Άκης Πετρετζίκης: Vegan μπάρες καρότου - Το απόλυτο υγιεινό σνακ με ξηρούς καρπούς χωρίς μίξερ και χωρίς ψήσιμο !
Τόσο γευστικές όσο δε φαντάζεστε!
Υλικά
-
350 γρ. καρότα, τριμμένα
-
70 γρ. σταφίδες, μαύρες
-
100 γρ. σιρόπι σφενδάμου
-
150 γρ. χυμό πορτοκαλιού
-
1 κ.γ. κανέλα
-
1/2 κ.γ. τζίντζερ
-
50 γρ. ινδοκάρυδο
-
150 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
-
250 γρ. βρόμη, αποφλοιωμένη
Για το σερβίρισμα
-
κουβερτούρα
-
κουβερτούρα λευκή, vegan
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
-
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το καρότο και πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας για να βγει η υγρασία του και τα αφήνουμε όλα στο μπολ.
-
Προσθέτουμε τις σταφίδες, το σιρόπι σφενδάμου, τον χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το τζίντζερ, το ινδοκάρυδο, τα φιστίκια και τη βρόμη, και ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
-
Απλώνουμε μεμβράνη σε μια φόρμα 10x30 εκ. και απλώνουμε μέσα όλο το μείγμα.
-
Πιέζουμε με ένα κουτάλι για να σφίξει το μείγμα.
-
Καλύπτουμε με μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να δέσει το μείγμα.
-
Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε λίγο νερό, ώστε να λιώσουμε την κουβερτούρα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του μπεν μαρί.
-
Σπάμε σε ένα μπολ την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τοποθετούμε το μπολ πάνω από την κατσαρόλα προσέχοντας ο πάτος του να μην ακουμπάει στο νερό.
-
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει ελαφρώς η κουβερτούρα αλλά όχι εντελώς.
-
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το μπολ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να λιώσει εντελώς η κουβερτούρα και να κρυώσει ελαφρώς.
-
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τη λευκή κουβερτούρα.
-
Σερβίρουμε τις μπάρες με τις λιωμένες κουβερτούρες.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr