απαίτηση του Καρόλου, από δεντρολίβανο, βελανιδιά και μυρτιά, από ένα δέντρο το οποίο φυτεύτηκε από τις μυρτιές που χρησιμοποίησε η Ελισάβετ στη γαμήλια ανθοδέσμη της.   Τα χρυσά, ροζ, λευκά και κοκκινο-μοβ λουλούδια προέρχονταν όλα από τους κήπους των βασιλικών κατοικιών.

Πιστά μέχρι το τέλος, τα σκυλάκια και το άλογο της βασίλισσας παρακολούθησαν τη νεκρική πομπή

Το μαύρο πόνι της βασίλισσας Ελισάβετ, η Έμμα, συνοδευόμενο από τον ιπποκόμο του, παρακολούθησε τη νεκρική πομπή να μπαίνει στο Κάστρο του Γουίνδσορ και να οδεύει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Τα δύο κόργκι της βασίλισσας, η Σάντι και ο Μίουικ, μεταφέρθηκαν επίσης από το προσωπικό στους κήπους της βασιλικής κατοικίας για να περιμένουν την άφιξη της σορού της βασίλισσας.

 

 

Η Ελισάβετ αγαπούσε πολύ τα σκυλάκια κόργκι και τα άλογα και απολάμβανε την ιππασία. Ο πρίγκιπας Άντριου, ο δευτερότοκος γιος της, θα αναλάβει τώρα τη φροντίδα των δύο σκυλιών.

Από το Χονγκ Κονγκ μέχρι το Σίδνεϊ και την Ανδαλουσία, χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία

Στο Χονγκ Κονγκ, εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ από τα τηλέφωνά τους. Στο Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, οι θαμώνες στριμώχνονταν στις παμπ για να δουν την τελετή στις τηλεοπτικές οθόνες. 

 

 

Στο Παρίσι, ο ιδιοκτήτης μπαρ Τιμπό Ντιπόν, επιδείκνυε το νέο τατουάζ με τη βασίλισσα στο μπράτσο του. «Δεν ήταν δική μας βασίλισσα αλλά βασίλεψε επί 70 χρόνια στη Βρετανία. Ο μοναδικός άλλος που βασίλεψε περισσότερο ήταν ο Λουδοβίκος ΙΔ΄. Αυτή είναι η κοινή μας ιστορία», είπε στο Reuters, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε όλον τον κόσμο, πλήθη συγκεντρώθηκαν έξω από τις βρετανικές πρεσβείες και τα προξενεία, αλλά και καφετέριες, μπαρ και άλλους δημόσιους χώρους για να παρακολουθήσουν τα βασιλικά δρώμενα που εκτυλίσσονταν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από τα σπίτια τους.

 

 

Η Ελισάβετ «είναι κυριολεκτικά πανταχού παρούσα», είπε ο 30χρονος Βίκτορ Λάι, έξω από το γενικό προξενείο της Βρετανίας στο Χονγκ Κονγκ, όπου τις προηγούμενες δέκα ημέρες πολλοί περίμεναν στην ουρά για να υπογράψουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων. «Έχουμε νοσοκομεία, σχολεία, ακόμη και αυτός ο δρόμος φέρει ακόμη το όνομά της», εξήγησε.

Εκεί κοντά, κάποιοι είχαν αφήσει λουλούδια, χειρόγραφα σημειώματα, φωτογραφίες, κεριά και άλλα αναμνηστικά.  Η Ελισάβετ ήταν αρχηγός του κράτους του Χονγκ Κονγκ επί 45 χρόνια, σε μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης που κάποιοι τη θεωρούν «χρυσή». Αφότου επέστρεψε η περιοχή υπό κινεζική κυριαρχία, το 1997, η βρετανική κυβέρνηση -αν όχι και η μονάρχης- εξακολούθησε να παίζει κάποιον ρόλο, οργίζοντας μερικές φορές το Πεκίνο όταν επέκρινε τον τρόπο διακυβέρνησής του.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jimmy James (@jimboin1)

 

 

 

 

Σε άλλες χώρες, πολλοί στήθηκαν στις τηλεοράσεις τους για να δουν την τελετή. Κάποιοι είχαν πιο προσωπικούς ή εθνικούς δεσμούς με την Ελισάβετ, την οικογένειά της και τον θεσμό της μοναρχίας γενικότερα. 

Στο Μπαχρέιν, οι Βρετανοί που ζουν εκεί παρέστησαν σε μια λειτουργία στον Καθεδρικό του Αγίου Χριστοφόρου, στην πρωτεύουσα Μανάμα. Στο ξενοδοχείο Λορντ Ντάντλεϊ, στα ανατολικά προάστια του Σίδνεϊ, η Νίνα Γουίτφιλντ παρακολουθούσε μαζί με τους πελάτες της. «Είναι μια ιστορική στιγμή. Ήταν ο στυλοβάτης της μοναρχίας και η κόλλα που τους κράτησε ενωμένους και θα μας λείψει. Σήμαινε πολλά για μένα», εξήγησε.

Στην πόλη Μίχας της Κόστα δελ Σολ, στη νότια Ισπανία, Βρετανοί τουρίστες και μόνιμοι κάτοικοι παρακολούθησαν την τελετή σε μια καφετέρια και ένα γειτονικό μπαρ. «Έχουμε μεγάλη κοινότητα σε αυτήν την περιοχή της Ανδαλουσίας και είμαστε πολύ υπερήφανοι που εμφανίστηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι για να τιμήσουν τη βασίλισσα», σχολίασε ο Μαρκ Ντράιβερ, που εργάζεται σε ένα μπαρ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr