Άκης Πετρετζίκης: Δείτε πώς να φτιάξετε μια λαχταριστή και πεντανόστιμη τάρτα brownie - Εντυπωσιακή, με τραγανή βάση μπισκότο !

Προσθέστε επικάλυψη από παγωτό για να το απογειώσετε!

Υλικά

Για τη βάση

  • 300 γρ. καστανή ζάχαρη

  • 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

  • 150 γρ. κουβερτούρα

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 50 γρ. γάλα πλήρες

  • 1 πρέζα αλάτι

Για το brownie

  • 400 γρ. κουβερτούρα

  • 330 γρ. βούτυρο

  • 400 γρ. καστανή ζάχαρη

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • αυγά, μεσαία

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 230 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Για το σερβίρισμα

  • παγωτό, καϊμάκι

  • κουβερτούρα, λιωμένο

  • κακάο

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για τη βάση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.

  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και το βούτυρο, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 4-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το μπέικιν.

  • Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα, τη ρίχνουμε και αυτή στο μπολ, και ανακατεύουμε.

  • Βάζουμε στον κάδο 3 κ.σ. από τα στερεά υλικά, το εκχύλισμα βανίλιας και το γάλα, και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα.

  • Προσθέτουμε το αλάτι και το υπόλοιπο μείγμα των στερεών υλικών και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

  • Αφαιρούμε από τη ζύμη 150 γρ. και την αφήνουμε στην άκρη. (Με αυτή τη ζύμη θα φτιάξουμε τα μπισκότα για το σερβίρισμα.)

  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση 28 εκ. και βάζουμε τη ζύμη.

  • Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νερό και απλώνουμε τη ζύμη ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια της βάσης και 1 εκ. περιμετρικά σχηματίζοντας το γείσο.

  • Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.

  • Χωρίζουμε τα 150 γρ. από τη ζύμη σε 10 κομμάτια και πλάθουμε σε μπισκότα.

  • Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 12-14 λεπτά.

  • Αφαιρούμε τη βάση και τα μπισκότα από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.

Για το brownie

  • Αφήνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.

  • Βάζουμε σε ένα μπολ την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και το βούτυρο.

  • Μεταφέρουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει δημιουργώντας μπεν μαρί.

  • Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και τα αυγά, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

  • Προσθέτουμε το αλάτι, το μείγμα από το μπεν μαρί και το αλεύρι, και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα.

  • Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τη βάση, μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά.

  • Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε 15-20 λεπτά να κρυώσει.

  • Σερβίρουμε με παγωτό, τα μπισκότα, λιωμένη κουβερτούρα και κακάο.

 

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr