Παραδοσιακή Ζακυνθινιά φιτούρα μας φτιάχνει ο σεφ μας Κωνσταντίνος Μουζάκης-Γλύκισμα μούρλια!

Ένα ωραίο γλύκισμα που φτιάχνεται με σιμιγδάλι και το πουλούσαν πλανόδιοι, είναι και το παραδοσιακό γλύκισμα που κερνάνε στην μεγάλη θρησκευτική γιορτή του Αγίου Διονυσίου!

Ένα ωραίο γλύκισμα που φτιάχνεται με σιμιγδάλι και το πουλούσαν πλανόδιοι, είναι και το παραδοσιακό γλύκισμα που κερνάνε στην μεγάλη θρησκευτική γιορτή του Αγίου Διονυσίου!

Η παραδοσιακή φιτούρα πασπαλίζεται ,ζεστή με ζάχαρη και κανέλα! Και επειδή η φιτούρα μου αρέσει πολύ αλλά όχι και τόσο η ζάχαρη είπα να κάνω μία κρέμα λεμόνι και η επιλογή πραγματικά ήταν απόλυτα επιτυχημένη!!



Tα υλικά μας

για την φιτούρα

για 10-20 κομμάτια (ανάλογα το μέγεθος που θα κοπούν)
300 gr. σιμιγδάλι ψιλό
1100 ml. νερό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Σπορέλαιο για τηγάνισμα
για το πασπάλισμα
Ζάχαρη κρυσταλλική
Κανέλα

Για την φιτούρα με Κρέμα Λεμόνι

Ξύσμα και τον χυμό ενός μεγάλου λεμονιού
3/4 φλυτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
2 αυγά

Aς δούμε πως φτιάχνεται η φιτούρα :

Βάζουμε το νερό σε μία κατσαρόλα να βράσει και προσθέτουμε το αλάτι.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι σταδιακά και σε πολύ μικρές ποσότητες για να μήν σβολιάσει,ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Σ' αυτό το σημείο πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί...το μείγμα κοχλάζει και επειδή έχει υψηλή θερμοκρασία εύκολα μπορεί να καείτε καθώς ανακατεύετε!

Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ρευστή και παχία κρέμα.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και ριχνουμε το μείγμα σε πυρέξ ή ταψί 35 x 25 που έχουμε λαδώσει.
Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και λαδώνουμε και την επιφάνειά του ελαφρά.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 12-15 ώρες,άν είναι καλοκαίρι καλό θα είναι να το βάλετε στο ψυγείο!
Μετά από 12 ώρες χαράσουμε σε κομμάτια τριγωνικά ή άν θέλετε κόβετε με κουπ πάτ!
Εγώ έκοψα τετράγωνα και στρόγγυλα κομμάτια!
Σε ένα πλατύ βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι και το αφήνουμε να κάψει καλά!
Είναι σημαντικό το λάδι να καίει αλλιώς θα σας κολλήσει η φιτούρα.
Tηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν και από τις δύο πλευρές.
Ακουμπάμε τις τηγανισμένες φιτούρες σε χαρτί απορροφητικό για να τραβήξει το περιττό λάδι!
Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη και κανέλα και σερβίρουμε!



η φιτούρα με Κρέμα Λεμόνι

Σε ένα ανοξείδωτο μπώλ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και το λεμόνι για 1' λεπτό.
Βάζουμε το σκεύος σε μπέν μαρί κρατώντας χαμηλή θερμοκρασία.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Περιχύνουμε την φιτούρα και άν θέλουμε πασπαλίζουμε και με κανέλα!
Άν μας περισσέψει κρέμα,σκεπάζουμε με μεμβράνη και διατηρούμε στο ψυγείο.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr