Άκης Πετρετζίκης: Κις Λορέν με τυρί κρέμα & μπέικον - Μια πανεύκολη & πεντανόστιμη συνταγή για ένα γρήγορο φαγητό !

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

  • 1 πρέζα αλάτι

  • ½ πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη

  • 200 γρ. βούτυρο, + έξτρα για τη φόρμα

  • κρόκο, από μεσαίο αυγό

  • 2 κ.σ. νερό

Για τη γέμιση

  • 600 γρ. τυρί κρέμα

  • 200 γρ. μπέικον, κομμάτι

  • αυγά, μεσαία

  • κρόκο, από μεσαίο αυγό

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

  • 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο

  •  κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

  • 50 γρ. mix τυριών, τριμμένο

  • αλάτι

  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • ρόκα

  • ελαιόλαδο

  • πιπέρι , φρεσκοτριμμένο

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.

  • Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη.

  • Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια, το ρίχνουμε και αυτό, και χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

  • Προσθέτουμε τον κρόκο και το νερό, και χτυπάμε για ακόμα 1 λεπτό μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι.

  • Αλείφουμε με βούτυρο τη βάση και τα τοιχώματα μιας φόρμας για τάρτες διαμέτρου 28 εκ. με αποσπώμενη βάση.

  • Τοποθετούμε το ζυμάρι στη φόρμα και το απλώνουμε με τα χέρια μας ώστε να καλύψει όλη τη βάση και τα τοιχώματα, δημιουργώντας ένα γείσο που να ξεπερνάει το ύψος της φόρμας.

  • Γυρνάμε το γείσο προς τα έξω προκειμένου να "αγκαλιάσει" την ταρτιέρα για να μη συρρικνωθεί η τάρτα στο ψήσιμο.

  • Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη βάση σε διάφορα σημεία και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη ώστε να εξέχει αρκετά από τη φόρμα.

  • Τοποθετούμε ωμά όσπρια ή ρύζι πάνω στη μεμβράνη και τα απλώνουμε ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια της ζύμης, για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο. (Ό,τι κι αν επιλέξουμε, μπορούμε να το αποθηκεύσουμε για επόμενη χρήση καθώς δεν μπορούμε να το καταναλώσουμε μετά.)

  • Καλύπτουμε την επιφάνεια με τη μεμβράνη που εξέχει, μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά.

  • Αφαιρούμε τη μεμβράνη με το βάρος και ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

  • Κόβουμε με ένα μαχαίρι τη ζύμη που εξέχει από τα τοιχώματα ώστε να γίνει λεία. (Μπορούμε να κρατήσουμε τα τρίμματα που κόψαμε, να τα ψήσουμε παράλληλα με την τάρτα και να τα χρησιμοποιήσουμε για crumble.)

Για τη γέμιση

  • Κόβουμε το μπέικον σε κυβάκια.

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το μπέικον.

  • Σοτάρουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά, τον κρόκο, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο και 400 γρ. τυρί κρέμα, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

  • Ρίχνουμε πάνω στη βάση της τάρτας το μπέικον και το mix τυριών ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια.

  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί κρέμα τοποθετώντας μικρές κουταλιές σε διάφορα σημεία χωρίς να το απλώσουμε.

  • Ρίχνουμε το μείγμα από το μπολ προσεκτικά στην τάρτα. (Εναλλακτικά μεταφέρουμε το μείγμα σε μια κανάτα, μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ρίχνουμε εκεί το μείγμα για να μη δυσκολευτούμε στη μεταφορά.)

  • Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

  • Συνοδεύουμε με ρόκα, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και πιπέρι, και σερβίρουμε.

 

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ