Ρωσία: Τρέχουν να φύγουν και οι πλούσιοι - Πληρώνουν ένα εισιτήριο 30.000 ευρώ για να αποφύγουν την επιστράτευση
Τρελή ζήτηση για τα ιδιωτικά τζετ
Αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση για μία θέση σε ιδιωτικά τζετ στη Μόσχα, μετά τη διαταγή του Βλαντιμίρ Πούτιν για την πρώτη επιστράτευση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και οι πλούσιοι Ρώσοι αναζητούν τρόπο να φύγουν από τη χώρα.
Οι επιβάτες λέγεται ότι κατευθύνονται κυρίως προς την Αρμενία, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, χώρες οι οποίες επιτρέπουν στους Ρώσους την είσοδο χωρίς βίζα. Για να επιβιβαστούν πληρώνουν από 20.000 έως 25.000 ευρώ, ενώ η τιμή ενοικίασης ενός οκταθέσιου τζετ κυμαίνεται από 80.000 έως 140.000 ευρώ, δηλαδή πολλές φορές ακριβότερα από το κανονικό ναύλο. «Η κατάσταση είναι απολύτως τρελή αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Yevgeny Bikov ο διευθυντής μιας εταιρείας ιδιωτικών τζετ. «Θα λαμβάναμε 50 αιτήσεις την ημέρα- τώρα είναι περίπου 5.000».
Η απόφαση του Κρεμλίνου να εξαγγείλει μερική επιστράτευση οδήγησε τους άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία να εγκαταλείψουν τη χώρα βιαστικά, πυροδοτώντας ένα νέο, ενδεχομένως πρωτοφανές brain drain. Στα συνοριακά περάσματα της Ρωσίας έχουν σχηματιστεί μποτιλιαρίσματα χιλιομέτρων, ενώ τα περισσότερα εισιτήρια εμπορικών αεροπλάνων απλής μετάβασης έχουν εξαντληθεί για όλες τις προσεχείς ημερομηνίες. Ο Bikov δήλωσε ότι η εταιρεία του άρχισε να ναυλώνει μεγαλύτερα εμπορικά αεροπλάνα σε μια προσπάθεια να καλύψει τη ζήτηση και να μειώσει τις τιμές. «Όμως απλά αδυνατούμε να βρούμε αρκετές θέσεις για όλους», είπε, προσθέτοντας ότι η φθηνότερη θέση σε ναυλωμένο εμπορικό αεροπλάνο για το Ερεβάν κοστολογείται σε περίπου 200.000 ρούβλια (3.000 ευρώ).
Η FlightWay, η οποία προσφέρει πτήσεις με ιδιωτικά τζετ, δήλωσε ότι παρουσιάζει αύξηση των αιτήσεων για πτήσεις χωρίς επιστροφή προς την Αρμενία, την Τουρκία, το Καζακστάν και το Ντουμπάι. «Η ζήτηση έχει αυξηθεί κατά 50 φορές», δήλωσε ο Eduard Simonov, επικεφαλής της εταιρείας. Ο ίδιος δήλωσε ότι η διαθεσιμότητα τζετ προς ενοικίαση ήταν σοβαρά περιορισμένη μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο στη Ρωσία λίγο μετά την έναρξη της σύγκρουσης, οι οποίες απαγόρευαν τη μίσθωση ή την ασφάλιση αεροσκαφών για χρήση στη Ρωσία.
«Όλες οι ευρωπαϊκές εταιρείες ιδιωτικών τζετ έχουν εγκαταλείψει την αγορά. Η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά τώρα και οι τιμές είναι στα ύψη σε σύγκριση με έξι μήνες πριν», δήλωσε ο Simonov.
Δεν είναι μόνο οι πολύ πλούσιοι που επιθυμούν να κάνουν χρήση των ιδιωτικών τζετ, με ορισμένες εταιρείες να ναυλώνουν αεροπλάνα για να βγάλουν από τη χώρα το ανδρικό προσωπικό τους. Σύμφωνα με το ρωσικό επιχειρηματικό πρακτορείο Kommersant, μια εταιρεία σχεδιασμού βιντεοπαιχνιδιών στη Μόσχα ναύλωσε μια ολόκληρη πτήση για να βγάλει τους υπαλλήλους της από τη χώρα.
Φόβοι για κλείσιμο συνόρων
«Αποκτούμε μια εντελώς νέα πελατειακή βάση, εταιρείες καθώς και ανθρώπους που δεν είχαν πετάξει ποτέ πριν με ιδιωτικό αεροπλάνο», δήλωσε ο Simonov. «Υπάρχουν πολλοί που είχαν κάποια επιπλέον χρήματα που τους είχαν απομείνει και θέλουν να ξεφύγουν». Υπάρχουν διάχυτοι φόβοι στη Ρωσία ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει να κλείσει τα σύνορά της αυτή την εβδομάδα.
Ανεξάρτητες ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσαν ότι από την Κυριακή οι συνοριοφύλακες στο μοναδικό λειτουργικό σημείο διέλευσης της Ρωσίας με τη Γεωργία εμποδίζουν ορισμένους ανθρώπους να εξέλθουν, επικαλούμενοι τον νόμο περί κινητοποιήσεων. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Δεν γνωρίζω τίποτα σχετικά με αυτό. Προς το παρόν, δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις».
Η Ρωσία επρόκειτο ήδη να χάσει το 15% των εκατομμυριούχων της φέτος, σύμφωνα με μια μελέτη, καθώς οι πλουσιότεροι πολίτες της μετακινούνται στο εξωτερικό. Η επιστράτευση είναι πιθανό να εμβαθύνει αυτή την εκροή, επιδεινώνοντας ενδεχομένως τη ζημιά στη ρωσική οικονομία. Η έξοδος των πλουσίων και ισχυρών της Ρωσίας θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μέρος της οργής που παρατηρείται στις φτωχότερες περιοχές της χώρας που φαίνεται να πλήττονται δυσανάλογα από την επιστράτευση.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr