10 απαραίτητα υλικά σε μία Παριζιάνικη κουζίνα: Μπαγκέτα, μουστάρδα Dijon, κρασί, τυρί - Δείτε ποια είναι και πως τα χρησιμοποιούν

Γιατί οι Γάλλοι ξέρουν που βρίσκεται η απλότητα και η φινέτσα

To κλειδί στη γαλλική μαγειρική βρίσκεται στην απλότητα και τη γνησιότητα των υλικών. Οι Παριζιάνοι σπάνια ξεφεύγουν από τα βασικά συστατικά κι αυτό είναι κοινό στα περισσότερα σπίτια της γαλλικής πρωτεύουσας.

 

Αντί να ζεστάνουν ένα έτοιμο δείπνο με χαμηλές θερμίδες, οι πολυάσχολοι Παριζιάνοι φτιάχνουν τα δικά τους γεύματα χρησιμοποιώντας υλικά από κάποια boulangerie κάτω από το σπίτι τους ή κάποιο μαγαζί γυρνώντας στο σπίτι από τη δουλειά.

Τα γεύματά τους είναι νόστιμα και χορταστικά.

Επιλέγουν εύκολες, απλές και νόστιμες παρασκευές που φτιάχνουν ξανά και ξανά και αφιερώνουν κάθε μπουκιά στην απόλαυση. 

  • Αυγά

Οι Παριζιάνοι τρώνε αυγά κυρίως για μεσημεριανό και βραδινό, είτε είναι βραστά, με τυρί και μαγιονέζα σε σάντουιτς είτε ποσέ με λαχανικά για ένα γρήγορο δείπνο. Επειδή είναι μια άπαχη πηγή πρωτεΐνης και είναι εξαιρετικά ευέλικτα στο μαγείρεμα, τα αυγά θεωρούνται απαραίτητα στην κουζίνα σε κάθε παριζιάνικο νοικοκυριό.

  • Τουλάχιστον μία μπαγκέτα

Une baguette! Το πιο φρέσκο και νόστιμο ψωμί, που δημιουργείται με απλά υλικά όπως αλεύρι, μαγιά, αλάτι και νερό. Αγοράζουν την μπαγκέτα τους κάθε πρωί γιατί αξίζει μόνο φρέσκια και είναι το βασικό συνοδευτικό με τα πλατώ τυριών και αλλαντικών, μαρμελάδες και φρούτα. Επίσης το ψωμί τους είναι πάντα χειροποίητο.

  • Μουστάρδα Dijon

Η εμβληματική γαλλική μουστάρδα απλώνεται εύκολα σε μια φέτα μπαγκέτας για ένα νόστιμο σνακ ή αναμειγνύεται με ελαιόλαδο για ένα dressing σαλάτας που κάνει ακόμα και το μαρούλι να έχει νόστιμη γεύση. Μια υψηλής ποιότητας μουστάρδα Dijon (που στην πραγματικότητα προέρχεται από τη Dijon της Γαλλίας) είναι μια εύκολη βάση για να κάνεις οποιοδήποτε αλμυρό γεύμα λίγο πιο αφράτο και πιο γευστικό.

  • Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι βασικό για τη μαγειρική σε κάθε παριζιάνικη κουζίνα. Εκτός από όλα τα οφέλη για την υγεία, το ελαιόλαδο κάνει κάθε πιάτο πιο νόστιμο. Κι όταν δεν το χρησιμοποιούν για να μαγειρέψουν, οι Γάλλοι -είναι επίσης γνωστό- το ταμπονάρουν στο δέρμα τους για να τονώσουν την ενυδάτωση και τη λάμψη. Για να το χρησιμοποιήσεις με τον παριζιάνικο τρόπο, πρόσθεσε γενναιόδωρα στα λαχανικά σου πριν τα ψήσεις στον φούρνο ή άπλωσέ το στο δέρμα σου πριν τον ύπνο, για οφέλη ομορφιάς και περιποίησης.

  • Τυρί

Περπατώντας σε οποιοδήποτε δρόμο στο Παρίσι θα καταλάβεις πόσο σοβαρά παίρνουν το τυρί οι άνθρωποι. Τα Fromageries βρίσκονται σε όλη την πόλη και κάθε κατάστημα έχει μια μεγάλη ποικιλία από τα καλύτερα τυριά που πιθανώς θα φας ποτέ. Οι Παριζιάνοι τρώνε διαφορετικά τυριά σε διαφορετικά γεύματα και γνωρίζουν πάντα ποια τυριά να συνδυάσουν με ποιο φαγητό και ποιο είδος κρασιού. Το να μάθεις πώς να τρως και να συνδυάζεις το τυρί είναι εξίσου σημαντικό με το να μαθαίνεις την ΑΒ στη Γαλλία, μάλλον. Κι ακριβώς όπως το ψωμί, δεν θα βρεις εργοστασιακό τυρί στην κουζίνα ενός Παριζιάνου.

  • Βούτυρο

Ξέρεις καλά ότι το σάντουιτς έχει καλύτερη γεύση εξαιτίας του βουτύρου. Οι Γάλλοι χρησιμοποιούν συχνά βούτυρο στα περισσότερα πιάτα και στυλ μαγειρέματος, από σάλτσες μέχρι κρέατα, κρουασάν και επιδόρπια. Το πιο σημαντικό, θα χρησιμοποιούν πάντα το αγνό (χωρίς μαργαρίνη).

  • Κρασί

Οι Παριζιάνοι γνωρίζουν ότι ένα καλό μπουκάλι κρασί είναι το κλειδί για ένα επιτυχημένο δείπνο ή ένα νόστιμο coq au vin. Στη Γαλλία, το κρασί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει οποιοδήποτε γεύμα, είτε πρόκειται για ένα πρώτο ραντεβού είτε για μεσημεριανό γεύμα εργασίας. Οι Παριζιάνοι χρησιμοποιούν το κρασί για να απολαύσουν και να εμπλουτίσουν τη ζωή καθώς και για να βελτιώσουν τις γεύσεις ενώ μαγειρεύουν. Το κρασί είναι τέχνη, και οι Γάλλοι πρωτευουσιάνοι πετυχαίνουν με κάποιο τρόπο την τέλεια ισορροπία του μέτρου, ακόμη και όταν πίνουν κρασί με τα περισσότερα γεύματα.

  • Γιαούρτι

Το γιαούρτιστη Γαλλία είναι πάντα πλήρες και κρεμώδες. Φτιάχνει ένα γρήγορο πρωινό ή ένα επιδόρπιο και είναι πολύ πιο νόστιμο από το επεξεργασμένο με χαμηλά λιπαρά που βρίσκουμε στα super markets στις υπόλοιπες χώρες. Εάν το γιαούρτι είναι αρωματισμένο, είναι συνήθως βανίλια (χρησιμοποιώντας ολόκληρα beans βανίλιας και ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, φυσικά) ή περιέχει αληθινά φρούτα και όχι τεχνητά αρώματα.

  • Τσάι

Στα εστιατόρια θα δεις συχνά τους Παριζιάνους να επιλέγουν έναν εσπρέσο ή καπουτσίνο, μετά το γεύμα. Αλλά στο σπίτι, είναι πάντα εφοδιασμένοι με τσάι για το πρώτο πράγμα το πρωί ή για να ζεσταθούν αφού επιστρέψουν, όταν ο καιρός είναι κρύος. Όσο για το πώς πίνουν τσάι; Οι κούπες στη Γαλλία μοιάζουν με μπολ με μικρά χερούλια αντί για τα φλιτζάνια. Είτε σκέτο είτε με ζάχαρη, συχνά προτιμούν να απολαμβάνουν το τσάι τους βουτώντας μέσα ένα κομμάτι φρυγανισμένο ψωμί με μαρμελάδα.

  • Κάτι για επιδόρπιο

Τα γεύματα δεν είναι απλώς ένα μέσο επιβίωσης (όπως ένα smoothie εν κινήσει) ή επίτευξης στόχων δίαιτας (όπως οι σαλάτες). Οι Παριζιάνοι γνωρίζουν ότι τα γεύματα είναι η πιο σημαντική  ώρα της ημέρας. Ως εκ τούτου, ένα νόστιμο επιδόρπιο μετά το δείπνο είναι εξίσου σημαντικό με το ίδιο το δείπνο—επειδή ο σκοπός του φαγητού είναι να το απολαύσεις. Για αυτόν τον σκοπό, το επιδόρπιο είναι πάντα διαθέσιμο (και ποτέ δεν συνοδεύεται από ενοχές). Τα εστιατόρια προσφέρουν σουφλέ σοκολάτας ή κρεμ μπρουλέ, αλλά για τα δείπνα στο σπίτι έχουν πάντα μια απλή σπιτική τάρτα ή γιαούρτι με γλυκαντικά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr