Ο Γιάννης Λουκάκος μας δείχνει όλα τα μυστικά για να φτιάξουμε το πιο νόστιμο σοκολατένιο προφιτερόλ !

Υπέροχο!

Υλικά

Για το τελείωμα του πιάτου

  • σου ψημένα
  • κρέμα ζαχαροπλαστικής (πατισερί)
  • σάλτσα σοκολάτας
  • φιστίκι Αιγίνης, σπασμένο

Για τη ζύμη για σου

  • 250 γρ. νερό
  • 100 γρ. βούτυρο ΟΛΥΜΠΟΣ, κομμένο σε κομμάτια
  • 4 γρ. αλάτι
  • 200 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 250 γρ. αυγά

Για το μπισκότο

  • 80 γρ. ζάχαρη μαύρη, με μελάσα
  • 70 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 15 γρ. βούτυρο ΟΛΥΜΠΟΣ
  • 40 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο

 

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για το τελείωμα του πιάτου

  • Τοποθετούμε την κρέμα πατισερί σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ. Κόβουμε τα σου στη μέση και γεμίζουμε το κάτω μέρος με την κρέμα. Βάζουμε το καπάκι πάνω στην κρέμα.

  • Τοποθετούμε τα γεμισμένα σου σε ένα πιάτο, ρίχνουμε από πάνω τους σάλτσα σοκολάτας και πασπαλίζουμε με το σπασμένο φιστίκι Αιγίνης.

Για τη ζύμη για σου

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο και το αλάτι και φέρνουμε σε βρασμό σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς. Μόλις λιώσει το βούτυρο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε σε μία δόση το αλεύρι και ανακατεύουμε.

  • Επαναφέρουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το αλεύρι και να σχηματιστεί μια μάζα που ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

  • Δουλεύουμε τη ζύμη στη κατσαρόλα  για 3-5’ λεπτά περίπου μέχρι να χάσει όσο περισσότερη από την υγρασία της γίνεται.

  • Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το φτερό μέχρι να κρυώσει το μείγμα.

  • Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να ενσωματωθεί το προηγούμενο πλήρως πριν προσθέσουμε το επόμενο. Μόλις έχουμε προσθέσει και ομογενοποιήσει στο μείγμα μας και το τελευταίο αυγό, συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 5’ λεπτά ακόμα, μέχρι το μείγμα να γυαλίσει και να γίνει λείο.

  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και σε ταψί που έχουμε καλυμμένο με λαδόκολλα σχηματίζουμε μπαλάκια των 30 γρ. περίπου με απόσταση μεταξύ τους 2 εκ..


Τρόπος 1 - χωρίς το μπισκότο

Με ένα πινέλο αλείφουμε τα σου με αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα στους 180⁰C  για 25’ λεπτά περίπου.


Τρόπος 2 – με το μπισκότο

Καλύπτουμε με τους δίσκους από το μπισκότο, έναν πάνω από κάθε σου, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα στους 180 ⁰C  για 25’ λεπτά περίπου.

Για το μπισκότο

  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.

  • Βγάζουμε το μείγμα από το μπολ, το τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με έναν πλάστη το ανοίγουμε σε πάχος 2 χιλιοστών. Μεταφέρουμε το μείγμα του μπισκότου σε ένα ταψί μαζί με τις λαδόκολλες και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για περίπου 1 ώρα, μέχρι να παγώσει καλά.

    Βγάζουμε το ταψί από την κατάψυξη, αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα και με ένα κουπάτ 4 εκ. κόβουμε σε δίσκους το μπισκότο.

    Αν δε το χρησιμοποιήσουμε αμέσως το ξανά βάζουμε στην κατάψυξη για να μη μας λιώσει.

 

Tips:
*Μπορούμε να γεμίζουμε φόρμες σιλικόνης με τη ζύμη των σου και να καταψύχουμε. Ψήνουμε απευθείας από την κατάψυξη. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε το ομοιόμορφο σχήμα ίδιο μέγεθος μετά το ψήσιμο.

*Προτιμούμε να ψήνουμε τα σου σε φούρνο χωρίς αέρα, γιατί αυτό τα βοηθάει στο να φουσκώσουν καλύτερα και πιο ομοιόμορφα.

*Μπορούμε να ψήσουμε τα σου και αφού κρυώσουν να τα καταψύξουμε και να τα διατηρήσουμε για 2 εβδομάδες στην κατάψυξη. Μόλις έρθει η ώρα να τα καταναλώσουμε, τα στρώνουμε πάλι σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 160°C για περίπου 5’ λεπτά.

 

 

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ