Ο Άγγελος Κωβαίος για τον ανασχηματισμό μετά τις εκλογές: Ζητούμενο η αντιμετώπιση των προβλημάτων - Ακρίβεια, υγεία, δημόσια διοίκηση, δικαιοσύνη

Το γεγονός ότι η ΝΔ βρέθηκε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30% στις ευρωεκλογές, φέρνει εξελίξεις

 

Έπειτα από το σοκ του εκλογικού αποτελέσματος ο Πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με τον γόρδιο δεσμό του ανασχηματισμού.

Ο αιφνιδιασμός λόγω της υποχώρησης της ΝΔ, όχι μόνο κάτω από τον εκλογικό στόχο αλλά και κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%, φαίνεται ότι επισπεύδει τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε σχεδόν προαναγγείλει αλλαγές στην κυβέρνηση, όμως αυτές αναμένονταν προς το τέλος του καλοκαιριού.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα μηνύματα αποδοκιμασίας προς την κυβέρνηση, βάρυναν το κλίμα και εκτιμάται ότι ο ανασχηματισμός είναι πλέον θέμα λίγων ημερών.

Με βάση αυτά, διάχυτη είναι η αίσθηση ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Παρασκευή με νέα σύνθεση και εν όψει αυτού το μεγάλο ζητούμενο είναι σε ποιους τομείς θα παρέμβει ο Πρωθυπουργός, είτε με αλλαγές προσώπων, είτε και κυβερνητικών δομών.

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος στο Βήμα

Τα πεδία στα οποία αναμένονται παρεμβάσεις είναι εκείνα όπου διαπιστώνονται και τα μεγαλύτερα προβλήματα της κυβέρνησης: Ακρίβεια, Υγεία, Δημόσια Διοίκηση, Δικαιοσύνη, ενδεχομένως Υποδομές και Μεταφορές.

Αλλαγές αναμένονται στα αντίστοιχα υπουργεία, αλλά ενδεχομένως και σε άλλα, όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ η παράμετρος που αξιολογείται από τον Πρωθυπουργό είναι και οι εσωτερικές δυσλειτουργίες σε επί μέρους υπουργεία και οι σχέσεις μεταξύ υπουργών και αναπληρωτών ή υφυπουργών.

Με βάση αυτά, γίνεται αντιληπτό ότι ο ανασχηματισμός θα έχει ενδεχομένως και σαρωτικό χαρακτήρα, ενώ από τα ντόμινο και τις καραμπόλες ίσως και να προκύψουν εκπλήξεις.

Παράλληλα, και με δεδομένο το εκλογικό αποτέλεσμα, μία επί μέρους παράμετρος θα είναι και ο εσωκομματικός συσχετισμός, ενώ το μείζον και κυριότερο θα παραμένει και θα είναι η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και η αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ