Οι έφηβοι της φυλής Marubo του Αμαζονίου εθίστηκαν στο πορνό - Μόλις απέκτησαν ίντερνετ & "καλές συνήθειες" (βίντεο)
Δεν κάνουν καμία δουλειά πλέον
Τι συμβαίνει όταν το ίντερνετ έρχεται μετά από εκατοντάδες χρόνια στο "σκοτάδι";
Οι ιθαγενείς Marubo, συνδέθηκαν με το δορυφορικό δίκτυο του δισεκατομμυριούχου τον Σεπτέμβριο.
Η κοινότητα αγκάλιασε την τεχνολογία, θαυμάζοντας τη σωτήρια για τη ζωή τους δυνατότητα να καλούν άμεση βοήθεια όταν αντιμετωπίζουν δαγκώματα δηλητηριωδών φιδιών, καθώς και τη δυνατότητα να παραμένουν σε επαφή με μακρινούς συγγενείς.
Όμως, από τότε που μια ομάδα ανδρών έφτασε στον καταυλισμό με κεραίες δεμένες στις πλάτες τους για να συνδέσουν την απομακρυσμένη φυλή των 2.000 ανθρώπων με το διαδίκτυο, υπήρξαν κάποιες λιγότερο επιθυμητές συνέπειες.
Κάποια μέλη της φυλής έχουν γίνει «τεμπέληδες», ξαπλώνοντας σε αιώρες όλη την ημέρα κολλημένοι στα τηλέφωνά τους για να κουτσομπολεύουν στο WhatsApp ή να συνομιλούν με αγνώστους στο Instagram.
Και έχουν ήδη υπάρξει αναφορές για νεαρούς άνδρες που επιδίδονται σε επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά μετά την έκθεσή τους σε πορνογραφία, δήλωσε στους New York Times ο Alfredo Marubo, ηγέτης μιας ένωσης χωριών Marubo.
Ο Alfredo προειδοποίησε επίσης ότι τα μέλη της φυλής έχουν σταματήσει να μιλούν με τις οικογένειές τους από τότε που απέκτησαν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Είπε επίσης ότι νεαροί άνδρες μοιράζονται βίντεο σε ομαδικές συνομιλίες, μια εκπληκτική εξέλιξη για μια κουλτούρα που αποδοκιμάζει τα φιλιά σε δημόσιο χώρο. «Ανησυχούμε ότι οι νέοι θα θέλουν να το δοκιμάσουν» είπε για το σεξ που απεικονίζεται στα βίντεο.
Περιορισμούς στην πρόσβαση μετά τα φαινόμενα «τεμπελιάς»
Ο γέροντας της φυλής Tsainama Marubo, 73 ετών, δήλωσε ότι ενώ όλοι «ήταν χαρούμενοι» όταν έφτασε το διαδίκτυο, «τώρα τα πράγματα έχουν χειροτερέψει». «Οι νέοι έχουν γίνει τεμπέληδες λόγω του διαδικτύου», είπε και πρόσθεσε: «Μαθαίνουν τους τρόπους των λευκών».
Ο Kâipa Marubo, πατέρας τριών παιδιών, δήλωσε ότι ανησυχεί για τα παιδιά του που παίζουν βιντεοπαιχνίδια με πυροβολισμούς, φοβούμενος ότι μπορεί να θελήσουν να μιμηθούν τις επιθέσεις. Ο Enoque Marubo, 40 ετών, δήλωσε ότι η φυλή άρχισε να περιορίζει τις ώρες που τα μέλη μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, επειδή η τους «άλλαξε τόσο πολύ τη ρουτίνα σε βαθμό επιζήμιο».
Τα μέλη μπορούν να περιηγηθούν στο διαδίκτυο για δύο ώρες το πρωί και πέντε ώρες το απόγευμα και όλη την ημέρα τις Κυριακές. «Στο χωριό, αν δεν κυνηγάς, δεν ψαρεύεις και δεν φυτεύεις, δεν τρως» δήλωσε ο Enoque, ο οποίος συνεργάστηκε με τη Βραζιλιάνα ακτιβίστρια, Flora Dutra, για να φέρει το διαδίκτυο στη φυλή. Ήρθαν σε επαφή με την Αμερικανίδα φιλάνθρωπο Allyson Reneau, η οποία φέρεται να δώρισε 20 μονάδες Starlink στη φυλή Marubo.
Η Starlink του Μασκ κατέχει περίπου το 60% των περίπου 7.500 δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και έχει βοηθήσει να φέρει συνδεσιμότητα σε μερικά από τα πιο δύσκολα μέρη του κόσμου. Η τεχνολογία της έγινε για πρώτη φορά διαθέσιμη στη Βραζιλία το 2022, αλλά έφτασε στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του Αμαζονίου μόλις πέρυσι.
Οι παραδόσεις των ιθαγενών μπορεί να χαθούν
Το αποτέλεσμα είναι ότι σε ολόκληρο τον Αμαζόνιο οι παραδοσιακοί πολιτισμοί καταναλώνονται πλέον από τον δυτικό υλισμό. Οι ιθαγενείς πλέον παρακολουθούν συστηματικά ταινίες δράσης του Χόλιγουντ, σίριαλ και αγώνες ποδοσφαίρου της Premier League. Τέτοιες ανησυχίες εξέφρασε η TamaSay Marubo, 42 ετών, η πρώτη γυναίκα ηγέτης της φυλής, η οποία δήλωσε ότι ανησυχεί ότι οι παραδόσεις της φυλής θα χαθούν από τους νέους που «θέλουν απλώς να περνούν όλο το απόγευμα στα τηλέφωνά τους».
Αλλά μια θετική αλλαγή για τον λαό Marubo σημαίνει ότι η φυλή μπορεί πλέον να καλέσει για άμεση ιατρική βοήθεια, αντί να βασίζεται στην περιπλοκή της αποστολής ραδιοφωνικών σημάτων μεταξύ των χωριών για να φτάσει στις αρχές. Ο Enoque δήλωσε ότι αυτό «έχει ήδη σώσει ζωές» και ότι «το διαδίκτυο θα μας αποφέρει πολύ περισσότερα οφέλη παρά ζημιές». Οι ηγέτες ήταν ξεκάθαροι: «δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το διαδίκτυο».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr