Ντίνα Νικολάου: Η πεντανόστιμη & δροσερή τούρτα με απαλό παντεσπάνι-κέικ και τυρένια κρέμα με γεύση κόκκινων φρούτων - Απολαύστε την !

Σούπερ!

Υλικά

Για το κέικ

  • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
  • 340 γρ. βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο (όχι λιωμένο)
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 240 γρ. κρέμα γάλακτος Arla 36% λιπαρά
  • 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
  • λίγο βούτυρο για τη φόρμα

Για την κρέμα

  • 400 γρ. τυρί κρέμα Arla
  • 250 κρέμα γάλακτος Arla 36% λιπαρά
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

Για το ζελέ κόκκινων φρούτων

  • 2½ φλιτζ. τσαγιού κατεψυγμένα κόκκινα φρούτα + λίγα επιπλέον για την διακόσμηση
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 3 φύλλα ζελατίνα
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για το ζελέ

  • Βάζω τα φύλλα ζελατίνας σε ένα μπολ με κρύο νερό να μαλακώσουν καλά.
  • Βάζω στο μούλτι τα φρούτα και τα πολτοποιώ καλά. Αδειάζω τον πολτό σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτω τη ζάχαρη. Ανακατεύω σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να βράζει η σάλτσα. Αποσύρω από τη φωτιά και κρατάω 1-2 κουταλιές της σούπας σε ένα μπολάκι (θα το χρησιμοποιήσω στην κρέμα).
  • Ρίχνω στην κατσαρόλα τον χυμό και τις ζελατίνες καλά στυμμένες και ανακατεύω καλά.
  • Αφήνω στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς.
     

Για το κέικ

  • Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C.
    Βάζω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάω για 8-10 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα. Προσθέτω ένα ένα τα αυγά, περιμένοντας να ενσωματωθεί το πρώτο πριν ρίξω το επόμενο. Μόλις ρίξω όλα τα αυγά, αφήνω να χτυπηθούν για 5-6 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν. Χαμηλώνω το μίξερ (δεν το σταματάω) και αρχίζω να προσθέτω, το αλεύρι με ένα κουτάλι της σούπας. Αφού ενσωματωθεί στο μείγμα ρίχνω την βανίλια και την κρέμα γάλακτος. Αφήνω το μείγμα να αναδευτεί καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή, ρευστή κρέμα.
  • Βουτυρώνω μια μακρόστενη φόρμα για κέικ (35x10 εκ.) και αδειάζω εκεί το μείγμα.
    Βάζω στο φούρνο και ψήνω για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου. Δοκιμάζω με ένα καλαμάκι αν το κέικ έχει ψηθεί καλά και αν δω ότι δεν έχει στραγγίξει εντελώς, συνεχίζω το ψήσιμο για 5-10 λεπτά ακόμα. Ξεφορμάρω το κέικ και το αφήνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
  • Κόβω το κέικ σε φέτες πάχους 1½ εκ. και τις στρώνω σε ένα τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο σκεύος που να τις χωράει όλες σε μονή στρώση.
     

Για την κρέμα

  • Βάζω στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τις δύο κουταλιές πολτό φρούτων που έχω κρατήσει από το ζελέ. Χτυπάω καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή κρέμα.
    Απλώνω την κρέμα σε όλη την επιφάνεια και ισιώνω καλά με ένα κουτάλι. Βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσει καλά.
  • Βγάζω το γλύκισμα από το ψυγείο και αδειάζω το ζελέ σε όλη την επιφάνεια της κρέμας. Στολίζω με κόκκινα φρούτα και βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα ακόμα.
     

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.

To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία"

Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).

Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ