Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει φανταστική τούρτα κοκ - Με αφράτο & σιροπιαστό παντεσπάνι, γέμιση από κρέμα και επικάλυψη από γλάσο σοκολάτας !

Το αγαπημένο γλυκό-κέρασμα!

Υλικά

Για το σιρόπι

  • 220 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

  • 200 γρ. νερό

  • φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι

  • 40 γρ. κονιάκ

Για το παντεσπάνι

  • ασπράδια, από 5 μεσαία αυγά (150 γρ.)

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 110 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

  • βανιλίνες

  • κρόκους, από μεσαία αυγά (100 γρ.)

  • 100 γρ. μαλακό αλεύρι, + έξτρα για το ταψί

  • 40 γρ. κορν φλάουρ

  • βούτυρο, για το ταψί

Για την κρέμα

  • 30 γρ. βούτυρο

  • 25 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

  • 500 γρ. γάλα πλήρες

  • 120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

  • κρόκους, από μεσαία αυγά

  • 25 γρ. κορν φλάουρ

  • βανιλίνη

Για το γλάσο

  • 100 γρ. κουβερτούρα

  • 70 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

  • 1 κ.γ. βούτυρο

Για το σερβίρισμα

  • φύλλα δυόσμου

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

  • Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό και τις φλούδες λεμονιού, και αφήνουμε για 2-3 λεπτά να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.

  • Προσθέτουμε το κονιάκ, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για το παντεσπάνι

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.

  • Αλείφουμε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ. με βούτυρο, πασπαλίζουμε με αλεύρι, τινάζουμε για να φύγει το περιττό και αφήνουμε στην άκρη.

  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και το αλάτι, και ξεκινάμε να χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα.

  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη σε 5 δόσεις, περιμένοντας μισό λεπτό ανάμεσα σε κάθε δόση και χτυπάμε μέχρι έχουμε μια μαρέγκα. 

  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε χαμηλή προς μέτρια ένταση και προσθέτουμε τις βανιλίνες.

  • Ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους περιμένοντας να απορροφηθεί ο πρώτος για να ρίξουμε τον επόμενο και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.

  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ περνώντας τα από μια σίτα. 

  • Ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να αποκτήσει το μείγμα αέρινη υφή.

  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά μέχρι μέσα. (Μπορούμε να ελέγξουμε αν το παντεσπάνι έχει ψηθεί εσωτερικά τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα. Αν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή, τότε είναι έτοιμο.)

  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα να κρυώσει εντελώς.

Για την κρέμα

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και το αλεύρι, και αφήνουμε να λιώσει το βούτυρο. 

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το γάλα, τη ζάχαρη, τους κρόκους, το κορν φλάουρ και τη βανιλίνη, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

  • Μεταφέρουμε το μείγμα του μπολ στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με το σύρμα για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρει βράση και να δέσει η κρέμα.

  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σύνθεση

  • Αφαιρούμε το παντεσπάνι από το ταψί και στρώνουμε διάφανη μεμβράνη έτσι ώστε να εξέχει αρκετά από τα τοιχώματα του ταψιού. 

  • Κόβουμε το παντεσπάνι εγκάρσια με ένα πριονωτό μαχαίρι ώστε να έχουμε 2 ίσα κομμάτια.

  • Αλείφουμε με ένα πινέλο το κάτω κομμάτι από το παντεσπάνι με το σιρόπι και από τις 2 πλευρές και το τοποθετούμε στο ταψί με την πλευρά που κόψαμε να είναι προς τα πάνω.

  • Ρίχνουμε από πάνω όλη την κρέμα όσο είναι ζεστή και την απλώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.

  • Αλείφουμε και το δεύτερο παντεσπάνι με το σιρόπι και από τις 2 πλευρές και το τοποθετούμε στο ταψί με την πλευρά που κόψαμε να είναι προς τα κάτω.

  • Καλύπτουμε με τη μεμβράνη που εξέχει και μεταφέρουμε το ταψί στο ψυγείο για 5-6 ώρες να σταθεροποιηθεί καλά. (Εναλλακτικά μεταφέρουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα.)

Για το γλάσο

  • Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ.

  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 1-1 ½ λεπτά στα 800 Watt.

  • Αφαιρούμε και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να λιώσει τελείως η κουβερτούρα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

  • Αφαιρούμε την τούρτα από το ψυγείο, ξεφορμάρουμε, βγάζουμε τη μεμβράνη και την τοποθετούμε σε μια επιφάνεια σερβιρίσματος.

  • Ρίχνουμε από πάνω το γλάσο και το απλώνουμε με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια.

  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου. 

 

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr