Άκης Πετρετζίκης: Μπριάμ με μύδια - Μια εύκολη και νόστιμη επιλογή για τις ημέρες της νηστείας

Ένας άπαιχτος συνδυασμός, τα μύδια με τα λαχανικά... 

Συστατικά

2 μελιτζάνες

5 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

2 κολοκυθάκια

2 καρότα

2 φινόκια

1 κρεμμύδι

1 σκ. σκόρδο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι

1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη

100 ml νερό

1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη

1 ντομάτα

500 γρ. μύδια, καθαρισμένα

Για το σερβίρισμα

ψωμί, σε φέτες

φινόκιο, μόνο τις φύτρες

λεμόνι, σε φέτες

ελαιόλαδο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά.
  • Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τις άκρες της μελιτζάνας και στη συνέχεια τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
  • Ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι και μεταφέρουμε τις μελιτζάνες.
  • Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
  • Κόβουμε τις άκρες από το κολοκυθάκι και τα καρότα, και στη συνέχεια τα κόβουμε  σε μισοφέγγαρα, και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε ένα ταψί στην επιφάνεια εργασίας.
  • Αφαιρούμε τις μελιτζάνες από το τηγάνι και τις μεταφέρουμε στο ταψί.
  • Ρίχνουμε στο τηγάνι 1 κ.σ. ελαιόλαδο και μεταφέρουμε το κολοκυθάκι και τα καρότα.
  • Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  • Τοποθετούμε τα φινόκια στο ξύλο κοπής, αφαιρούμε το πράσινο μέρος τους και κρατάμε τις φύτρες στην άκρη.
  • Κόβουμε τα φινόκια στη μέση, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα τους για να ελέγξουμε για τυχόν χώμα. Αν έχει χώμα πλένουμε τα φύλλα με νερό.
  • Κόβουμε το κάθε φινόκιο σε πολύ λεπτές φέτες και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Μεταφέρουμε το κολοκυθάκι και τα καρότα στο ταψί με τη μελιτζάνα.
  • Ρίχνουμε στο τηγάνι 1 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε το φινόκιο.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το προσθέτουμε στο τηγάνι.
  • Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτα μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά.
  • Κόβουμε το σκόρδο σε φέτες και το ρίχνουμε στο τηγάνι.
  • Κόβουμε την ντομάτα σε λεπτές φέτες και την αφήνουμε στην άκρη. 
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τον χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε και μεταφέρουμε τα λαχανικά με τη σάλτσα στο ταψί με τα υπόλοιπα λαχανικά.
  • Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και ανακατεύουμε καλά.
  • Απλώνουμε από πάνω τις φέτες ντομάτας. 
  • Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, ρίχνουμε τα μύδια και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε ξανά το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και σερβίρουμε με φέτες ψωμιού, φύτρες από το φινόκιο, φέτες λεμονιού και ελαιόλαδο.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr