Άκης Πετρετζίκης: Τιραμισού για δύο - Το κλασικό & αγαπημένο ιταλικό γλυκό με τυρί κρέμα, καφέ & σαβαγιάρ
Τιραμισού για δύο!
Υλικά
Για την κρέμα
- 1 κρόκο, από μεσαίο αυγό
- 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 20 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 200 γρ. τυρί κρέμα
Για τη σύνθεση
- 4 σαβαγιάρ, 30 γρ.
- 80 γρ. νερό
- 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ
Για το σερβίρισμα
- κακάο
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
Για την κρέμα
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον κρόκο και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός για να παστεριωθεί ο κρόκος και να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το εκχύλισμα βανίλιας και το τυρί κρέμα, και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει το μείγμα.
Για τη σύνθεση
- Ρίχνουμε σε μια κούπα το νερό, τη ζάχαρη και τον καφέ, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθούν.
- Τοποθετούμε στη βάση ενός μπολ διαμέτρου 15 εκ. τα σαβαγιάρ και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα της κούπας σταδιακά με ένα κουτάλι.
- Προσθέτουμε την κρέμα με μια σπάτουλα σιλικόνης και την απλώνουμε.
- Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί.
- Αφαιρούμε και σερβίρουμε με κακάο.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr