Made in Greece ο Δημήτρης Χωλλ και η Μαριλένα Σαλαμάνου, μαθαίνουν τον πλανήτη Ελληνικά διασκεδάζοντας – Το μεγαλύτερο κανάλι για τη γλώσσα μας στο Youtube - Αποκλειστικά στο eirinika

"Σήμερα έχουμε στο κανάλι πάνω από 70.000 συνδρομητές, κι έτσι είμαστε το μεγαλύτερο κανάλι με θέμα την ελληνική γλώσσα στο ίντερνετ".

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών γίνεται όλο και συχνότερα προσιτή μέσα από το παιχνίδι και τα διαδραστικά μαθήματα. Στο ίντερνετ, μέσα από τις εφαρμογές του κινητού αλλά και το Youtube, ο καθένας μπορεί να διαλέξει μία γλώσσα που του αρέσει και να αρχίσει να την μαθαίνει

Easy Greek

Ο Δημήτρης Χωλλ και το Easy Greek αποτελούν παράδειγμα του πώς η μάθηση έρχεται (και) μέσα από την ψυχαγωγία. Μέσα από βίντεο και podcast με υπότιτλους, κάνει την ελληνική γλώσσα προσβάσιμη σε όλο τον κόσμο, χωρίς «κουραστικά» και πολύωρα μαθήματα, με θεματικές όπως ο ελληνικός πολιτισμός.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μας μιλά ακόμη για τους ανθρώπους που συναντά στο δρόμο, και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει για να τους προσεγγίσει, τα μελλοντικά του όνειρα αλλά και το αγαπημένο του βίντεο!
 

 

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία του " Easy Greek "; Πότε και πώς ξεκίνησε η ιστορία του;

Το Easy Greek ξεκίνησε το 2018. Ήταν μια περίοδος όπου ήθελα να κάνω μια νέα αρχή στη ζωή μου, και σκόνταψα στο Easy German, το κανάλι που πρώτο ξεκίνησε το φορμάτ του Easy Languages. Εκείνη την περίοδο μάθαινα γερμανικά για το Γ1 και έψαχνα βίντεο με πραγματικά γερμανικά όπως ομιλούνται από πράγματικούς ανθρώπους. Εντυπωσιάστηκα από το κανάλι και από το ότι μπορούσαν να βγάζουν χρήματα από αυτό το πρότζεκτ (μέσω του Patreon). Αναρωτήθηκα αν μπορούσα κι εγώ να ξεκινήσω ένα Easy Greek, αφού δεν υπήρχε ήδη και είχα όλα τα απαραίτητα προσόντα (διγλωσσία, βασικές γνώσεις μοντάζ και εικονοληψίας). Ήρθα σε επαφή με το Easy Languages και έτσι ξεκίνησαν όλα.

ο Δημήτρης και η Μαριλένα

Στην πορεία άρχισε να ασχολείται και γυναίκα μου η Μαριλένα με το Easy Greek κι εδώ και περίπου 6 χρόνια βγάζουμε βίντεο κάθε εβδομάδα για όσους ενδιαφέρονται για την ελληνική γλώσσα και την κουλτούρα της Ελλάδας. Σήμερα έχουμε στο κανάλι πάνω από 70.000 συνδρομητές, κι έτσι είμαστε το μεγαλύτερο κανάλι με θέμα την ελληνική γλώσσα στο ίντερνετ.

Το 2021 ξεκινήσαμε και το Easy Greek Podcast.

Ως τώρα, έχουμε ανεβάσει περίπου 260 βίντεο και 170 επεισόδια podcast.
 

Πώς μαθαίνει κανείς ελληνικά μέσα από τα κανάλι σας; Τι το κάνει να ξεχωρίζει από άλλες μεθόδους εκμάθησης της γλώσσας;

Το βασικό μας χαρακτηριστικό είναι οι δίγλωσσοι υπότιτλοι στα ελληνικά και στα αγγλικά. Διαβάζοντας τι λέγεται σε όποια από τις δύο γλώσσες κανείς επιθυμεί, μπορεί να έχει πρόσβαση σε γλώσσα πολλών επιπέδων, είτε είναι αρχάριος, είτε προχωρημένος. Αποδεδειγμένα, η ταυτόχρονη ανάγνωση και το άκουσμα μιας ξένης γλώσσας την χαράσσει πιο γρήγορα στον εγκέφαλο απ’ ό,τι μόνο το άκουσμα ή η ανάγνωση ξεχωριστά.

Όμως το Easy Greek δεν προσφέρει παραδοσιακά μαθήματα όπως θα περίμενε να βρει κανείς σε μια αίθουσα διδασκαλίας. Τα θέματα μας χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: τις συνεντεύξεις δρόμου, όπου μιλάμε με κόσμο στον δρόμο για να φέρουμε τους θεατές σε επαφή με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ομιλίας, ευρύ λεξιλόγιο και με ενδιαφέροντα θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα στην Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό, και στις μέρες μας αλλά και διαχρονικά. Αυτά μπορούν να τα απολαύσουν από αρχάριοι μέχρι και Έλληνες ή προχωρημένοι μαθητές των ελληνικών.

Έπειτα, έχουμε τα “super easy” επεισόδια, όπου είναι πιο κοντά στα πρότυπα ενός πραγματικού μαθήματος γλώσσας αλλά με τρόπο διασκεδαστικό. Αυτά είναι καταλληλότερα για αρχαρίους.
 

 

Τέλος, έχουμε κάποια επεισόδια όπου παρουσιάζουμε πτυχές του ελληνικού πολιτισμού ή της γλώσσας σε ειδικά επεισόδια. Παραδείγματα: η προφορά των Ελλήνων όταν μιλάνε αγγλικά, παροιμίες, λάθη που κάνουν οι μαθητές των ελληνικών, εκφράσεις της καθημερινότητας και άλλα.

Πάντα προσπαθούμε να κάνουμε τα βίντεό μας ευφάνταστα, διασκεδαστικά και σκηνοθετημένα με έναν τρόπο που να μην παραπέμπουν σε φροντιστήριο ή σχολείο.

Για ανθρώπους που μαθαίνουν ενεργά τη γλώσσα, προσφέρουμε επιπλέον περιεχόμενο και δυνατότητες με μια μηνιαία συνδρομή, και αυτό είναι και το κύριο εισόδημά μας.

Ποια ήταν τα εμπόδια που συναντήσατε στην πορεία σας μέχρι τώρα και ποιες οι μεγαλύτερες επιτυχίες;

Το μεγαλύτερο εμπόδιο πιστεύω είναι για μένα προσωπικά η διαχείριση χρόνου και το πώς έχει αλλάξει η φύση της δουλειάς από όταν ξεκίνησα. Στην αρχή, έκανα τα πάντα μόνος μου (με κάποια καθοδήγηση από το Easy Languages). Στην πορεία, και όσο το Easy Greek μεγάλωνε, δεν μπορούσα να τα κάνω όλα πια μόνος μου και χρειάστηκα να βρω βοήθεια. Πλέον, συνεργάζομαι σε περιστασιακή βάση με περισσότερα από 10 άτομα και παρατηρώ ότι συνεχώς ξοδεύω περισσότερο χρόνο στη διαχείριση των συνεργατών μου και λιγότερο στην πραγματική δημιουργική διαδικασία. Δεν είμαι πολύ καλός μάνατζερ, όποτε στην πορεία αυτό έχει δημιουργήσει μια κούραση. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζω είναι γενικά παρόμοιες με αυτές που αντιμετωπίζουν πολλοί δημιουργοί στο Youtube.

Ένα επιπλέον εμπόδιο είναι η σχέση μας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εγώ προσωπικά ποτέ δεν ήμουν πολύ επιδέξιος χρήστης τους. Επίσης, δεν εμπιστεύομαι τις πλατφόρμες (ειδικά το Instagram και το TikTok) και το είδος της αυτοπροβολής που καλλιεργούν. Η διστακτικότητα μου προς αυτά σίγουρα μας έχει κοστίσει, αλλά είναι κάτι το οποίο προσπαθούμε να ξεπεράσουμε με διάφορους τρόπους.

Η μεγαλύτερη επιτυχία θα έλεγα είναι ότι έχουμε φέρει κοντά μαθητές των ελληνικών απ’ όλον τον κόσμο και έχουμε γίνει σημείο αναφοράς στη διδασκαλία των ελληνικών. Επίσης, αριθμούμε αυτή τη στιγμή 820 μέλη επί πληρωμή που μας συντηρούν και μας επιτρέπουν να έχουμε κάνει το Easy Greek όχι μόνο τη δουλειά μας αλλά και μια μικρή επιχείρηση. Δεν είναι δυστυχώς αυτονόητη η βιωσιμότητα στον χώρο του Youtube, όση επιτυχία και να έχει κανείς, ειδικά σε αυτή την οικονομικά επισφαλή χρονική περίοδο παγκοσμίως, οπότε το να είμαστε αυτόνομοι και να μην έχουμε πραγματική ανάγκη τις διαφημίσεις ή τις χορηγίες είναι μια μεγάλη κατάκτηση για εμάς.

Επίσης, το ότι έχουμε γίνει αναγνωρίσιμοι και μας χαιρετάνε συχνά στον δρόμο Έλληνες και ξένοι “Easy Greekers” είναι πολύ μεγάλη ανταμοιβή!
 

 

Πόσο συχνά επιλέγουν να σας μιλήσουν οι άνθρωποι στο δρόμο; Υπάρχουν αμήχανα περιστατικά;

 

Δυστυχώς με τον καιρό ο κόσμος είναι πιο διστακτικός στο να μας μιλήσει. Η διαφορά με πριν 6 χρόνια όταν ξεκινήσαμε είναι εμφανής. Ίσως επειδή ο κόσμος είναι πιο εξοικειωμένος με συνεντεύξεις δρόμου και πώς συχνά κοροϊδεύουν τους συνεντευξιαζόμενους για περισσότερη τηλεθέαση και πιασάρικα-clickbait θέματα. Εμείς δεν έχουμε καθόλου αυτόν τον σκοπό, όμως μας παίρνει κι εμάς η μπάλα. Πλέον θα έλεγα ότι μας απαντάνε περίπου 2 στους 10 απ’ όσους ρωτάμε.


Είναι επίσης δύσκολο ότι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι μας μιλάνε όλο και λιγότερο οπότε τα βίντεό μας περιέχουν κυρίως νεότερους ανθρώπους. Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι είτε νομίζουν ότι είμαστε δημοσιογράφοι (και πολλές φορές μας έχουν βρίσει ή αντιμετωπίσει με αγένεια), είτε δεν καταλαβαίνουν ακριβώς τι κάνουμε, ή δεν ξέρουν καν τι είναι το Youtube. Αυτό είναι κρίμα, γιατί μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι συχνά πιο ευφράδεις και οι απαντήσεις τους πιο χρήσιμες για τους σκοπούς μας.

 

Με διαφορά οι πιο άβολες στιγμές είναι κατά την ανάγνωση των σχολίων που μας αφήνουν οι θεατές. Έχουμε διαβάσει κυριολεκτικά τα πάντα, είτε για τους εαυτούς μας, είτε για τους συνεντευξιαζόμενους - ειδικότερα για πιο αμφιλεγόμενα θέματα, όπως αν οι Έλληνες είναι θρήσκοι, ή τι γνώμη έχουν οι Έλληνες για τους Τούρκους - αλλά μας έχουν βοηθήσει αυτά τα σχόλια να γίνουμε ανθεκτικοί στην κριτική! Και φυσικά κάποια (λίγα) αρνητικά σχόλια είναι όντως χρήσιμα και εποικοδομητικά και μας βοηθάμε να γίνουμε καλύτεροι.

 

Υπάρχει κάποιο βίντεο σας που ξεχωρίζετε και αν ναι, γιατί;

 

Νομίζω ότι από τα αγαπημένα μου είναι το επεισόδιο που προανέφερα σχετικά με τι πιστεύουν οι Έλληνες για τους Τούρκους. Μου αρέσει γιατί το κάναμε σε συνεργασία με το Easy Turkish και προωθεί όντως την ελληνοτουρκική φιλία και τον σεβασμό, χωρίς να λογοκρίνει αλλά με μια ευγενική περιέργεια. Ο σκοπός του Easy Languages είναι η διαπολιτισμική επικοινωνία - άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος να μάθε κανείς την οποιαδήποτε ξένη γλώσσα - και νομίζω ότι αυτό το βίντεο είναι ένα όμορφο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό το βίντεο είναι από τα πιο δημοφιλή και αμφιλεγόμενά μας (σχεδόν απαραίτητο συστατικό για να είναι κάτι επιτυχημένο τη σήμερον ημέρα), αλλά ταυτόχρονα αντικατοπτρίζει τα πιστεύω μας αλλά και την πολυπολιτισμική μας κατεύθυνση.

 

Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το  "Easy Greek“;

 

Ακούγεται περίεργο αλλά το Easy Greek έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όνειρά που είχαμε για αυτό όταν ξεκινήσαμε, οπότε τίποτα δεν φαίνεται πλέον άπιαστο!

 

Σε μια ρεαλιστική βάση, θα ήθελα να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διδασκαλίας με βίντεο, ή ίσως ένα app όπως το Duolingo αλλά για ελληνικά.

 

Δεν θα σας πω ότι θα ήθελα να γίνουμε μια τεράστια ομάδα που θα βγάζουμε ακόμα περισσότερα βίντεο, γιατί έχω γευτεί τι σημαίνει πραγματικά να διοικείς μια επιχείρηση η οποία συνεχώς μεγαλώνει και δεν ξέρω αν θα ήθελα να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση. Αλλά δεν υπάρχει ταβάνι στην ποιότητα που μπορούμε να δώσουμε στα βίντεο και στα podcast που ήδη φτιάχνουμε και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε σε μαθητές των ελληνικών σε όλον τον κόσμο.

 

Με λίγα λόγια

Ο Δημήτρης Χωλλ είναι ο παραγωγός του Easy Greek. Έχει σπουδάσει πολιτισμό και νέα μέσα στη Μυτιλήνη, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ο πατέρας του είναι Αυστραλός βρετανικής καταγωγής, οπότε έχει μια παγκόσμια ματιά σε σχέση με την Ελλάδα και τι σημαίνει να είναι κανείς πολίτης του κόσμου. Αγαπάει τα δάση και τα βουνά, τις γλώσσες (μιλάει αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά και μαθαίνει ιαπωνικά), του αρέσουν οι γάτες, τα βιντεοπαιχνίδια, τα podcast και τα βιβλία non-fiction. Πιστεύει ότι δεν υπάρχει μετάφραση της λέξης “non-fiction” στα ελληνικά που να μην είναι ξενέρωτη. Μένει με τη γυναίκα του και τον γιο του στον Πειραιά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr