Άκης Πετρετζίκης: Χταπόδι με μαυρομάτικα στη χύτρα ταχύτητας - Ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, γεμάτο αρώματα και γεύσεις της Μεσογείου !
Πεντανόστιμο!
Υλικά
-
1,5 κιλό χταπόδι, καθαρισμένο
-
500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
-
1 κρεμμύδι
-
4 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 καρότο
-
2 στικ σέλερι
-
1 σκ. σκόρδο
-
1 κ.γ. μαραθόσπορο
-
100 γρ. κόκκινο κρασί
-
1 φύλλο δάφνης
-
100 γρ. ντομάτα κονκασέ
-
700 γρ. νερό
-
αλάτι
-
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
-
άνηθο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
-
πιπέρι
-
ελαιόλαδο
-
ψωμί, σε φέτες
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
-
Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
-
Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε στη χύτρα το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
-
Κόβουμε το καρότο σε μισοφέγγαρα και το προσθέτουμε και αυτό.
-
Χοντροκόβουμε τα σέλερι και το σκόρδο, και τα ρίχνουμε στη χύτρα.
-
Προσθέτουμε τον μαραθόσπορο και το φύλλο δάφνης, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα τα λαχανικά.
-
Κόβουμε το χταπόδι στο σημείο κάτω από τα μάτια ώστε να χωρίσουμε το κεφάλι από τα πλοκάμια.
-
Αφαιρούμε το σημείο που έχει τα μάτια και τη δαγκάνα (αν υπάρχει), χοντροκόβουμε το υπόλοιπο χταπόδι, το ρίχνουμε στη χύτρα και ανακατεύουμε.
-
Προσθέτουμε τα μαυρομάτικα, το κρασί, την ντομάτα κονκασέ, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
-
Κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι της, γυρνάμε τη βαλβίδα στην ένδειξη 3 και περιμένουμε λίγα λεπτά μέχρι να εμφανιστεί η κίτρινη ένδειξη.
-
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα, και από τη στιγμή που θα εμφανιστεί η πράσινη ένδειξη βράζουμε για 35 λεπτά.
-
Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά, αποσυμπιέζουμε με προσοχή και ανοίγουμε το καπάκι.
-
Μοιράζουμε σε πιάτα, ρίχνουμε ψιλοκομμένο άνηθο, πιπέρι και ελαιόλαδο και σερβίρουμε με φέτες ψωμιού.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr