Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Ινδικό κοτόπουλο ταντούρι (tandoori) - Μια καταπληκτική συνταγή που θα τους ξετρελάνει όλους
με τέλεια μαρινάδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!
Υλικά
Για το Ινδικό κοτόπουλο ταντούρι
-
6 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
-
1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε δαχτυλίδια
-
Μπόλικο φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
-
Σουβλιά μεταλλικά ή ξύλάκια για σουβλάκι
Για τη μαρινάδα
-
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
-
2 κ.σ. λεμόνι (χυμό)
-
4 σκελ. σκόρδο
-
1 κ.γ. κουρκουμά (κιτρινόριζα)
-
1/2 κ.γ. σαφράν (κρόκος Κοζάνης)
-
1/2 κ.γ. κύμινο
-
1/2 κ.γ. καγέν
-
1/2 κ.γ. αλάτι
-
1/2 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
-
1 κομμάτι/ια τριμμένο τζίντζερ σε μέγεθος καρυδιού
Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το www.argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το Ινδικό κοτόπουλο
- Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρινάδα.
- Βάζουμε το γιαούρτι, το χυμό, το σκόρδο, τον κουρκουμά, το σαφράν, το κύμινο, το καγέν, 1 κ.γλ. αλάτι, 1/2 κ.γλ. πιπέρι σε μπολ και ανακατεύουμε για το κοτόπουλο ταντούρι.
- Κόβουμε το στήθος κοτόπουλου σε κομμάτια (κύβους για σουβλάκι).
- Τα βάζουμε σε σακούλα τροφίμων ή σε σκεύος, περιχύνουμε με τη μαρινάδα και σκεπάζουμε.
- Τα αφήνουμε από 4 ώρες έως μία νύχτα στο ψυγείο.
- Την επόμενη μέρα, αφήνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου τουλάχιστον 30΄ σε θερμοκρασία δωματίου.
- Ανάβουμε τη φωτιά για να χωνέψει. Λαδώνουμε ελαφρά τη σχάρα ή ζεσταίνουμε γκριλιέρα.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα.
- Το περνάμε αραιά αραιά σε σουβλάκια μεταλλικά ή ξύλινα.
- Ψήνουμε περίπου 5 με 6 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Τα αραδιάζουμε σε ξύλο κοπής, γαρνίρουμε με τα κρεμμύδια και τον φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρουμε με σερβίρουμε με πίτες ψητές και πικάντικη σάλτσα ραΐτα.
Μυστικά
- Tandoori, είναι μια διαδεδομένη ινδική μέθοδος ψησίματος σε δυνατή φωτιά, μέσα σε ειδικό φούρνο από πηλό, το Tandoor.
- Το δε κοτόπουλο ταντούρι, είναι το πιο παραδοσιακό ινδικό φαγητό.
- Ο φούρνος ταντούρι, μοιάζει με ένα πήλινο χοντρό κιούπι, όπου στη βάση του έχει την φωτιά και στα πυρωμένα τοιχώματά του ψήνουν σχεδόν όλα τα ινδικά φαγητά καθώς και τα περίφημα ινδικά ψωμιά, τα ναάν.
- Όλα τα μαριναρισμένα κρέατα στην Ινδία τα περνούν σε σούβλες άλλοτε μικρές σαν σουβλάκια κι άλλοτε μεγάλες σαν κοντοσούβλι.
- Βάζουν κάθετα τις μακριές σούβλες μέσα στον φούρνο Ταντούρ.
- Η θερμοκρασία είναι πολύ δυνατή 300°C και η ζεστή του φούρνου ανεβαίνει στα τοιχώματα και προς τα πάνω.
- Έτσι τα φαγητά Ταντούρι ψήνονται γρήγορα και καπνίζονται ταυτόχρονα, παραμένοντας μέσα πολύ ζουμερά κι απέξω κάνουν κρούστα.
- Παραδοσιακά στην Ινδία τα ψητά tandoori σερβίρονται με λάκσα ή ραΐτα και ψωμάκια-πίτες ναάν.
- Για να γίνει ζουμερό και πολύ τρυφερό το κοτόπουλο ταντούρι, αφήστε το να μαριναριστεί για αρκετές ώρες, καλύτερα για μια ολόκληρη νύχτα.
- Αφού βάλετε όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο μπολ, καλύψτε το με τη μαρινάδα, ανακατέψτε όλα τα υλικά καλά και σκεπάστε το.
- Όσο πιο πολύ μείνει το κοτόπουλο στη μαρινάδα του τόσο πιο πολύ θα ρουφήξει όλα τα αρώματα θα γίνει πιο μαλακό και μετά το ψήσιμο θα βγει πολύ ζουμερό και νόστιμο.
- Αντί να κόψετε το μαριναρισμένο κοτόπουλο ταντούρι σε κομμάτια για σουβλάκια, μπορείτε να περάσετε τα φιλέτα κοτόπουλου σε δυο παράλληλες σούβλες.
- Σαν να φτιάχνετε δηλαδή ένα γιγάντιο σουβλάκι ή ένα μεγάλο κοντοσούβλι.
- Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί περισσότερη ώρα ψήσιμο και σκέπασμα προς το τέλος του ψησίματος για να μην αρπάξει εξωτερικά στο ψήσιμο.
- Σε όλες τις συνταγές ταντούρι ή βάση της μαρινάδας είναι το γιαούρτι.
- Η φυσική οξύτητα του γιαουρτιού σπάει τις ίνες του κρέατος ή του κοτόπουλου και το κάνει πολύ τρυφερό.
- Αν χρησιμοποιήσετε ξύλινα σουβλιά πρέπει να τα μουλιάσετε για 30 λεπτά στο νερό.
Who is Who
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.
«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.
Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!
«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.
Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr