Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Μπανάνα σπλιτ μαζί με ζουμερό σοκολατένιο μπράουνις - Ο απόλυτος συνδιασμός για το πιο αγαπημένο & κλασικό γλυκό !
Γίνεται στον πιο τέλειο συνδιασμό για ένα γλυκό σκέτη αμαρτία!
Υλικά
Για το μπράουνις
- 250 γρ. βούτυρο
- 440 γρ. ζάχαρη
- 4 μεγάλα αβγά
- 70 γρ. κακάο
- 2 βανίλιες
- 50 γρ. αλεύρι
- 2 πρέζες αλάτι
- 150 γρ. σοκολάτα γάλακτος σε κομματάκια
- 80 γρ. πικρή σοκολάτα σε κομματάκια
- 100 γρ. καρύδια
- παγωτό σοκολάτα μπανάνα για το σερβίρισμα
Για τις καραμελωμένες μπανάνες
- 50 γρ. βούτυρο
- 4 μέτριες σε μέγεθος μπανάνες ώριμες και σφιχτές
- 50 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 πρέζα αλάτι
- 100 γρ. καστανή ή μαύρη μαλακή ζάχαρη
Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το www.argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για το μπράουνι
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Βουτυρώνουμε ή στρώνουμε τσαλακωμένο αντικολλητικό χαρτί σε μικρό, μακρόστενο ή τετράγωνο ταψάκι 24 Χ 24 εκ.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC. Θα ψήσουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε μεσαία κατσαρόλα σε χαμηλη φωτιά. Να μην κάψει πολύ.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σπάτουλα να λιώσει.
- Αποσύρουμε απο τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το κακάο κοσκινισμένο και τη βανίλια. Αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει
- Χτυπάμε τα αυγά σε ενα μπολ με το σύρμα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο μείγμα brownie.
- Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι κοσκινισμένα. Απαλά ανακατεύουμε με σπάτουλα.
- Προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας και τα καρύδια.
- Ανακατεύουμε απαλά και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
- Ψήνουμε για 25 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Για τις καραμελωμένες μπανάνες του μπανάνα σπλιτ
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
- Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε κατά μήκος.
- Σοτάρουμε τις μπανάνες σε σιγανή φωτιά να ροδίσουν ελαφρά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη στο τηγάνι κι ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.
- Ρίχνουμε το αλάτι και την κρέμα.
- Αφήνουμε μερικά λεπτά μέχρι να πυκνώσει με το βρασμό η καραμέλα γάλακτος.
Σερβίρισμα για το μπανάνα σπλίτ.
- Κόβουμε κομμάτια μπράουνις σε μέγεθος μπουκιάς.
- Βάζουμε 3-4 κομμάτια brownies.
- Βάζουμε επάνω ολόκληρη καραμελωμένη μπανάνα, παγωτό σοκολάτα μπανάνα και περιχύνουμε με λίγη σάλτσα καραμέλα μπανάνας.
Who is who
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.
«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.
Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!
«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.
Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr