Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στις 18 Σεπτεμβρίου: Τι συμφώνησαν Γεραπετρίτης και Φιντάν - Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές (βίντεο)
"Τα πάθη δεν διαγράφονται μονοκονδύλια, προς το κοινό μας συμφέρον να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακίνησης» είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως οριστικοποιήθηκε το ραντεβού μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα δήλωσε αισιόδοξος αλλά όχι αιθεροβάμων σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «τα πάθη που κληρονομήθηκαν δεν διαγράφονται μονοκονδυλιά».
Στη δήλωσή του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η συζήτηση με τον υπουργό αφορούσε Κυπριακό. Οι θέσεις μας είναι γνωστές. Κρίσιμο και αναγκαίο βήμα η άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών. Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας η Ελλάδα την υποστηρίζει εφόσον πληρούνται τα κριτήρια.
Η πορεία αυτή είχε δυσκολίες, προσβλέπω σε αγαστή συνεργασία για την πρόοδο. Σε σχέση με τις μειονότητες μιλήσαμε και αναδείξαμε τα θέματα που τις αφορούν. Για εμάς είναι γέφυρες συνεργασίας. Αναφερθήκαμε και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Προς το κοινό μας συμφέρον να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακίνησης. Απαραίτητη η αντιμετώπιση των περιφερειακών κρίσεων που δημιουργούν αποσταθεροποίηση της περιοχής μας. Συζητήσαμε για τη Συρία, τη Λιβύη, στο πλαίσιο της περιφερειακής σταθερότητας να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας στην περιοχή μας με αποχή από επιθετική ρητορική και μονομερείς ενέργειες.
Αυτό θα συμβάλλει και στο μείζον αγαθό της ευημερίας μας. Η ευθύνη που επωμιζόμαστε. Δεν είμαστε αιθεροβάμωνες. Τα πάθη που κληρονομήθηκαν δεν διαγράφονται μονοκονδυλιά. Όμως έχουμε διάθεση και βούληση να επενδύσουμε σε ειλικρίνεια και αμοιβαία κατανόηση. Όπου υπάρχουν διαφωνίες να μην προκαλούνται κρίσεις.
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι το καλό κλίμα στηρίζεται στην κατανόηση και τον σεβασμό, που επιτρέπει την αποκλιμάκωση κρίσεων και τη συζήτηση γερών βάσεων. μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. «Θέλουμε οι σχέσεις να συνεχιστούν» στη βάση αγαστής συνύπαρξης και ανεκτικότητας με αμοιβαίο σεβασμό και μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις.
«Οι εξωγενείς κρίσεις καθίστανται κανονικότητα, παρά εξαίρεση. Τούτο καταδεικνύει την ανάγκη συνεργασίας», είπε ο κ. Γεραπετρίτης. Οι δυο τους συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και για περιφερειακά ζητήματα. Η αποστολή μας είναι να επιλύουμε τα θέματα αιχμής μεταξύ των δύο χωρών και να προλαμβάνουμε εντάσεις. Δεύτερον, έκανε όγο για διάλογο, θετική ατζέντα και ΜΟΕ. Επίσης, ανέφερε ότι συζητήθηκε η προετοιμασία της συνάντησης των δύο ηγετών.
«Συμφωνήσαμε ότι ο οδικός μας χάρτης θα περιλαμβάνει τρία επίπεδα. Το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, που θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου, με ελληνική πλευρά. Δεύτερον, τα ΜΟΕ που θα εκκινήσει το επόμενο διάστημα. Και τρίτον, τα θέματα θετικής ατζέντας, όπως ο τουρισμός, η κλιματική κρίση. Κομβικό σημείο είναι η συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου. Και στη συνέχεια, η διοργάνωση, μετά από 7 χρόνια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. Η συζήτηση περιέλαβε ζητήματα όπως το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και το Κυπριακό, που η Ελλάδα θέλει άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών. Προσβλέπω σε μία αγαστή συνεργασία με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων». είπε.
Στόχος της συνάντησης ήταν να προετοιμάσουν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, αλλά και να βρεθεί ένα πρώτο πλαίσιο για τη μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να ακολουθηθεί στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών.
Για τις μειονότητες, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «γέφυρες συνεργασίας» . Επίσης, αποφάσισαν συνεργασία για το μεταναστευτικό. «Είναι σημαντικό να διατηρηθεί το καλό κλίμα στην περιοχή μας. Αυτό θα συμβάλλει στις διμερείς μας συζητήσεις, αλλά είναι αναγκαίο για το μείζον αγαθό της ευημερίας». είπε.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο»
Για μια νέα και θετική εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Χακάν Φιντάν, που χαρακτήρισε «καρποφόρα» τη συνάντηση, που έγινε σε θετικό κλίμα. «Κάναμε διευρυμένη αξιολόγηση των σχέσεών μας. Μετά από δύο εβδομάδες, οι Ερντογάν και Μητσοτάκης θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη», είπε.
Ο Χακάν ανέφερε ότι συζήτησαν για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου εξέφρασε τη θέση περί δίκαιου διαμοιρασμού και για το Κυπριακό.
Επίσης, συζητήθηκαν βήματα που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων. Επίσης, δήλωσε ότι περιμένει από την Ελλάδα συνεργασία στο μεταναστευτικό και την τρομοκρατία. Παράλληλα, είπε ότι συζήτησαν τα «προβλήματα των ομογενών μας στην Ελλάδα» και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα, συζητήθηκε ο πολεμος στην Ουκρανία.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε, ευχαριστώντας τον Έλληνα υπουργό για την επίσκεψη.
Τι δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης
Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί είχαν γεύμα, που κράτησε πάνω από δύο ώρες, ενώ στη συνέχεια, ο κ. Φιντάν παρέθεσε γεύμα στον Γιώργο Γεραπετρίτη και τις αντιπροσωπείες.
Στόχος των δύο υπουργών ήταν να ετοιμάσουν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Επίσης, στην ατζέντα ήταν να βρεθεί ένα πρώτο πλαίσιο για τη μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να ακολουθηθεί στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών.
Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε πριν τη συνάντηση στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ότι στην ατζέντα ήταν η προετοιμασία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr