Μήπως σαμποτάρουμε εμείς τη σχέση μας ; Τι μας συμβαίνει και χάνουμε στιγμές ευτυχίας - Πως μπορούμε να το διορθώσουμε ;

Γιατί οι άνθρωποι σαμποτάρουν τις σχέσεις τους;
 

Τι σημαίνει αυτό, γιατί το κάνουμε και πώς μπορούμε να το διορθώσουμε.

Πολλές φορές σαμποτάρουμε οι ίδιοι τη σχέση μας υποσυνείδητα και μετά απορούμε που οι σχέσεις μας δεν λειτουργούν. Μπορεί να έχετε βρεθεί στη θέση να κάνετε ή να λέτε πράγματα που γνωρίζετε ότι θα γίνουν αιτία να τερματιστεί μια σχέση.

Μερικές φορές, κάνουμε εν γνώσει μας αυτές τις επιλογές, αλλά, συχνά, δεν αναγνωρίζουμε τη συμπεριφορά μας αυτή, μέχρι να μας επισημανθεί ή κάτι να συμβεί αργότερα.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για το πώς οι άνθρωποι μπορεί να σαμποτάρουν οι ίδιοι τις σχέσεις τους:

- Δεν συζητάτε τα συναισθήματά σας.

- Δεν συζητάτε τις ανάγκες σας.

- Λέτε ναι όταν θέλετε να πείτε όχι.

- Δεν βάζετε όρια.

- Κάνετε κριτική ή δείχνετε περιφρόνηση.

- Δημιουργείτε πολλές συγκρούσεις.

- Καταφεύγετε σε ψέματα ή εξαπάτηση.

- Κάνετε κατάχρηση ουσιών.

- Μιλάτε αρνητικά για τον εαυτό σας στον σύντροφό σας.

- Αποσύρεστε.

- Απομονώνεστε.

- Εκδηλώνετε ακραία ζήλεια.

- Αναζητάτε ένα ελάττωμα στον σύντροφό σας και επικεντρώνεστε σε αυτό.

- Δεν δεσμεύεστε.

Γιατί οι άνθρωποι μπορεί να αυτοσαμποτάρονται

Τραύμα. Συχνά, προηγούμενες σχέσεις ή παιδικά τραύματα μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που ενεργούμε στις τρέχουσες σχέσεις μας.

Το τραύμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εμπιστοσύνης, αυτοεκτίμησης, άγχους, κατάθλιψης, εγκατάλειψης και απόρριψης. Το ανεπίλυτο τραύμα μπορεί, υποσυνείδητα, να μας φθείρει.

Φόβος. Ο φόβος ότι μία σχέση σοβαρεύει ή, αντίθετα, ότι μπορεί να πληγωθείτε, είναι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν στη διάλυση της σχέσης. Ενδεχομένως, είναι δύσκολο να είσαι ανοιχτός στην αγάπη όταν, παράλληλα, έχεις χτίσει έναν τοίχο αυτοπροστασίας. Για να πετύχει μια σχέση πρέπει να υπάρχει επικοινωνία και εμπιστοσύνη.

Ο φόβος της απόρριψης είναι επίσης μια αιτία διάλυσης της σχέσης, αφού οι άνθρωποι συχνά απομακρύνουν τους άλλους για να μην απορριφθούν από αυτούς. Ο φόβος της οικειότητας επίσης μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία απόστασης μέσα στη σχέση, με αποτέλεσμα αυτή να διαλυθεί.

Αυτοεκτίμηση. Η έλλειψη αυτοεκτίμησης μπορεί να οδηγήσει στο να απωθήσετε έναν σύντροφο για να αποφύγετε να πληγωθείτε ή να απορριφθείτε.

Διαβάστε ακόμη:Πώς ξεπερνιέται η ανασφάλεια ; Διογκώνει εμπειρίες του παρελθόντος & τις προβάλλει στο μέλλον - Συμφιλιωθείτε με τις προσκολλήσεις σας !

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα psychologynow.gr, εάν συζητάτε για τον εαυτό σας αρνητικά, ενδεχομένως αυτό να αποτρέπει τον σύντροφό σας από το να σας επιβεβαιώνει, πέραν του ότι μπορεί να δυσκολέψει ακόμη και τη γνωριμία με έναν πιθανό σύντροφο.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό

Εάν θέλετε να διορθώσετε αυτή τη συμπεριφορά σας, θα πρέπει να ξεκινήσετε ατομική θεραπεία. Η συζήτηση με έναν θεραπευτή γι’ αυτές τις ανησυχίες, θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε την αιτία τους, αλλά, παράλληλα, θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης και συμπεριφοράς.

Η θεραπεία ζεύγους θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει έναυσμα για αλλαγή στη σχέση, προς το καλύτερο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ