Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Εγγλέζικο καρότο κέικ - Δοκιμάστε το με τον καφέ ή το τσάι σας και δε θα μείνει ούτε ψίχουλο

Πρόκειται για ένα εύκολο κέικ καρότου, που γίνεται με υλικά που υπάρχουν στα περισσότερα ψυγεία.

Υλικά

60 γρ. κακάο

  • 130 γρ. ψιλοτριμμένο καρότο

  • 150 γρ. βούτυρο

  • 220 γρ. γάλα

  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ

  • 250 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη

  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

  • 1 κ.γλ. σόδα

  • 2 πρέζες αλάτι

  • 2 βανίλιες

  • 3 μεγάλα αυγά

  • Για το γλάσο σοκολάτας
  • 60 γρ. βούτυρο σε κομματάκια

  • 120 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

  • 1 κ.γλ. μέλι

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το www.argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Εγγλέζικο καρότο κέικ

Υπήρχε η εποχή που τα καρότα τα αγοράζαμε μόνο για σαλάτα και δεν περνούσε από το μυαλό μας να τα βάλουμε σε κέικ. Τώρα πια, όμως, τα γλυκά κέικ λαχανικών έχουν μπει στη ζωή μας και δεν τα θεωρούμε παράξενα. Ίσα ίσα, τα προτιμούμε γιατί είναι πολύ ζουμερά και δεν στεγνώνουν, λόγω των υγρών που περιέχουν τα λαχανικά.

Ένα τέτοιο είναι και το εγγλέζικο κέικ καρώτο από την Αργυρώ.

Πρόκειται για ένα εύκολο κέικ καρότου, που γίνεται με υλικά που υπάρχουν στα περισσότερα ψυγεία. Η ιδιαιτερότητα του είναι πως έχει σοκολατένια επίγευση, αφού περιέχει κακάο στη ζύμη. Αλλά και το γλάσο του δεν είναι το συνηθισμένο τυρί κρέμα, αλλά γίνεται με κουβερτούρα και μέλι. Συγκεντρώνουμε τα υλικά μας τα οποία πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. 

Για το μείγμα του κέικ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις, θα ψήσουμε στη κάτω σχάρα του φούρνου.

  • Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε φόρμα του κέικ 25 εκατ. με τρύπα στην μέση.
  • Με το κόσκινο, κοσκινίζουμε το κακάο, το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
  • Σε μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4 με 5 λεπτά να κρεμώσουν.
  • Ένα-ένα ρίχνουμε τα αυγά και τις βανίλιες.
  • Προσθέτουμε εναλλάξ τα κοσκινισμένα υλικά και το γάλα.
  • Προσθέτουμε το καρότο και ανακατεύουμε με σπάτουλας το μείγμα για το κέικ.
  • Αδειάζουμε στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε περίπου μία ώρα, μέχρι να βγαίνει στεγνή η λάμα από ένα μαχαίρι.
  • Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Για το γλάσο

  • Βάζουμε σε μπεν μαρί, σε χαμηλή φωτιά τη σοκολάτα, το βούτυρο και το μέλι.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Αποσύρουμε μόλις λιώσει. Όσο είναι ζεστό το γλάσο είναι πολύ ρευστό. Όταν κρυώνει, σταθεροποιείται.
  • Αφού έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, με κουτάλι το περιχύνουμε.

Το εγγλέζικο κέικ καρότο δεν είναι τόσο λιγωτικό όσο το αμερικάνικο που περιλαμβάνει και ζάχαρη άχνη. Δοκιμάστε το με τον καφέ ή το τσάι σας και δε θα μείνει ούτε ψίχουλο!

 

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr