Άκης Πετρετζίκης: Πένες με κεφτεδάκια γαλοπούλας - Το γρήγορο και εύκολο γεύμα σε μόνο ένα σκεύος, με απίθανη γεύση !
Χωρίς πολύ κόπο!
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
-
500 γρ. κιμά γαλοπούλας
-
1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
-
50 γρ. νιφάδες βρόμης
-
1/2 κρεμμύδι
-
1 σκ. σκόρδο
-
1 αυγό, μεσαίο
-
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
αλάτι
-
πιπέρι
Για τη σύνθεση
-
400 γρ. πένες
-
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1/2 κρεμμύδι
-
1 σκ. σκόρδο, προαιρετικά
-
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
1 φύλλο δάφνης
-
½ κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
-
1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
-
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
-
1,2 λίτρα νερό
-
αλάτι
-
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
-
φύλλα ρίγανης
-
πιπέρι
-
τυρί light, τριμμένο
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
-
Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και τη βρόμη.
-
Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στον τρίφτη πάνω από το μπολ, και προσθέτουμε το αυγό και το ελαιόλαδο.
-
Φοράμε γάντια, πλάθουμε το μείγμα με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και δημιουργούμε 10 κεφτεδάκια.
Για τη σύνθεση
-
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
-
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα κεφτεδάκια και σοτάρουμε συνολικά για 2-3 λεπτά και από τις 2 πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
-
Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στον τρίφτη πάνω από την κατσαρόλα, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
-
Προσθέτουμε τον πελτέ, το φύλλο δάφνης, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, την ντομάτα κονκασέ και το νερό, και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
-
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
-
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μοιράζουμε σε πιάτα.
-
Σερβίρουμε με φύλλα ρίγανης, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τριμμένο τυρί.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr