Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει βήμα-βήμα πώς να φτιάξουμε την πιο εύκολη & χορταστική πατατοσαλάτα με ψητές γαρίδες - Το ιδανικό πιάτο για το καλοκαίρι !
Γίνεται με ελάχιστη προετοιμασία!
Υλικά
-
750 γρ. πατάτες baby
-
220 γρ. γαρίδες, Νο1, καθαρισμένες
-
3-4 κλ. δεντρολίβανο
-
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
200 γρ. κολοκυθάκια
-
30 γρ. ρόκα
-
αλάτι
Για το dressing
-
20 γρ. μουστάρδα
-
4-5 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο, με μάνγκο
-
½ πιπεριά τσίλι
-
50 γρ. σπορέλαιο
-
10 φύλλα δυόσμου
-
αλάτι
-
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
-
ξίδι βαλσάμικο, με μάνγκο
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
-
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε νερο και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
-
Πλένουμε καλά τις πατάτες με τη φλούδα και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
-
Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και βράζουμε για 20 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
-
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τις πατάτες και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
-
Τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
-
Περνάμε στις 2 άκρες από κάθε γαρίδα από 2 ξυλάκια για σουβλάκια αφήνοντας κενό μεταξύ τους. (4 τμχ. σε 2 ξυλάκια και άλλα 5 στα άλλα 2 ώστε να έχουμε συνολικά 2 σουβλάκια γαρίδας.)
-
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αλάτι και από τις 2 πλευρές, μεταφερουμε τα σουβλάκια στο σχαροτήγανο και ψήνουμε για 3-4 λεπτά συνολικά και από τις 2 πλευρές.
-
Αποσύρουμε το σχαροτήγανο από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Για το dressing
-
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη μουστάρδα και το βαλσάμικο.
-
Κόβουμε την πιπεριά τσίλι σε λεπτές φέτες, τις προσθέτουμε στο μπολ και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
-
Ρίχνουμε σταδιακά το σπορέλαιο ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός.
-
Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και τον προσθέτουμε και αυτόν.
Για τη σύνθεση
-
Κόβουμε με ένα peeler τις φλούδες και το σκληρό μέρος από τα κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές φέτες αφήνοντας το κεντρικό σημείο με τα σπόρια, τις ρίχνουμε στο μπολ με το dressing, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
-
Μεταφέρουμε μία-μία τις πατάτες σε ένα πιάτο σερβιρίσματος και τις πατάμε με την παλάμη μας για να ανοίξουν και να γίνουν smashed.
-
Πασπαλίζουμε με αλάτι και ρίχνουμε το dressing με τα κολοκυθάκια.
-
Προσθέτουμε τη ρόκα και τις γαρίδες, περιχύνουμε με βαλσάμικο ξίδι, και σερβίρουμε.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr