Γιάννης Λουκάκος: Έτσι θα φτιάξουμε ψωμάκια για μπέργκερ - σπιτικά, αφράτα και πεντανόστιμα (βίντεο)
Δείτε στο βίντεο βήμα-βήμα την συνταγή!
ΥΛΙΚΑ
Για τα ψωμάκια
- 115 γρ. γάλα
- 60 γρ. νερό
- 30 γρ. βούτυρο
- 300 γρ. αλεύρι σκληρό
- 4 γρ. μαγιά ξηρή
- 10 γρ. ζάχαρη
- 30 γρ. αυγά
- 5 γρ. αλάτι
- 1 αυγό χτυπημένο
- σουσάμι λευκό
Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα ψωμάκια
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα, το νερό και το βούτυρο και ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να φτάσει τους 30-35°C.
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το μισό αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Τοποθετούμε τον γάντζο, θέτουμε το μίξερ σε λειτουργία σε χαμηλή ταχύτητα και το αφήνουμε μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά μεταξύ τους για μισό λεπτό περίπου.
Προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα, δυναμώνουμε την ένταση σε μέτρια προς δυνατή και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί ένας χυλός.
Χαμηλώνουμε σε χαμηλή ένταση, προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι και σταδιακά όσο ζυμώνουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε δόσεις, αφήνοντας κάθε δόση να ενσωματωθεί καλά με το υπόλοιπο μείγμα πριν προσθέσουμε την επόμενη. Δυναμώνουμε ελαφρώς την ένταση σε μέτρια προς δυνατή και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής κολλώδης ζύμη για περίπου 5 με 10 λεπτά.
Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 90 γρ. και τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί τοποθετούμε τα μπαλάκια φροντίζοντας να έχουν αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο έτσι ώστε να μην κολλήσουν στο φούσκωμα. Ψεκάζουμε με σπρέι λαδιού την επιφάνειά τους και σκεπάζουμε με μεμβράνη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μαγκώσει στις άκρες από το ταψί και πιέζει τα ψωμάκια. Αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος ή στον φούρνο στους 30-35°C μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστεί το αρχικό τους μέγεθος.
Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνειά τους με αυγό και προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 190°C μέχρι να φτάσουν εσωτερική θερμοκρασία 95°C, για 10-12 λεπτά περίπου.
TIP:
*Εναλλακτικά αντί για σουσάμι μπορούμε να πασπαλίσουμε με παπαρουνόσπορο.
*Μπορείτε να κόψετε πιο μικρά ή πιο μεγάλα τα ψωμάκια αναλόγως με το μέγεθος που επιθυμείτε να έχετε στο τελικό αποτέλεσμα.
*Στη μέση της διαδικασίας του ψησίματος καλό θα είναι να γυρίσετε το ταψί του φούρνου έτσι ώστε να βοηθήσετε τα ψωμάκια να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα.
Who is Who
Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America.
Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα.
Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών.
Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr