Είναι η κετογονική δίαιτα η λύση για αδυνάτισμα; (βίντεο)
Οφέλη και κίνδυνοι
Συχνά ακούμε τον όρο κετογονική δίαιτα σε άρθρα που αφορούν το αδυνάτισμα. Πολλές από εμάς μπαίνουμε στη διαδικασία να ακολουθήσουμε μια τέτοια δίαιτα για λίγο καιρό και μετά την παρατάμε γιατί δεν είμαστε σίγουρες αν κάνουμε το σωστό. Τι είναι όμως μια κετογονική δίαιτα;
Η κετογονική δίαιτα είναι χαμηλή σε ό,τι αφορά την πρόσληψη υδατανθράκων και συγκεκριμένα συνήθως μιλάμε για δίαιτα με πρόσληψη κάτω των 50 γραμμαρίων την ημέρα. Ταυτόχρονα, αυξάνει την κατανάλωση υγιεινών λιπών, όπως αβοκάντο, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και σπόρους και λιπαρά κρέατα.
Ενεργοποιεί, ουσιαστικά, μία βιολογική διαδικασία που επιτρέπει στο σώμα να καίει το λίπος. Συνήθως είναι αυτός ο τύπος της δίαιτας είναι μικρής διάρκειας, με πολλές δίαιτες να αφορούν 7, 14 ή 30 ήμερες, καθώς το λίπος καίγεται γρήγορα με ένα τέτοιο πρόγραμμα διατροφής.
Οι γνώμες διίστανται για την αποτελεσματικότητα της κετογονικής δίαιτας. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχουν αποκτήσει πολλούς οπαδούς και πάλι όμως δεν είναι βέβαιο αν αποτελούν ιδανική λύση.
Σύμφωνα με έρευνες φαίνεται η κετογονική δίαιτα να οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους. Ωστόσο, την ίδια ώρα επιβεβαιώνεται το γεγονός πως αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της απώλειας νερού, με το βάρος να μπορεί να επανέλθει γρήγορα πίσω. Έτσι, οι δίαιτες αυτού του τύπου δεν φαίνονται να υπερτερούν σε σχέση με άλλου τύπου δίαιτες.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι μιας κετογονικής δίαιτας;
Ένα άτομο που ακολουθεί μία κετογονική δίαιτα για περιορισμένο χρονικό διάστημα δεν φαίνεται να διατρέχει κάποιο συγκεκριμένο κίνδυνο. Ωστόσο, όταν αυτό γίνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οι κίνδυνοι φαίνεται να είναι αυξημένοι. Η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται κετοξέωση. Ακόμη, η κατανάλωση πρωτεΐνης από κόκκινο κρέας αλλά και η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών για μεγάλο διάστημα φαίνεται να οδηγεί σε μειωμένο προσδόκιμο ζωής.
Με βάση τα συμπεράσματα αυτά θα μπορούσαμε να πούμε πως μια κετογονική δίαιτα θα μπορούσε να είναι χρήσιμη ως εργαλείο, αλλά και ως ένα κομμάτι γενικότερης στρατηγικής του διαιτολόγου.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr