Ζάκυνθος: Κλειστή η παραλία «Ναυάγιο» για τους τουρίστες για όλο το καλοκαίρι - Λέκκας: ''Έχει προϊστορία κατολισθήσεων, έτσι δημιουργήθηκε''
Ήταν Σεπτέμβριος του 2018 όταν βράχια αποκολλήθηκαν ξαφνικά στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, την στιγμή που η παραλία ήταν γεμάτη με τουρίστες.
Την εκ νέου απαγόρευση πρόσβασης στην παραλία "Ναυάγιο" της Ζακύνθου, εισηγήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), στο πλαίσιο των επανεκτιμήσεών του αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα και τα κατολισθητικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με την αυτοψία που διενεργήθηκε στις 8 Μαρτίου 2023 από επιστημονικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ, υπό την καθοδήγηση του προέδρου του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, διαπιστώθηκε εκτεταμένος κατολισθητικός κίνδυνος λόγω διάβρωσης στα περιμετρικά πρανή.
Με βάση τα ευρήματα της αυτοψίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του Υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Τουρισμού, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, υπό τον συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης, για την εφαρμογή της απαγόρευσης πρόσβασης στην παραλία "Ναυάγιο" για την φετινή τουριστική περίοδο.
Συμφωνήθηκε, επίσης, η κατάσταση να επανεκτιμάται δύο φορές ετησίως μετά από νέες επιτόπιες αυτοψίες.
Yπενθυμίζεται ότι στις 9 Σεπτεμβρίου του 2022 το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου είχε αποφασίσει την απαγόρευση της πρόσβασης για λόγους σφαλείας.
Η ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών είναι πάνω από όλα και η απόφαση λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιστημονικά δεδομένα του ΟΑΣΠ και του Προέδρου του καθηγητή Ε. Λέκκα, δεδομένης της μεγάλης επισκεψιμότητας της περιοχής κατά την τουριστική περίοδο", δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.
Η διάσημη παραλία θα παραμείνει κλειστή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023.
«Το ναυάγιο έχει μια αρνητική προϊστορία με μεγάλες κατολισθήσεις. Οι κατολισθήσεις δεν είναι αρνητικό φαινόμενο. Από τις ραχώδεις μάζες που ρέουν τροφοδοτείται στην παραλία με το υλικό, ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των μαζών που κατολισθαίνουν και της διάβρωσης που υφίσταται από το κύμα. Εάν δεν υπήρχαν οι κατολισθήσεις στο "Ναυάγιο", δεν θα υπήρχε παραλία», εξήγησε στο MEGA ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας.
Όπως υπενθύμισε ο κ. Λέκκας, το 2018 στο «Ναυάγιο» σημειώθηκε κατολίσθηση, από την οποία τραυματίστηκαν επτά άτομα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022 σημειώθηκε ένας μικρός σεισμός και κατέρρευσαν βραχώδεις μάζες στην παραλία.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, μια σειρά από μέτρα εξετάζονται για τη διάσημη παραλία της Ζακύνθου, με τον ίδιο να τονίζει πως εκείνο που προέχει είναι η ασφάλεια. «Προσπαθούμε να βρούμε μια ενδιάμεση λύση ώστε οι τουρίστες να προσεγγίζουν την παραλία με ασφάλεια», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr