Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει: Στριφτή μανιταρόπιτα - Με το απόλυτο σπιτικό χωριάτικο φύλλο!
Γέμιση από 2 είδη μανιταριών!
Συστατικά
Για τη γέμιση
- 400 γρ. μανιτάρια champignon
- 400 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
- 2 κρεμμύδια
- ½ ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. πλιγούρι
- 2 ντομάτες, τριμμένες
- 250 γρ. φέτα
- 1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
- 2 αυγά, μεσαία
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη ζύμη
- 420 γρ. σκληρό αλεύρι
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- 15 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
- 5 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 175 γρ. νερό
Για τη σύνθεση
- 100 γρ. καλαμποκάλευρο
- 150 γρ. ελαιόλαδο, για το πασπάλισμα των φύλλων και επιπλέον για το ταψί
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη γέμιση
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες, ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το θυμάρι και τον μαϊντανό, και αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει καλά.
- Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα μισά μανιτάρια, και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Μεταφέρουμε τα μανιτάρια σε ένα μπολ, και ρίχνουμε στο τηγάνι άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα μανιτάρια.
- Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και τα μεταφέρουμε και αυτά στο μπολ.
- Αποσύρουμε το τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και τοποθετούμε μια κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το θυμάρι, και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.
- Προσθέτουμε το πλιγούρι και σοτάρουμε για ακόμα 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Ρίχνουμε τα μανιτάρια, τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι, και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε στην άκρη για να μαγειρευτεί το πλιγούρι και να κρυώσει η γέμιση.
- Σπάμε με τα χέρια μας τη φέτα και τη ρίχνουμε στη γέμιση.
- Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τη ρίγανη και τα αυγά, και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για τη ζύμη
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό, και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 5 λεπτά μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.
- Αλείφουμε με ένα πινέλο ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 34 εκ. με ελαιόλαδο.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη χωρίζουμε σε 5 ίσα ζυμαράκια.
- Πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο τον πάγκο και ξεκινάμε να ανοίγουμε το πρώτο από τα 5 ζυμαράκια με τη βοήθεια ενός πλάστη δίνοντάς του μακρόστενο σχήμα. (Αν δούμε ότι το ζυμάρι κολλάει, προσθέτουμε κι άλλο καλαμποκάλευρο.)
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα 4 ζυμάρια, δημιουργώντας συνολικά 5 μακρόστενα φύλλα, και τα απλώνουμε στον πάγκο.
- Ραντίζουμε το πρώτο φύλλο με ελαιόλαδο και απλώνουμε το ⅕ από τη γέμιση κατά μήκος της μεγάλης πλευράς δημιουργώντας μια γραμμή στο κάτω μέρος του φύλλου.
- Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό ξεκινώντας από τη μεριά της γέμισης και το τοποθετούμε περιμετρικά στο ταψί ώστε να ακουμπάει τα τοιχώματα.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα φύλλα και τα μεταφέρουμε στο ταψί τοποθετώντας το κάθε ρολό στο σημείο που τελειώνει το προηγούμενο, δημιουργώντας ένα σαλιγκάρι σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Ραντίζουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια και ανάμεσα στα ρολά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
- Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 55-60 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί μέχρι μέσα και να γίνει τραγανή.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε για 10-15 λεπτά να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr