Άκης Πετρετζίκης: Gazpacho - Η παραδοσιακή κρύα σούπα της Ισπανίας με βάση την ντομάτα - Την απογειώνει με ταρτάρ λαχανικών !

Ό,τι πιο δροσιστικό!

Υλικά

Για το ταρτάρ λαχανικών

  • ντομάτα

  • 1/2 κρεμμύδι

  • 1/2 αγγούρι

  • 1/2 κόκκινη πιπεριά

  • 5 γρ. βασιλικό

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • αλάτι

  • πιπέρι

Για τη σούπα gazpacho

  • 1 κιλό ντομάτες

  • κρεμμύδι

  • αγγούρι

  • κόκκινη πιπεριά

  • πιπεριά τσίλι

  • 1 σκ. σκόρδο

  • 100 γρ. ελαιόλαδο

  • 2 κ.σ. ξίδι, από κόκκινο κρασί

  • 200 γρ. ψωμί για τοστ, χωρίς κόρα

  • 5 γρ. δυόσμο, φρέσκο

  • 10 γρ. βασιλικό, φρέσκο

  • 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη

  • 1 κ.γ. μπούκοβο, προαιρετικά

  • αλάτι

  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • λάδι βασιλικού

  • πιπέρι

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για το ταρτάρ λαχανικών

  • Ψιλοκόβουμε την ντομάτα, το κρεμμύδι, το αγγούρι, την πιπεριά και τον βασιλικό, και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.

  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

  • Αφήνουμε στην άκρη το ταρτάρ λαχανικών μέχρι να το χρειαστούμε.

Για τη σούπα gazpacho

  • Κόβουμε το κρεμμύδι, το αγγούρι και την κόκκινη πιπεριά σε μεγάλα κομμάτια, και τα ρίχνουμε στον πολυκόφτη.

  • Προσθέτουμε την πιπεριά τσίλι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το ψωμί του τοστ, και χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να διαλυθούν τελείως τα υλικά.

  • Κόβουμε τις ντομάτες σε μεγάλα κομμάτια και τις ρίχνουμε και αυτές.

  • Προσθέτουμε τον δυόσμο, τον βασιλικό, τη ζάχαρη, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι, και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

  • Ρίχνουμε το μείγμα μέσα σε μια σίτα (σινουά) πάνω από ένα μπολ και πιέζουμε με μια κουτάλα μέχρι να περάσει όλο το ζουμί. (Με τον πουρέ που έμεινε στη σίτα μπορούμε να φτιάξουμε ντοματοκεφτέδες.)

  • Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολάκια, προσθέτουμε από πάνω λίγο από το ταρτάρ λαχανικών, και σερβίρουμε με λάδι βασιλικού και πιπέρι.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr