Δημήτρης Σκαρμούτσος: Χριστουγεννιάτικο κέικ με αποξηραμένα φρούτα - Ότι πρέπει για το γιορτινό τραπέζι

Πρέπει να το δοκιμάσετε! 

ΥΛΙΚΑ

  • 3 φλ (510 γρ) σταφίδες
  • 1 1/2 φλ (265 γρ) μαύρη σταφίδα
  • 1 φλ (155 γρ) κορινθιακή σταφίδα
  • 1 φλ (150 γρ) χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένοι
  • 100 γρ. κόκκινα κεράσια γλασέ, χωρίς κουκούτσι,τεμαχισμένα
  • 1/2 φλ (75 γρ) αποξηραμένα cranberries
  • 1/2 φλ (75 γρ) αποξηραμένος ανανάς, ψιλοκομμένος
  • 1/4 φλ (50γρ) αποξηραμένες φλούδες φρούτων
  • 3/4 φλ (185 ml) μπράντυ + 2  κ.σ. μπράντυ
  • 2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • βούτυρο, λιωμένο, για το ταψί
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 2 φλ. (300 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για γλυκά
  • ρόδι, για διακόσμηση

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

CRANBERRIES | ΑΛΕΥΡΙ | ΑΝΑΝΑΣ | ΒΟΥΤΥΡΟ | ΖΑΧΑΡΗ | ΚΕΡΑΣΙ | ΣΤΑΦΙΔΑ

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις σταφίδες, τους χουρμάδες, τα κεράσια, τα cranberries, τον ανανά, τις φλούδες φρουτων, το μπράντυ και το ξύσμα πορτοκαλιού.
2 Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 2 μέρες να εμποτιστούν. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε μερικές φορές στο διάστημα των 2 ημερών.
3 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C.
4 Βουτυρώνουμε ελαφρώς μία φόρμα για κέικ 22 εκ και απλώνουμε 3 στρώσεις αντικολλητικού χαρτιού στη βάση και περιφερειακά.
5 Με ένα μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.
6 Προσθέτουμε τα αβγά, ένα ένα, ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το μείγμα βουτύρου στο μείγμα φρούτων και ανακατεύουμε, μέχρι να ενσωματωθούν.
7 Προσθέτουμε το αλεύρι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
8 Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα του κέικ και λειαίνουμε την επιφάνεια. Τοποθετούμε τα αμύγδαλα και τα κεράσια στην κορυφή του κέικ. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε , για 2 ώρες και 40 λεπτά -3 ώρες.
9 Περιχύνουμε το ζεστό κέικ με 2 κ.σ. μπράντυ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε. Διακοσμούμε το κέικ με χριστουγεννιάτικο διάκοσμο.

 

Who is Who


Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε Οικονομικά στο UCLA και κατόπιν φοίτησε στην Culinary Institute of America.

Από το 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και από το 1996 άρχισε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Αμερική.

Από το 2005 είναι σεφ σε κρητικό εστιατόριο που έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και με βραβεία Gourmet

Αγαπημένη του κουζίνα η Ασιατική, αγαπημένο συστατικό τα αγριόχορτα, αγαπημένο λαχανικό η ντομάτα και προτιμά τα αλμυρά από τα γλυκά.

Εκτός από τη μαγειρική μεγάλη του αγάπη είναι ο γιός του και λατρεύει το σκύλο του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr