Βιταμίνη Α: Τα έξι οφέλη της - Αναμεσά τους και η καταπολέμηση των ρυτίδων - Ποια τρόφιμα την περιέχουν; (φωτό & βίντεο)
Ιδιαίτερα σημαντικό συμπλήρωμα για την υγεία μας!
Δυστυχώς το σώμα μας δεν παράγει μόνο του την βιταμίνη Α, αλλά δεν χρειάζεται να στεναχωριέστε, καθώς μπορείτε να τη βρείτε σε πολλά τρόφιμα. Διατίθεται και ως συμπλήρωμα διατροφής. Αλλά αν δεν έχετε διαγνωσμένη ανεπάρκεια βιταμίνης Α, είναι πάντα καλύτερο να καλύπτετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνες μέσω μιας ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής.
Τι είναι η βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α είναι μια κρίσιμη βιταμίνη που βοηθά το σώμα σας να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει σωστά.
Βιταμίνη Α: Τα οφέλη στον οργανισμό
1. Υγιής όραση
Ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους της βιταμίνης Α είναι να διατηρεί την όρασή σας. Βοηθά να αλλάξει το φως που χτυπά το μάτι σας σε ηλεκτρικό σήμα που μπορεί να σταλεί στον εγκέφαλό σας.
Ο οργανισμός χρησιμοποιεί επίσης βιταμίνη Α για να παράγει χρωστικές ουσίες για να λειτουργούν καλά οι αμφιβληστροειδείς και να διατηρείται η υγρασία στους κερατοειδείς.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη ή ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η βιταμίνη Α μπορεί ακόμη και να αποκαταστήσει κάποια απώλεια όρασης, σύμφωνα με μια μελέτη.
2. Ανοσοποιητικό σύστημα
Η βιταμίνη Α ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα υποστηρίζοντας τα λευκά αιμοσφαίρια και τις βλεννώδεις μεμβράνες στους πνεύμονες, τα έντερα και το ουροποιητικό σύστημα. Αυτό σας βοηθά να αποτρέψετε την μόλυνση και τις τοξίνες (ελεύθερες ρίζες) που προκαλούν φλεγμονή και ασθένειες.
3. Ίσως μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου
Η βιταμίνη Α παίζει βασικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων. Κανείς όμως δεν γνωρίζει με βεβαιότητα εάν συμβάλλει επίσης στην μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου.
Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων β-καροτίνης ή βιταμίνης Α από φυτικές τροφές μπορεί να προστατεύσει από ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως το λέμφωμα μη Hodgkin. Ωστόσο, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης Α στην πραγματικότητα αύξησαν τον κίνδυνο καρκίνου και θανάτου σε όσους καπνίζουν ή κάπνιζαν, σύμφωνα με την iatropedia.
Διαβάστε ακόμα: Τι είναι το Ginkgo Biloba ; Ας γνωρίσουμε τις λαμπρές ιδιότητες & τα οφέλη του θαυματουργού για τη μνήμη συμπληρώματος !
4. Ενισχύει την αντιγήρανση
Πολλοί ισχυρίζονται ότι η βιταμίνη Α είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την ακμή και τις αλλαγές του δέρματος που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των ρυτίδων και των κηλίδων ηλικίας.
Η κατανάλωση πολύ λίγης βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένους ιδρωτοποιούς αδένες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής. Η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α (υπερβιταμίνωση) μπορεί να αποχρωματίσει το δέρμα σας και να προκαλέσει ξηρότητα.
Η συνταγογραφούμενη ρετινόλη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ακμή.
5. Υποστηρίζει την αναπαραγωγική υγεία
Οι επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Α στη διατροφή σας είναι απαραίτητες για την υγιή αναπαραγωγική λειτουργία. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα και να προκαλέσει καθυστερημένη ανάπτυξη στα παιδιά.
Από την άλλη η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει το έμβρυο, προκαλώντας γενετικές ανωμαλίες και αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και ασθένειας. Οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, όπως πατέ και συκώτι, καθώς και συμπληρώματα βιταμίνης Α.
6. Διατηρεί γερά οστά και δόντια
Η βιταμίνη Α βοηθά στη διατήρηση της σωστής ανάπτυξης των οστών, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού ή αναπηρίας. Αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει μια ισορροπία. Έρευνες έδειξαν ότι η βιταμίνη Α μπορεί επίσης να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας των οστών, συμπεριλαμβανομένων των καταγμάτων του ισχίου και της οστεοπόρωσης.
Εδώ είναι μερικές τροφές που είναι καλές πηγές βιταμίνης Α:
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα γαλακτοκομικά είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, από γάλα και γιαούρτι μέχρι τυρί και βούτυρο. Το γάλα, τα αλείμματα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πολλά δημητριακά είναι συχνά εμπλουτισμένα με βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης
Αυγά
Τα αυγά είναι ένα θρεπτικό μέρος οποιουδήποτε γεύματος. Ο κρόκος περιέχει σχεδόν κάθε βιταμίνη και μέταλλο που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργεί καλά. Ένα βραστό αυγό περιέχει 75 μικρογραμμάρια (mcg) ή 8% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για βιταμίνη Α. Τα αυγά περιέχουν επίσης τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία της όρασής σας.
Ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Α. Προτιμήστε σολομό, σκουμπρί ή τόνο. Δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες: Μια μερίδα 85 γρ. μαγειρεμένου σολομού παρέχει το 7% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
Συκώτι και προϊόντα συκωτιού
Το συκώτι είναι η καλύτερη πηγή τροφής με βιταμίνη Α, συμπεριλαμβανομένου του μουρουνέλαιου και του πατέ συκωτιού. Τροφές όπως το λουκάνικο συκωτιού είναι τόσο πλούσιες σε αυτό το βασικό θρεπτικό συστατικό που μπορεί να χρειαστεί να το περιορίσετε σε όχι περισσότερο από ένα γεύμα την εβδομάδα για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση! Μια μερίδα 85γρ. τηγανητό μοσχαρίσιο συκώτι περιέχει περίπου 6.600 mcg βιταμίνης Α, δηλαδή περισσότερο από το 700% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
Φρούτα και λαχανικά
Το λάδι, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί παρέχουν μια καλή δόση βιταμίνης Α, μαζί με τα περισσότερα φρούτα με βαθύ κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα και λαχανικά με σκούρο πράσινο φύλλωμα. Μια ολόκληρη γλυκοπατάτα με τη φλούδα της έχει περίπου 1.400 mcg βιταμίνης Α. Μισό φλιτζάνι ωμά καρότα έχει 450 mcg, ή το 51% των ημερήσιων αναγκών σας. Άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α περιλαμβάνουν τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, το μπρόκολο, το γκρέιπφρουτ, την κολοκύθα, το καρπούζι και το σπανάκι.
Διαβάστε ακόμα: Αυτή είναι η διατροφή που διατηρεί τις γυναίκες υγιείς & fit - Οι φυτικές πρωτεΐνες, σύμμαχος κατά των χρόνιων ασθενειών (φωτό & βίντεο)
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr