Τουλάχιστον 49 νεκροί από τη «χιονοθύελλα του αιώνα» στις ΗΠΑ - Ομοσπονδιακή βοήθεια στην πολιτεία της Νέας Υόρκης ενέκρινε ο Μπάιντεν

Από τις χειρότερες χιονοθύελλες των τελευταίων 30 ετών.... 

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε τη χορήγηση βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος στη Νέα Υόρκη, μετά την ακραία χιονοθύελλα η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 27 ανθρώπους μόνο στην περιοχή της πόλης Μπάφαλο, της δεύτερης μεγαλύτερης της πολιτείας, και άφησε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους χωρίς ρεύμα, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.

O απολογισμός των θυμάτων της «χιονοθύελλας του αιώνα» ανερχόταν σε τουλάχιστον 49 νεκρούς ως χθες Δευτέρα το βράδυ κι εκφράζονται φόβοι πως θα αυξηθεί περαιτέρω.

Η δυτική Νέα Υόρκη, αν και συνηθισμένη στο κρύο και τις θύελλες, καλύφθηκε το Σαββατοκύριακο από δύο μέτρα χιόνι. Η θερμοκρασία παραμένει σε πολικά επίπεδα από την περασμένη εβδομάδα.

 

 

Στην κομητεία Ίρι, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Μπάφαλο, έχουν χάσει τη ζωή τους 25 άνθρωποι. Στο Οχάιο, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα που συνδέονται με την κακοκαιρία.

Το Μπάφαλο παραμένει σχεδόν αποκλεισμένο, λόγω της εντυπωσιακής ποσότητας του χιονιού που το έχει καλύψει. Οι εικόνες από το κέντρο της πόλης δείχνουν αυτοκίνητα στους δρόμους, σκεπασμένα από χιόνια.

«Σας παρακαλώ, εκτός και αν είστε μέλος σωστικών συνεργείων, μην οδηγείτε. Οι συνθήκες είναι κακές», ήταν η έκκληση που απεύθυνε στους πολίτες ένας τοπικός αξιωματούχος, ο Μαρκ Πόλονκαρζ. Η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ, ωστόσο ορισμένοι κάτοικοι την αψήφησαν.

 

 

«Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι να μεταφέρουμε ανθρώπους σε γιατρούς και νοσοκομεία», εξήγησε το πρωί ο Τζον Γκαρσία, ο σερίφης της κομητείας. «Οι δρόμοι αρχίζουν πλέον να γίνονται βατοί, επειδή κόπασε ο άνεμος», εξήγησε.

Στο αποκορύφωμα της θύελλας τα σωστικά συνεργεία ήταν αδύνατον να φτάσουν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, για παράδειγμα σε εκείνους που εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους ή έμειναν χωρίς ηλεκτρικό στα σπίτια τους.

«Είναι σπαρακτικό να ακούμε εκκλήσεις οικογενειών με παιδιά, που λένε ότι πάγωσαν», σχολίασε ο Γκαρσία.

Σύμφωνα με τον Πόλονκαρζ, περισσότερα από 12.000 κτίρια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σε ορισμένα η ηλεκτροδότηση δεν αναμένεται να αποκατασταθεί πριν από την Τρίτη.

Εξάλλου, το χάος στα αεροδρόμια συνεχίστηκε και σήμερα, καθώς ακυρώθηκαν τουλάχιστον 2.600 πτήσεις. Οι συνθήκες αναμένεται ότι θα βελτιωθούν σταδιακά, όσο περνούν οι ημέρες.

ΗΠΑ: Οι χειρότερες χιονοθύελλες των τελευταίων 30 ετών

Η χιονοθύελλα που πλήττει μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 55 ανθρώπους μέχρι τώρα.

Ακολουθούν οι φονικότερες χιονοθύελλες και κύματα ψύχους στις ΗΠΑ τα τελευταία 30 χρόνια.

 

 

Το κύμα ψύχους του 2021

Από τις 13 μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2021 ένα ιστορικό κύμα ψύχους έπληξε στις ΗΠΑ, από την ανατολική μέχρι τη δυτική ακτή, μέχρι το Τέξας και τη Λουιζιάνα στα νότια. Τουλάχιστον 70 άνθρωποι πέθαναν, σύμφωνα με καταμετρήσεις αμερικανικών μέσων ενημέρωσης και εκατομμύρια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Το κρύο προκάλεσε τον θάνατο και τουλάχιστον έξι ανθρώπων στο βόρειο Μεξικό.

Ο «Σνοουζίλα» του 2016

Ο «Γκοτζίλα του χιονιού», από τις 22 μέχρι τις 24 Ιανουαρίου, έπληξε όλες τις ΗΠΑ αλλά με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη Νέα Υόρκη, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 33 άνθρωποι.

Ακυρώθηκαν περισσότερες από 11.000 πτήσεις. Στη Νέα Υόρκη το χιόνι έφτασε τα 67 εκατοστά στο Σέντραλ Παρκ ενώ το διεθνές αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον καλύφθηκε από ένα στρώμα χιονιού ύψους 56 εκατοοστών.

Κύμα κρύου του 2007

Στα μέσα Ιανουαρίου 2007, ένα κύμα ψύχους που συνοδευόταν από παγωμένη βροχή και χιόνια, προκάλεσε τον θάνατο 42 ανθρώπων σε τροχαία δυστυχήματα στην Οκλαχόμα, το Τέξας, το Μισούρι, την Αϊόβα, το Μίσιγκαν, τη Νέα Υόρκη και το Μέιν.

Ο χιονοστρόβιλος του 1996

Από τις 7 μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 1996 δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι σε τροχαία δυστυχήματα, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ λόγω της χιονοθύελλας.

Λίγες ημέρες αργότερα, ακολούθησαν πλημμύρες. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στον «Χιονοστρόβιλο του 96» αποδίδονται τουλάχιστον 154 θάνατοι.

Η «θύελλα του αιώνα» το 1993

Στις 13 και 14 Μαρτίου 1993 η «θύελλα του αιώνα» έπληξε τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Καραϊβική, σκοτώνοντας περισσότερους από 300 ανθρώπους.

Στις ΗΠΑ οι νεκροί έφτασαν τους 270. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι 48 ναυτικοί δύο φορτηγών πλοίων που βυθίστηκαν στα ανοιχτά της Νέας Σκωτίας (Καναδάς) και της Φλόριντας.

Η Πενσιλβάνια, η Φλόριντα, η Νέα Υόρκη, η Βόρεια Καρολίνα και η Αλαμπάμπα ήταν οι Πολιτείες που επλήγησαν περισσότερο από τη θύελλα που είχε ως αποτέλεσμα να «παραλύσει» για 48 ώρες η ανατολική ακτή των ηΠΑ.

Φωτό: ΑΠΕ/EPA

Άλλοι πέντε νεκροί αναφέρθηκαν στον Καναδά, τρεις στην Κούβα και πέντε στα διεθνή ύδατα, στα ανοιχτά της Φλόριντας. Στην Πολιτεία αυτή καταγράφηκαν 50 ανεμοστρόβιλοι, κύματα ύψους εννέα μέτρων στις ακτές και χιόνι που έφτασε τα 120 εκατοστά σε ορισμένες κομητείες.

Από το ψύχος δεν γλίτωσαν ούτε περιοχές που σπανίως βλέπουν χιόνια: στην Αλαμπάμα, το χιόνι έφτασε τα 42 εκατοστά και η θερμοκρασία έπεσε στους -16 βαθμούς.

Πολλά από τα θύματα πέθαναν επειδή έπαθαν καρδιακή προσβολή προσπαθώντας να καθαρίσουν τις αυλές και τις στέγες των σπιτιών τους από τα χιόνια και τον πάγο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr