Γιάννης Λουκάκος: Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα - Το γλυκό που θα κλέψει τις εντυπώσεις στο γιορτινό τραπέζι
Θα ξετρελάνει εσάς και τους καλεσμένους σας!
ΥΛΙΚΑ
Για την πουτίγκα
- 150 γρ. σταφίδες μαύρες
- 150 γρ. σταφίδες ξανθές
- 150 γρ. δαμάσκηνα κομμένα σε ακανόνιστα κομμάτια
- 200 γρ. μαύρο ρούμι
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125 γρ. ψίχουλα από τσουρέκι
- 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 150 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 5 γρ. κανέλλα σκόνη
- 1-2 γρ. γαρύφαλλο σκόνη
- 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 210 γρ. αβγά
- 80 γρ. κάστανα βρασμένα
- 40 γρ. μέλι
- 125 γρ. βότκα (για το τελείωμα του πιάτου)
Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την πουτίγκα
Βάζουμε τις σταφίδες και τα δαμάσκηνα σε ένα μπολ μαζί με το ρούμι, ανακατεύουμε, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να μουλιάσουν για 10 ώρες.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα μεταλλικό μπολ διαμέτρου 24 εκ.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα δαμάσκηνα μαζί με το υγρό τους.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη την επιφάνεια του μείγματος και πιέζουμε προς τα κάτω. Τυλίγουμε το πάνω μέρος του μπολ με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε σε ένα ταψί με ζεστό νερό, η στάθμη του οποίου να φτάνει μέχρι τη μέση του μπολ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 7 ώρες, ελέγχοντας να μην εξατμιστεί το νερό στο ταψί.
Αφαιρούμε πολύ προσεκτικά το μπολ από το ταψί, ξετυλίγουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε την πουτίγκα στη φόρμα της να κρυώσει.
Για το σερβίρισμα, ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι τη βότκα. σε ψηλή θερμοκρασία, χωρίς να βράσει. Αναποδογυρίζουμε την πουτίγκα σε μια πιατέλα, περιχύνουμε με τη ζεστή βότκα, ανάβουμε ένα σπίρτο και από ασφαλή απόσταση ανάβουμε την πουτίγκα. Σερβίρουμε σκέτη ή με παγωτό.
Who is Who
Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America.
Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα.
Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών.
Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr