Άκης Πετρετζίκης: Φτιάξτε την πιο healthy τούρτα που δοκιμάσατε ποτέ - Με αραβικές πίτες ολικής άλεσης, σπιτική κρέμα γιαουρτιού & φρούτα του δάσους ! (βίντεο)
Υλικά
Για την κρέμα
-
6 γρ. φύλλα ζελατίνης
-
25 γρ. νερό
-
500 γρ. τυρί κρέμα light
-
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό light, 2%
-
100 γρ. μέλι
-
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
-
χυμό πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
-
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη σύνθεση
-
4 αραβικές πίτες, ολικής άλεσης
-
150 γρ. μέλι
-
100 γρ. μύρτιλα (blueberries)
-
60 γρ. βατόμουρα
-
60 γρ. σμέουρα (raspberries)
Για το σερβίρισμα
-
μύρτιλα (blueberries)
-
βατόμουρα
-
σμέουρα (raspberries)
-
μέλι
-
καρύδια
-
φύλλα δυόσμου
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
Για την κρέμα
-
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα φύλλα ζελατίνης και το νερό, και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να μουλιάσουν.
-
Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ το τυρί κρέμα και το γιαούρτι, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
-
Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε ξανά.
-
Στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνης πιέζοντάς τα με τα χέρια μας, αφαιρούμε το νερό από το μπολ και τα βάζουμε ξανά στο μπολ.
-
Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού στο μπολ με τα φύλλα ζελατίνης και το μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 30 δευτερόλεπτα.
-
Αφαιρούμε από τον φούρνο, ανακατεύουμε, και μεταφέρουμε στο μπολ με το γιαούρτι.
-
Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε ξανά.
Για τη σύνθεση
-
Τοποθετούμε διάφανη μεμβράνη σε μία στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκ. ώστε να καλύπτει όλη τη βάση και τα τοιχώματά της.
-
Τοποθετούμε τις πίτες σε ένα ξύλο κοπής τη μία πάνω στην άλλη και τοποθετούμε τη φόρμα πάνω από τις πίτες.
-
Κόβουμε με ένα μαχαίρι περιμετρικά ότι περισσεύει ώστε να έχουν οι πίτες διάμετρο 20 εκ. (Τις πίτες που περίσσεψαν τις κρατάμε στην άκρη για μετά.)
-
Τοποθετούμε μια ολόκληρη πίτα στη βάση της φόρμας και προσθέτουμε από πάνω το κομμένο μέρος της.
-
Ρίχνουμε από πάνω το ⅓ από το μέλι, το ⅓ της κρέμας και το ⅓ από τα μύρτιλα, τα βατόμουρα και τα σμέουρα.
-
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να έχουμε 4 στρώσεις από αραβικές πίτες και 3 στρώσεις από κρέμα.
-
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, πιέζουμε καλά με τα χέρια μας και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 3-6 ώρες.
-
Αφαιρούμε από το ψυγείο και κόβουμε σε κομμάτια.
-
Σερβίρουμε με μύρτιλα, βατόμουρα, σμέουρα και πασπαλίζουμε με μέλι, καρύδια και φύλλα δυόσμου.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr