Ο Άκης Πετρετζίκης μας έχει τα καλύτερα Healthy, δροσερά , λαχταριστά σνακ - Κρύα σάντουιτς, γρανίτες

Λοιπόν τι λέτε να δούμε μερικές εύκολες και θρεπτικές ιδέες για σνακ που μπορούμε να καταναλώσουμε τώρα το καλοκαίρι;

Φυσικά και η υγιεινή διατροφή έχει γίνει σε πολλούς πλέον τρόπος ζωής και για αυτόν ακριβώς τον λόγο πολύς κόσμος ψάχνει πιο υγιεινές και χορταστικές επιλογές ακόμα και τώρα το καλοκαίρι. Είναι ιδανικό να βρίσκουμε επιλογές που μας προσφέρουν περισσότερες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, αλλά και που είναι ταυτόχρονα πλούσιες σε γεύση, μας ενυδατώνουν και μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι.

Τα κρύα σάντουιτς ή οι τορτίγιες

Τα κρύα σάντουιτς και οι τορτίγιες αποτελούν τις πιο εύκολες και πρακτικές επιλογές που μπορούμε να πάρουμε μαζί μας ακόμα και στη θάλασσα, αρκεί βέβαια να τα φυλάξουμε σε κάποιο δροσερό μέρος και φυσικά να μην μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου.

Οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει να παίρνουμε ένα τοστάκι με τυρί και ζαμπόν. Τι θα λέγατε όμως αυτήν τη φορά να βάλουμε σαν βάση μία τορτίγια ολικής ή ένα ψωμάκι ζέας, να χρησιμοποιήσουμε κάποιο τυρί όπως cottage ή τυρί κρέμα light, λίγο αβοκάντο, ελαιόλαδο ή πέστο (ιδανικά χαμηλό σε αλάτι), έτσι ώστε να συνδυάσουμε σύνθετο υδατάνθρακα με μια καλή πηγή πρωτεϊνών και λιπαρών; Το επόμενο υλικό που καλό είναι να προσθέσουμε και είναι συνήθως αυτό που λείπει από το τοστάκι μας είναι: η σαλάτα και τα λαχανικά. Βάλτε ντομάτα, αγγούρι, καρότο ή ακόμα και κολοκύθι, έτσι ώστε να καταναλώσετε καλές πηγές φυτικών ινών και λαχανικά στην εποχή τους, που είναι πλούσια σε νερό. Ακόμα και αν θέλετε να τσιμπολογήσετε, τα λαχανικά όπως ντοματίνια, αγγούρι, celery ή kale chips είναι πολύ καλές εναλλακτικές, ιδανικές και για τους μικρούς μας φίλους, που συνήθως έχουν ακόμα μεγαλύτερη όρεξη για φαγητό στην παραλία!

 

Wrap με αβοκάντο και σολομό

Wrap με αβοκάντο και σολομό από τον Άκη Πετρετζίκη

Burritos με κοτόπουλο και σάλτσα πέστο

Burritos με κοτόπουλο και σάλτσα πέστο από τον Άκη Πετρετζίκη

Οι γρανίτες σε ξυλάκι ή popsicles

Όχι μόνο είναι δροσερά και μπορούν να μας ενυδατώσουν, είναι συνήθως και χαμηλά σε θερμίδες! Όπως βλέπετε έγραψα: συνήθως, μια και αυτό εξαρτάται από το τι ακριβώς υλικά θα χρησιμοποιήσουμε για να τα φτιάξουμε. Σίγουρα αν αγοράσουμε κάποιες έτοιμες γρανίτες ή popsicles είναι πιο πιθανό να περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη ή κάποιο άλλο υλικό το οποίο μπορεί να αυξήσει αρκετά τις θερμίδες τους. Για αυτό, θα σας συμβούλευα να χρησιμοποιήσετε τις διαφορετικές ποικιλίες φρούτων που έχουμε τώρα το καλοκαίρι και να φτιάξετε τις δικές σας μοναδικές συνταγές σε πολλές διαφορετικές γεύσεις. Βάλτε μέλι, σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου και συνδυάστε τες με λίγους ξηρούς καρπούς, για να έχετε ένα πιο χορταστικό σνακ!

Vegan γρανίτα πορτοκάλι

Vegan γρανίτα πορτοκάλι από τον Άκη Πετρετζίκη

Popsicles με γιαούρτι και κεράσια

Popsicles με γιαούρτι και κεράσια από τον Άκη Πετρετζίκη

Τα παγωμένα smoothies

Τα smoothies είναι μια καλή επιλογή χειμώνα-καλοκαίρι, ειδικά για τα άτομα που αθλούνται, μια και συνήθως έχουν σαν βάση το γάλα που είναι ιδανικό ρόφημα για την αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου αλλά και την επανυδάτωση των αθλητών. Στόχος είναι να φτιάξουμε ένα smoothie ολοκληρωμένο το οποίο θα μας φέρει κορεσμό και θα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Συνδυάστε τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής, όπως πεπόνι, καρπούζι, σταφύλι, αγγούρι, βερίκοκα, νεκταρίνια, με λίγο γιαούρτι ή κάποιο βούτυρο από ξηρούς καρπούς, προσθέστε λιναρόσπορο ή σπόρους chia, κάποιο φυτικό γάλα σόγιας, αμυγδάλου ή καρύδας και φτιάξτε ολοκληρωμένα smoothies τα οποία θα ξετρελάνουν και τους πιο απαιτητικούς. Μην ξεχνάτε ότι βάζοντας μέσα ποικιλία φρούτων με διαφορετικά χρώματα θα μπορέσετε να προσλάβετε περισσότερες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά, από ένα μόλις γεύμα.

Smoothie με ανανά και κουρκουμά

Smoothie με ανανά και κουρκουμα από τον Άκη Πετρετζίκη

Τα φρουτένια σνακ

Ένα απλό φρούτο εποχής με λίγα σποράκια μιξ ή ξηρούς καρπούς είναι σίγουρα η πιο εύκολη επιλογή που μπορείτε να πάρετε μαζί σας... όπου κι αν βρίσκεστε! Είναι ακόμα ένα ολοκληρωμένο γεύμα που μπορεί να συνδυάσει πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και υδατάνθρακα. Τι θα λέγατε όμως να δοκιμάζατε και τα rice paper rolls με φρούτα εποχής φέτος το καλοκαίρι; Η συγκεκριμένη συνταγή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ ταυτόχρονα περιέχει βιταμίνη Κ, Α, Β6, μαγγάνιο και κάλιο. Σίγουρα μπορείτε να κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς, και αν θέλετε, αντί για ζάχαρη να χρησιμοποιήσετε μέλι ή κάποιο σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου.

Rice paper rolls με φρούτα 

Rice paper rolls με φρούτα από τον Άκη Πετρετζίκη
Παγωτά

Φυσικά και τα παγωτά μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός ισορροπημένου διατροφολογίου! Μην ξεχνάτε πως όταν η διατροφή μας -κατά μέσο όρο- είναι ισορροπημένη και δεν επιλέγουμε να κάνουμε γεύματα που είναι πλούσια σε κορεσμένα-τρανς λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι στην καθημερινότητά μας, τότε το να καταναλώσουμε ένα, δύο ή και τρία παγωτά μέσα σε μια βδομάδα δεν θα μας αλλάξει αυτόματα το νούμερο στη ζυγαριά. Μην ξεχνάτε πως το σημαντικό είναι να απολαμβάνουμε όλα μας τα γεύματα και να καταναλώνουμε τροφές που μας αρέσουν.  Φυσικά σας έχω και τις πιο υγιεινές εναλλακτικές παγωτού για τώρα το καλοκαίρι που θα δείτε παρακάτω!

Εύκολο παγωτό γιαούρτι

Εύκολο παγωτό γιαούρτι από τον Άκη Πετρετζίκη

Vegan παγωτό με 2 υλικά

Vegan παγωτό με 2 υλικά από τον Άκη Πετρετζίκη

Αυτές είναι κάποιες ιδέες που μπορείτε να ξεκλέψετε για να κάνετε τα δικά σας ελαφριά και γευστικά σνακ μέσα στο καλοκαίρι. Σίγουρα με τόσο εύκολες και γευστικές εναλλακτικές, κανένας δεν θα μείνει παραπονεμένος, καθώς καλό είναι να θυμόμαστε πως δεν χρειάζεται να ακολουθούμε ένα αψεγάδιαστο πρόγραμμα διατροφής χωρίς καμία παρασπονδία! Ο σκοπός είναι να έχουμε καλύτερες διατροφικές συνήθειες καθημερινά και να φροντίζουμε την ολική υγεία μας!

 

Who is who

 

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr