Άκης Πετρετζίκης: Πεντανόστιμα ζυμαρικά με καλαμαράκια, ψητά ντοματίνια & πέστο βασιλικού - Η εύκολη και πολύ καλοκαιρινή μακαρονάδα !
Σούπερ!
Υλικά
Για το πέστο βασιλικού
-
50 γρ. φύλλα βασιλικού
-
150 γρ. ελαιόλαδο
-
1 σκ. σκόρδο
-
50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
-
80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
-
αλάτι
-
πιπέρι
Για τα καλαμαράκια
-
500 γρ. καλαμαράκια , καθαρισμένα
-
4 κ.σ. ελαιόλαδο
-
αλάτι
-
πιπέρι
Για τα ψητά ντοματίνια
-
300 γρ. ντοματίνια
-
1 κ.σ. θυμάρι
-
1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
-
½ κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
-
αλάτι
-
πιπέρι
Για τη σύνθεση
-
500 γρ. σπαγγέτι, ολικής άλεσης
-
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
-
φύλλα βασιλικού
-
πιπέρι
-
50 γρ. κουκουνάρι
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
Για το πέστο βασιλικού
-
Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το κουκουνάρι, και χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να διαλυθεί τελείως το κουκουνάρι.
-
Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού, και χτυπάμε για 1-2 λεπτά ακόμα μέχρι να πολτοποιηθεί ο βασιλικός και να δημιουργηθεί το πέστο.
-
Παίρνουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης το μείγμα που έχει κολλήσει στα τοιχώματα και χτυπάμε ξανά μέχρι να διαλυθεί τελείως ο βασιλικός.
-
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
-
Αφήνουμε το πέστο στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
Για τα καλαμαράκια
-
Κόβουμε τα καλαμαράκια σε λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ.
-
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με μια τσιμπίδα.
-
Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει καλά.
-
Ρίχνουμε τα καλαμαράκια και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
-
Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
-
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
Για τα ψητά ντοματίνια
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
-
Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα ρίχνουμε σε ένα ταψί.
-
Προσθέτουμε το θυμάρι, το ξίδι, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
-
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα τα ντοματίνια.
-
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
Για τη σύνθεση
-
Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
-
Ρίχνουμε 1 κ.σ. αλάτι και τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
-
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τα ζυμαρικά, και κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν.
-
Ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα τα ζυμαρικά, το πέστο βασιλικού, τα καλαμαράκια, τα ψητά ντοματίνια και πιπέρι, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια και ανακατεύουμε.)
-
Μοιράζουμε τη μακαρονάδα σε πιάτα, πασπαλίζουμε με φύλλα βασιλικού, πιπέρι και κουκουνάρι, και σερβίρουμε.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr