Το τελευταίο αντίο στον Τάσο Μπιρσίμ - "Αετέ μου καλό ταξίδι" - Οι παρουσίες & οι ηχηρές απουσίες στην κηδεία ενός σπουδαίου σκηνοθέτη & μεγάλου άνδρα

Η οικογένεια προχώρησε σε αποτέφρωση της σορού του αγαπημένου σκηνοθέτη, όπως το επιθυμούσε ο ίδιος

Τον αποχαιρετήσαμε. Σύσσωμη η αγαπημένη του οικογένεια με την γυναίκα του Πηνελόπη, πονεμένη και κλαίουσα, έχοντας περάσει μια ζωή 56 ετών στο πλάι του και τα παιδιά του τον Στάμο και την Μαρουσώ.

Ήταν εκεί οι τρεις νεαρές εγγονές του που έκλαιγαν τον παππού τους, η Ισπανίδα νύφη του και ο γαμπρός του, ο απαρηγόρητος  ανιψιός του που διάβασε μια όμορφη δική του προσευχή,  στο τελευταίο αντίο

Αυτό τον μοναδικό άνθρωπο σκηνοθέτη μέντορα,  σήμερα τον συνοδεύσαμε οι πολλοί λίγοι φίλοι του εκεί στην Ριτσώνα και προσευχηθήκαμε όλοι μαζί λίγο πριν την αποτέφρωση του, όπως το  επιθυμούσε.

Η τελετή πριν την αποτέφρωση, η πρώτη στην οποία συμμετείχα αποχαιρετώντας έναν αξιολάτρευτο  μου άνθρωπο, ήταν ήρεμη, ανακουφιστική θα έλεγα για το βάρος που βιώναμε όσοι τον αγαπήσαμε.

Η φωτογραφία του αποχαιρετισμού που με περισσή φροντίδα είχε τοποθετήσει πάνω στο φέρετρο του ο ταλαντούχος, επίσης σκηνοθέτης Στάμος Μπιρσίμ, έδειχνε χαμογελαστό τον Τασούλη μας.

Μα πάντα ήταν χαμογελαστός μα πάντα είχε έτοιμο το αστείο, την ατάκα που θα οδηγούσε την συνεργασία, την συνάντηση, την συζήτηση σε ατμόσφαιρα χαράς, ελαφράδας.

Απέπνεε καλοσύνη, είχε χιούμορ, είχε ζωντάνια, ήταν αεικίνητος, σοφός και ταυτόχρονα απαλός, ίσως γι’ αυτό τον χαρακτήρισα άντρα από βελούδο, αυτόν τον Sir της ελληνικής τηλεόρασης.

Ευτυχώς ένας συμπαθέστατος παππάς [γιατί έχουμε και τις προκαταλήψεις της ορθόδοξης εκκλησίας] έψαλε την νεκρώσιμη ακολουθία συνεπικουρούμενος από τον συνάδελφο Γιάννη Κανελλάκη που δεν έπαυσε να συγκινείται και να τον αποκαλεί  «αετέ αετέ αετέ μου»…….

Οι φίλοι του είμαστε τόσο λίγοι που ντράπηκε και η ντροπή, δύο-τρεις συνεργάτες του, κανένας εκπρόσωπος καναλιού και το χειρότερο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν ήταν εδώ, ήταν αλλού ήταν στις εκλογές ή μάλλον στον εκλογικό του  …. θρίαμβο.

Το σχόλιο,  το σταματάω εδώ γιατί ο Τάσος δεν έλεγε καμιά κακή κουβέντα για κανέναν, δεν κρατούσε κακία, δεν γκρίνιαζε, είχε μόνο μια καλή κουβέντα να πει είχε μόνο μια σωστή  καθοδήγηση να δώσει, μία συμβουλή ή βοήθεια.

Ήταν πάντα για όλους εκεί ναι ήταν αυτός που τους 5.000 οπαδούς του ΠΑΣΟΚ , ο «μύθος» λέει τους μετέτρεπε σε εκατοντάδες χιλιάδες με τον μαγικό του φακό ίσως κάπου εκεί στους ψεύτικους που δημιουργούσε ο μάγος της εικόνας να χάθηκαν και οι πραγματικοί του φίλοι ή τουλάχιστον εκείνοι  που τους νόμιζε για πραγματικούς.

Από όλους τους πολιτικούς μόνο ένα στεφάνι είδα του Νίκου Δένδια και ένα δεύτερο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το τρίτο ήταν του ΑΝΤ1.

Ελπίζω στο μνημόσυνο του να είναι όλοι εκείνοι που τους ευεργέτησε όχι για άλλο λόγο μόνο για μια προσευχή για ένα καλό ταξίδι όπως αρμόζει σε ένα μεγαθήριο της τηλεσκηνοθεσίας, σε έναν υπέροχο άνθρωπο.

Μετά τον συγκινητικό επικήδειο του γιού του, για ώρα αποθέταμε ροζ τριαντάφυλλα πάνω στο ασκεπές φέρετρο, αφού ο Τάσος μόνο για νεκρός δεν έμοιαζε.

Έδειχνε να κοιμάται, να κοιμάται αυτός ο δίκαιος, ο υπέροχος άνθρωπος.

Στη συνέχεια αποτεφρώθηκε.

Οι δικοί του πήραν την τέφρα του την οποία θα σκορπίσουν στη θάλασσα της πατρίδας του, εκεί στο Λεωνίδιο που λάτρεψε.

Διαβάστε ακόμη: Αντίο Τάσο μου! Η τελευταία συνέντευξη-ποταμός του Τάσου Μπιρσίμ στην Ειρήνη Νικολοπούλου τον σκηνοθέτη που αγαπήσαμε μια ολόκληρη γενιά τηλεανθρώπων – Σου οφείλουμε πολλά

Διαβάστε ακόμη: Τάσος Μπιρσίμ: Το συγκινητικό μήνυμα του γιού του Στάμου - «Ώρα να ξεκουραστείς πατέρα. Αντίο…»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ