Δημήτρης Σκαρμούτσος: Σαλάτα με χταπόδι, γίγαντες και σπανάκι - Μία εξαιρετική συνταγή

Για τις ημέρες της νηστείας... 

ΥΛΙΚΑ

1 χταπόδι μεγάλο

1 μπουκάλι κρασί Σάμου

1 κλαδάκι δεντρολίβανο

300 γρ. γίγαντες

1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα

2 δαφνόφυλλα

3 φλ. σπανάκι τρυφερό καθαρισμένο

1/2 φλ.ελαιόλαδο

2 κ.γλ. κρέμα βαλσάμικου

2 κ.γλ. πετιμέζι

1/2 φλ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. μαϊντανό

αλάτι, πιπέρι

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

ΚΡΕΜΜΥΔΙ | ΣΠΑΝΑΚΙ | ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ | ΧΤΑΠΟΔΙ

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση της συνταγής 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το κρασί με το δεντρολίβανο. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το χταπόδι ολόκληρο.
2 Βράζουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι χωρίς όμως να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το χταπόδι σε πιάτο. Το αφήνουμε να κρυώσει και να ξεκουραστεί.
3 Σε μια άλλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τους γίγαντες, σκεπάζουμε με μπόλικο νερό και ρίχνουμε τη δάφνη και αλάτι. Τους βράζουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Τους αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα.
4 Όσο οι γίγαντες βράζουν, κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια. Μόλις ετοιμαστούν οι γίγαντες τους αναμειγνύουμε σε μεγάλο μπολ με το σπανάκι, το ελαιόλαδο, την κρέμα βαλσάμικου, το μαϊντανό, το κρεμμυδάκι και το πετιμέζι.
5 Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Who is who

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε νεαρή ηλικία πήγε στην Αμερική, όπου μετά την απόκτηση του πτυχίου του στα οικονομικά από το UCLA, συνέχισε τις σπουδές του στην Culinary Institute of America. 

To 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα δίπλα στον Thomas Keller, ολοκληρώνοντας την διατριβή του, με θέμα την Γαλλική και την Γιαπωνέζικη κουζίνα. Το 1996 ξεκίνησε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως το Sheraton Hotel ως executive chef, καθώς και σε γνωστά εστιατόρια της Αμερικής. 

Το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου έμαθε τα μυστικά της κρητικής κουζίνας και τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Το 2005 μετακομίζει στην Αθήνα για να εργαστεί ως Chef του εστιατορίου «Αλάτσι», κερδίζοντας Χρυσό Σκούφο και βραβεία Gourmet.

To 2010 και για τρία χρόνια ήταν μέλος της κριτικής επιτροπή στο reality μαγειρικής του Mega Channel «Master Chef» και «Junior Master Chef». Από το 2011 μέχρι το 2015 είναι ο executive chef των εστιατορίων ΕΡΓΟΝ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Για τα έτη 2013-2014 συνεχίζει τη συνεργασία του με το MEGA, με την επιτυχημένη εκπομπή «Χωρίς Συνταγή» και ένα χρόνο μετά συμμετέχει στην εκπομπή «Joy» παρουσιάζοντας το καλό φαγητό της Αθήνας.

To 2015 αποφασίζει να δημιουργήσει την επίσημη ιστοσελίδα του dimitrisskarmoutsos.gr για να μπορεί να μοιράζεται τις συνταγές και τις γνώσεις του για την μαγειρική και το καλό φαγητό. Το 2016 είναι πλέον στο Museum Restaurant Στην Κηφισιά. Η φετινή τηλεοπτική σεζόν τον βρίσκει στα πλατό του Star Channel, ως παρουσιαστή της μαγειρικής εκπομπής «Blind Taste».

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr