Άκης Πετρετζίκης: Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, καραμελωμένα αμύγδαλα και πέστο δυόσμου

Θα σας ξετρελάνει...

Συστατικά

Για το πέστο δυόσμου

150 γρ. ελαιόλαδο

1/2 σκ. σκόρδο

70 γρ. κάσιους, ψημένα και αλατισμένα

πιπέρι

30 γρ. φύλλα δυόσμου

30 γρ. φύλλα βασιλικού

80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

αλάτι

Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα

200 γρ. αμύγδαλα, ψημένα

100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

Για τα ψητά ροδάκινα

2 ροδάκινα

2 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Για τη σύνθεση

150 γρ. σαλάτα mix

1 καρότο

100 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση

1 κ.σ. σουσάμι, καβουρδισμένο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το πέστο δυόσμου

Βάζουμε στον πολυκόφτη το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τα κάσιους και λίγο πιπέρι, και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε τον δυόσμο και τον βασιλικό, και χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθούν. 

Παίρνουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας σιλικόνης το μείγμα που έχει κολλήσει στα τοιχώματα, και χτυπάμε ξανά. Πρέπει να διαλυθούν εντελώς τα μυρωδικά.

Προσθέτουμε την παρμεζάνα και χτυπάμε 3-4 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 

Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και ρίχνουμε προαιρετικά λίγο αλάτι. 

Μεταφέρουμε το πέστο σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη. 

Για τη συνταγή θα χρειαστούμε 2 κ.σ. Το υπόλοιπο πέστο το αποθηκεύουμε σε ένα βαζάκι, περιχύνοντας την επιφάνειά του με λίγο ελαιόλαδο, στο ψυγείο για 1 μήνα.

Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα

Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, και βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt, για 1-2 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν τα αμύγδαλα.

Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη σε δόσεις. Βάζουμε στην αρχή 20 γρ. και μόλις λιώσει ρίχνουμε άλλα 20 γρ. και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλη η ποσότητα της ζάχαρης.

Με το που λιώσει και η τελευταία δόση της ζάχαρης, ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης να πάει παντού η καραμέλα, και μεταφέρουμε το μείγμα γρήγορα στο ταψί. Προσέχουμε να μην ακουμπήσουμε το μείγμα γιατί καίει πολύ.

Αφήνουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα στην άκρη να κρυώσουν.

Για τα ψητά ροδάκινα

Τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια φωτιά να κάψει.

Κόβουμε τα ροδάκινα στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι τους, και τα κόβουμε σε φέτες.

Μεταφέρουμε τα κομμένα ροδάκινα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Μεταφέρουμε τα ροδάκινα στο σχαροτήγανο και ψήνουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο μεριές.

Αποσύρουμε το σχαροτήγανο από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. 

Για τη σύνθεση

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα baby σαλατικά, το καρότο, τα ντοματίνια και 2 κ.σ. πέστο δυόσμου, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. 

Μεταφέρουμε τη σαλάτα σε μια πιατέλα, προσθέτουμε από πάνω τα ψητά ροδάκινα και τα καραμελωμένα αμύγδαλα, και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. 

Σερβίρουμε.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr