Ντίνα Νικολάου: Τα ταπεινά βλήτα γίνονται βάση για μια χορταστική πίτα με κιμά και τυριά - Σούπερ γευστικό φαγητό !

Αν δεν σας αρέσει η φέτα μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ανθότυρο ή μανούρι
 

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 6 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2½ - 3 φλιτζάνια νερό, περίπου

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό βλήτα
  • 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια φέτα, τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι κασέρι, τριμμένο
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, καλά χτυπημένα
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  • Σε μια λεκάνη κοσκινίζω το αλεύρι. Προσθέτω το αλάτι, το ελαιόλαδο, το αυγό και το νερό λίγο λίγο. Ζυμώνω μέχρι να αποκτήσω μια εύπλαστη ζύμη. Αφήνω τη ζύμη να σταθεί για ½ ώρα.
  • Χωρίζω τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο). Ανοίγω τις ζύμες σε δύο χοντρά φύλλα και τα σκεπάζω για να μην ξεραθούν μέχρι να ετοιμάσω τη γέμιση.
     

Για τη γέμιση

  • Καθαρίζω και πλένω τα βλήτα. Τα στραγγίζω και τα κόβω σε μικρά κομμάτια. Τα βάζω σε λεκάνη, τα αλατίζω και τα τρίβω με τα χέρια μου να στραγγίξουν τα νερά τους. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι. Προσθέτω τον κιμά και τον καβουρδίζω ελαφρά. Ρίχνω λίγο νεράκι και τον αφήνω να βράσει για 15 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αλατοπιπερώνω, αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω τον κιμά να κρυώσει ελαφρώς.
  • Προσθέτω τα τυριά και τα χτυπημένα αυγά.
  • Στρώνω το μεγαλύτερο φύλλο, στο λαδωμένο ταψί. Ρίχνω τη γέμιση και την απλώνω καλά. Σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο και ενώνω τα δύο φύλλα στις άκρες του ταψιού να κολλήσουν καλά. Αλείφω την πίτα με λίγο ελαιόλαδο (αν θέλετε μπορείτε να την αλείψετε και με αυγό χτυπημένο) και την χαράζω.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 1 ώρα.
     

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.

To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία"

Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).

Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ