Μαγνησία: Πως οδηγήθηκαν πάνω από 100 άτομα με γαστρεντερίτιδα στο νοσοκομείο - Τι είναι η σαλμονέλα που βρέθηκε στο νερό, ποια τα συμπτώματα (βίντεο)

Το βακτήριο της σαλμονέλας που βρέθηκε στο νερό στη Μαγνησία έχει σημάνει συναγερμό στον ΕΟΔΥ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι Αρχές στον Δήμο Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία, καθώς τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με γαστρεντερίτιδα έχουν ξεπεράσει πλέον τα 100.

Σε Ριζόμυλο και Στεφανοβικείο, οι κάτοικοι κατέληξαν μαζικά στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και στο νοσοκομείο Βόλου, όλοι τους με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, εξαιτίας, όπως όλα δείχνουν, του νερού.

Η κατάσταση κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή με έναν ηλικιωμένο να βρίσκεται σε ΜΕΘ ενώ παράλληλα, 9 παιδιά παραμένουν νοσηλευόμενα με τα συμπτώματα.

Μετά τις αναφορές για συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Υγείας, με εντολή της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας ξεκίνησαν τις έρευνες.

Από το Σάββατο 1/6 σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Υγιεινής από την Περιφέρεια Μαγνησίας αλλά και του ΕΟΔΥ απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση το νερού ακόμη και για παρασκευή φαγητού.

Τι έδειξαν οι εργαστηριακές εξετάσεις

Όπως μετέδωσε η εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA» έχουν γίνει κάποιες πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις που δείχνουν ότι τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας συνδέονται με το νερό. Από τις εργαστηριακές εξετάσεις βρέθηκε και ένα δείγμα με σαλμονέλα.

Μάλιστα, σήμερα, Δευτέρα 3/6 αναμένεται να μεταβεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην περιοχή.

 


 

Τι είναι η σαλμονέλα, ποια τα συμπτώματα

Οι άνθρωποι μολύνονται πιο συχνά μέσω του μολυσμένου νερού ή της μολυσμένης τροφής.

Σε κάποιες περιπτώσεις, κάποιος μπορεί να προσβληθεί από σαλμονέλα χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όμως, αναπτύσσουν έντονα συμπτώματα, όπως: διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι, μέσα σε 8 έως 72 ώρες μετά την έκθεση στο παθογόνο μικρόβιο.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες έως μία εβδομάδα χωρίς ειδική θεραπεία.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, η διάρροια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση και να απαιτήσει άμεση ιατρική παρέμβαση, ή ακόμη και νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις μπορεί, επίσης, να συμβούν εάν η μόλυνση επεκταθεί εκτός κοιλιακής χώρας σε άλλα συστήματα του οργανισμού.

Ο κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα είναι υψηλότερος όταν ταξιδεύετε σε χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει καθαρό πόσιμο νερό και σύστημα αποχέτευσης.

Το πρόβλημα από την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα σχετίζεται με εργασίες που γίνονται για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου που επλήγησαν από τις καταστροφές που προκάλεσε το πέρασμα του «Daniel» στη Μαγνησία. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν εργασίες και στους αγωγούς όμβριων υδάτων και πιθανότατα εισχώρησε ακατάλληλο νερό στο δίκτυο ύδρευσης.

Αυστηρές συστάσεις για το νερό

Μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τι πραγματικά συνέβη, οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν να ζητούν από τους κατοίκους του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου να μη χρησιμοποιούν νερό του δικτύου για ανθρώπινη χρήση τόσο από το οικιακό δίκτυο όσο και από τις κοινόχρηστες βρύσες.

Παράλληλα, ειδικές συστάσεις έχουν γίνει και στα σχολεία της περιοχής ώστε τα παιδιά να μην πίνουν νερό από τις βρύσες, αλλά και στους υπεύθυνους ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων καθώς και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, βιοτεχνιών και οικοτεχνιών τροφίμων.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ