Άκης Πετρετζίκης: Πικάντικη σαλάτα με κοτόπουλο και μανιτάρια - Θα την λατρέψετε
Είναι light και χορταστική.
Συστατικά
Για το dressing
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. μέλι
ξύσμα λάιμ, από 2 λάιμ
χυμό λάιμ, από 2 λάιμ
20 γρ. τζίντζερ
1/2 πιπεριά τσίλι
αλάτι
πιπέρι
150 γρ. ελαιόλαδο
Για τη σαλάτα
150 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
200 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
1 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
100 γρ. ντοματίνια
100 γρ. πράσινη σαλάτα
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.σ. νερό
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, το μέλι, το ξύσμα και το χυμό από τα λάιμ, το τζίντζερ και την πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε με σύρμα χειρός και προσθέτουμε πολύ αργά το ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνέχεια.
Βάζουμε το 1/3 από το dressing σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει, ρίχνουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Μόλις πάρουν χρώμα τα αφαιρούμε από τη φωτιά.
Κόβουμε το κοτόπουλο πολύ λεπτές φέτες και το βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε το 1/3 από το dressing και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το κοτόπουλο στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ψήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά. Σβήνουμε με το χυμό από λάιμ και αφαιρούμε από τη φωτιά.
Βάζουμε το υπόλοιπο dressing στο μπολ σερβιρίσματος, προσθέτουμε την πράσινη σαλάτα, τα μανιτάρια, το κοτόπουλο και τα ντοματίνια κομμένα σε κομμάτια.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με το νερό και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε, και σερβίρουμε.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr