Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Μπόμπα σφολιάτας (μιλφέιγ) με παγωτό και σοκολάτα

Ένα γλυκό - σοκ! 

Υλικά 

  • 2 φύλλα έτοιμη σφολιάτα

  • 1 λίτρο παγωτό της αρεσκείας σας

  • 100 γραμ. μάντολες Κεφαλλονιάς σπασμένες

  • 100 γραμ. λιωμένη σοκολάτα

  • άχνη για το σερβίρισμα

  • Για την κρέμα σοκολάτα
  • 750 γραμ. γάλα

  • 1 μπαστούνι βανίλιας

  • 70 γραμ. αλεύρι

  • 40 γραμ.κακάο

  • 150 γραμ. ζάχαρη

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 100 γραμ. σοκολάτα πραλίνα ή γάλακτος

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το www.argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μπόμπα σφολιάτας (μιλφέιγ) με παγωτό και σοκολάτα

Ένα βουνό από αφράτη σφολιάτα, που ξεχειλίζει κρέμα και παγωτό.

Για το μιλφέιγ με παγωτό

  • Ανοίγουμε πρώτα τη σφολιάτα από την συσκευασία, στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 λαμαρίνες και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ºC στον αέρα.
  • Τοποθετούμε κάθε σφολιάτα στην λαμαρίνα, κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε στον αέρα για 15΄ να φουσκώσει.
  • Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 160ºC.
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο της σφολιάτας για περίπου 15΄-20΄ μέχρι να ροδίσουν καλά τα κομμάτια.
  • Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
  • Θα χρησιμοποιήσουμε βαθύ στρογγυλό μπολ χωρητικότητας 2,5 λίτρων. Ή μια σαμπανιέρα.
  • Θρυμματίζουμε σε μεγάλο μπολ την ξεροψημένη, φυλωτή, κρύα πλέον σφολιάτα.
  • Τοποθετούμε τα μισά τρίμματα σφολιάτα στο μπολ κάνοντας θήκη φροντίζοντας να έχουν τρίμματα σφολιάτας τα τοιχώματα του μπολ.
  • Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές κρέμα σοκολάτας και γεμίζουμε εναλλάξ το μπολ με τα παγωτά που προτιμάμε (διάφορες γεύσεις εναλλάξ με στρώσεις κρέμας σοκολάτας.
  • Φροντίζουμε τα πλαϊνά του μπολ να είναι ντυμένα με τρίμματα σφολιάτας ώστε να μην φαίνεται καθόλου το παγωτό.
  • Καλύπτουμε όλο το παγωτό με την υπόλοιπη θρυμματισμένη σφολιάτα, πιέζοντας καλά με τα τρίμματα σφολιάτας ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους τα υλικά και να μην φαίνεται καθόλου η γέμιση.
  • Αφήνουμε να σταθεί για 5΄-6΄.
  • Σε μεγάλη πιατέλα η επιφάνεια μάρμαρο αλείφουμε την λιωμένη σοκολάτα με πινέλο και πασπαλίζουμε με θρυμματισμένες μάντολες.
  • Αναποδογυρίζουμε με προσοχή το μιλφέιγ παγωτό, χτυπώντας απαλά τη βάση του μπολ ώστε να ξεφορμαριστεί το γλυκό και να διατηρήσει το σχήμα του.
  • Πασπαλίζουμε άχνη και περιχύνουμε λιωμένη σοκολάτα. Σερβίρεται αμέσως.

Για την κρέμα σοκολάτα

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα και την ζάχαρη.
  • Σκίζουμε τη βανίλια και την προσθέτουμε στο γάλα.
  • Ανάλογα πόσο γλυκό το θέλουμε, προσθέτουμε ή αφαιρούμε ζάχαρη.
  • Κοσκινίζουμε στο κρύο γάλα, το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι.
  • Ανακατεύοντας αφήνουμε να πάρει βράση.
  • Με προσοχή αφαιρούμε από το ζεστό μίγμα τη βανίλια και παίρνουμε τον καρπό της. Τον ρίχνουμε ξανά στην κρέμα.
  • Η κρέμα είναι έτοιμη όταν χοντρές φουσκάλες εμφανίζονται στην επιφάνεια.
  • Αφού δέσει η κρέμα την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα πραλίνα σε κομματάκια.
  • Ανακατεύουμε να λιώσει.
  • Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  • Παγώνουμε για λίγο στο ψυγείο.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr