Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Εκπληκτική συνταγή για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι - Μοσχάρι γεμιστό με γραβιέρα

Το μοσχαράκι γεμιστό είναι ένα μοναδικό φαγητό που κλέβει τις εντυπώσεις με την τυρένια γέμιση γραβιέρας.

Υλικά

Για το μοσχάρι γεμιστό με γραβιέρα

  • 1 ενιαίο κομμάτι κόντρα μοσχαρίσιο γύρω στο κιλό

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 σκελ. σκόρδο

  • 1/2 κρεμμύδι

  • 150 γρ. γραβιέρα

  • 200 γρ. απυρήνωτα δαμάσκηνα

  • 200 γρ. βερίκοκα

  • 200 γρ. μαυροδάφνη

  • 100 γρ. ζωμός κρέατος

  • Λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

  • Λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

Για το σερβίρισμα

  • Φασολάκια ψιλά σοτέ

  • Βουτυράτος πουρές

  • Καρότα γλασέ

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το www.argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μοσχάρι γεμιστό με γραβιέρα

  • Για το μοσχάρι γεμιστό με γραβιέρα, κάνουμε πρώτα σε σουβλί ή μασάτι, τρύπα κατά μήκος του κρέατος.
  • Κόβουμε σε μπαστούνια λεπτά το τυρί και το γεμίζουμε.
  • Κόβουμε 5-6 κομμάτια σπάγκο και δένουμε σφιχτά το κρέας κατά μήκος κάθε 2 εκ. ούτως ώστε να κρατήσει ωραίο σχήμα σαν ρολό κατά το μαγείρεμα και να κοπεί ωραία σε φέτες στην πιατέλα.
  • Σε μικρή-στενή κατσαρόλα, ίσα που να χωράει το κρέας, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το ροδίζουμε πολύ καλά γύρω γύρω απ’ όλες τις πλευρές, για περίπου 10΄.
  • Προσθέτουμε τότε το το σκόρδο, το καρότο ολόκληρο, το κρεμμύδι και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά.
  • Σβήνουμε με το κρασί και τον ζωμό.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το φαγητό και σιγομαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα και 10′.
  • Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και σιγοβράζουμε για 15′.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε φιλέτο, στα 35′ περίπου θα είναι έτοιμο.
  • Κάθε 15΄ πρέπει να γυρίζουμε το κρέας ώστε να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα.
  • Πάντα να ψήνεται με σκεπασμένη κατσαρόλα ώστε να μην εξατμίζονται τα λίγα πολύτιμα υγρά.
  • Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Αφού βράσει το κρέας, το βγάζουμε σε σανίδα κοπής.
  • Αφαιρούμε τον σπάγκο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  • Αφαιρούμε τα λαχανικά από τη σάλτσα. Αφαιρούμε τα αποξηραμένα φρούτα.

Για τη σάλτσα

Εάν η σάλτσα είναι αραιή δυναμώνουμε τη φωτιά για 4΄-5΄ έως ότου εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες, δείγμα ότι έχει μελώσει, γλασάρει καλά η σάλτσα.

  • Αν θέλουμε την σουρώνουμε σε ψιλή σίτα για πιο λείο αποτέλεσμα.
  • Αν θέλουμε η σάλτσα να γυαλίσει προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο σε μέγεθος καρυδιού στο τελείωμα της.
  • Ανακατεύουμε να λιώσει.

Για το σερβίρισμα

Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, αφαιρούμε τον σπάγκο κόβουμε σε φέτες το κρέας.

Σερβίρουμε με βουτυράτο πουρέ, φασολάκια σοτέ, καρότα γλασέ.

Περιχύνουμε με γλασαρισμένη πυκνή σάλτσα.

Μυστικά

Δέστε το κρέας με σπάγκο μαγειρικής για να κρατήσει το σχήμα του.

Ροδίστε το κρέας γύρω γύρω να κάνει κρούστα.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος κάθε 10-15′ γυρίζουμε το κρέας για να ψηθεί ομοιόμορφα.

Απαραίτητο σιγανό ψήσιμο για σωστό ψήσιμο, με αυτά τα λίγα υγρά. Πρέπει να το έχουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν το τρυπάμε, το υγρό που θα βγαίνει πρέπει να είναι διάφανο εάν το θέλουμε καλοψημένο, και ροζ εάν το θέλουμε μέτρια ψημένο.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr